«Зростання цін нічим не аргументоване»: як велика війна змінила вінницький ринок нерухомості

«Зростання цін нічим не аргументоване»: як велика війна змінила вінницький ринок нерухомості
  • Наскільки зросла ціна оренди житла у Вінниці? Як зріс попит на оренду? Що змінилося на вторинному ринку нерухомості міста? Чи готові вінничани купувати житло? А продавати? 

Через повномасштабне вторгнення ринок нерухомості України суттєво змінився. Так, до прикладу, вартість оренди житла у столиці впала на 11%, натомість +225% у Закарпатській області. У Вінниці ціни на оренду зросли на 55%, — про це йдеться у дослідженні порталу «ЛУН» на основі даних пошукової системи нерухомості Flatfy.

— Взагалі, спочатку багато хто надавав своє житло безплатно або за копійки. Також було чимало випадків, коли переселенцям не подобалися умови: душ, а не ванна, відсутність мангала тощо. Було й немало тих, хто міг собі дозволили орендувати житло більш дорогого сегменту. Це, зокрема, спровокувало зростання цін, — розповідає генеральна директорка агенства нерухомості «Прометей» Юлія Штойко. — Зараз ми можемо говорити, що ціни нормалізуються і наближуються до того рівня, який був до 24 лютого. До прикладу, у мікрорайоні Поділля однокімнатна квартира з меблями, технікою та хорошим ремонтом може коштувати зараз від 8 до 12 тисяч гривень. Такі ціни були й до війни. 

Відео дня

Значною мірою змінилася ситуація з кількістю квартир під оренду. Найбільше це помітно на прикладі західних областей: -85% у Тернополі, -66% у Львові, однак +7% в Одесі та +20% у Чернігові. У Вінниці згідно з дослідженням квартир під оренду поменшало на 59%.

— Поменшало їх у першу чергу через велику кількість переселенців, а не тому, що люди вирішили не здавати свої квартири, — говорить Юлія Штойко. — На початку повномасштабної війни попит був величезний. Як тільки з’являлася квартира, навіть за завищеною ціною, то її майже одразу забирали. Зараз ажіотажу вже немає. Є можливість пропонувати людям кілька варіантів на вибір. 

Попит на оренду після трьох місяців війни досі в рази перевершує довоєнний у західних та центральних регіонах: +373% у Тернополі, +316 в Ужгороді, +196% у Черкасах. Зворотна ситуація у регіонах, що в них велися / ведуться активні бойові дії: -93% Чернігів, -92% Одеса, -91% Харків. У Вінниці приріст на 29%.

— У нас попит на оренду не такий високий, тому що більшість людей хоче їхати у західні області, ближче до кордонів, — пояснює Юлія Штойко. — Якщо пригадати початок війни, то й самі вінничани їхали саме у тому напрямку, адже ніхто тоді не знав, чого очікувати. 

Вартість житла на вторинному ринку збільшилася по всій країні, крім Харкова. Там ціна на житло навпаки просіла на 33%. Найбільший стрибок відбувся у Сумах, де вартість житла зросла на 122%. У Києві вартість «вторинки» зросла на 55%, у Львові на 64%. У нашому місті житло піднялося в ціні на 29%.

— Я здивована, що ціна на нерухомість зросла. Мої колеги також не розуміють, чому так сталося. — продовжує Юлія Штойко. — Зараз власники можуть скільки завгодно підіймати ціну на квартиру, але це не означає, що її вдасться продати. Зростання цін нічим не аргументоване. Надалі, якщо ситуація у місті буде стабільною, вартість нерухомості дешевшати не буде. А чи буде вона зростати, залежатиме від попиту.

Водночас суттєво зменшилася кількість доступного до продажу житла. Якщо у Дніпрі мова лише про -2%, то у Житомирі -86%, а в Кропивницькому -92%. Суттєве зменшення пропозиції спостерігається й у Вінниці — -66%.

— Коли в країні війна, здавалося б, логічно міняти нерухомість на кошти, але чимало людей відмовляється від такого кроку, — говорить Юлія Штойко. — Я думаю, що зараз багатьом у першу чергу хочеться привести себе до ладу, а саме пережити стрес, а вже потім вирішувати такі серйозні справи. 

І, звісно, зменшився попит українців на придбання житла. У тимчасово окупованому Херсоні мова про -100%, у Миколаєві -94%, у Львові -21%. У Вінниці купують житло на вторинному ринку на 73% менше, ніж пів року тому. 

— Люди не знають, що буде далі, тому не наважуються ризикувати. Їм спокійніше зараз мати гроші на руках, а не у вигляді нерухомості, — пояснює Юлія Штойко. 

Також генеральна директорка агенства говорить, що у Вінниці вже відновили роботи зі зведення новобудов. Якщо ситуація не поміняється у гірший бік, говорить вона, то забудовники обіцяють здавати об’єкти в обіцяні терміни. Втім, первинний ринок нерухомості зараз не має попиту, люди обирають вторинний. Зокрема тому, що майже усі забудовники підняли ціни за квадратний метр. 

Читайте також:

Чи продаються російські товари у вінницьких магазинах? Ми перевірили

Зарплати до 124 тисяч гривень: як начальники сервісних центрів МВС охороняють двері військкомату

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Софія Рикун

    Ринок нерухомості змінився і зміниться ще більше після війни. Пропозицій вторинного житла більше від тих, хто влаштував своє життя за кордоном. Це на руку тим хто залишився, бо жити потрібно десь вже, тому створюється попит на вже готові квартири. Якщо ризикнути зараз і звернутись до агентства нерухомості (залишу контакти перевіреного https://agentstvo.com.ua/kontakty/), то можна добряче заощадити коштів, бо в майбутньому ціни лише зростатимуть.

  • Читач68

    Ріст цін тимчасовий, спосіб наживи окремими людьми. Потім ціни будуть падати, тому не варто орендувати на довгий термін одразу. А ракети, які почнуть падати і в цих регіонах, які ще були безпечними, одразу і скинуть ціни на житло. Тому тим , хто планує на довгий термін залишитись у регіонах де ціни суттєво зросли не варто одразу домовлятися на півроку - рік. Варто вичікувати.
  • Читач45

    Кому  війна, а кому спосіб наживи. Люди тікали, а хтось вирішив за рахунок інших покращити своє становище. Моя хата з краю)

    Читач42 reply Читач45

    аналогічно з зарплатами лікарів. Так  ЗЕ та Ляшко -міністо обіцяли сімейним лікарям по 20 тис.  Тому, головний лікар Пасічник ВВ. .отримує  понад 100 000, а лікарям плотить по 3 000, середня з\п по  Якушинецькій медицині , як сказав  Президент, кому війна, а  йому вигідні відкати
  • Светлана Лушникова

    Навіщо ви це все виставляєте ,ви цим кличете негатив,є таке прислів'я,. Счастье любить тишу,а ви цього не робите ,а потім думай,якого хрена тут ракети????

keyboard_arrow_up