Чи продаються російські товари у вінницьких магазинах? Ми перевірили

Чи продаються російські товари у вінницьких магазинах? Ми перевірили
  • Ми переглянули полиці у шести магазинах нашого міста: трьох супермаркетах та трьох крамницях з товарами для краси та здоров’я. 
  • Розповідаємо, як розпізнати продукцію з рф, щоб не купувати її.
  • А також додаємо інформацію про міжнародні компанії, які досі не вийшли з ринку росії. 

Україна ввела повне торговельне ембарго проти рф. У нас заборонено імпорт на митну територію України будь-яких товарів з росії. Заборона на торгівлю низкою товарів діє в Україні ще з 2015 року, однак у магазинах з того часу кожен з нас, мабуть, бачив товари з країни-агресора. 

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну нам ще ретельніше варто обирати те, що ми купуємо. Адже купівлею товарів з рф ви підтримуєте армію рашистів. 

Як розпізнати товари з росії?

Товари виробництва рф в магазинах розпізнати дуже легко — вони промарковані штрих-кодом, що починається з цифр «46». Діапазон цифр на початку коду може бути від «460» до «469».

Відео дня

Раніше ми вже розповідали вам про корисний додаток, допомагає розпізнати російські товари в магазинах. Називається застосунок «Сканер QR і штрих-коду», що доступний для iOS та Android. Його порадили у Центрі протидії дезінформації. 

Застосунок працює просто: треба лише навести камеру смартфона на штрих-код або QR-код, і отримати інформацію про походження товару. Реєстрація не потрібна. 

Чи продають російські товари у Вінниці?

Спершу ми завітали у крамницю з товарами для краси й здоров'я Eva. Там ми помітили воскові смужки для епіляції компанії Veet з російським штрих-кодом. Ще буквально тиждень тому їх не було на прилавках, але ось знову повернулися. 

Також у магазині можна придбати зубну пасту Splat. Це товар вироблений у Болгарії, однак на росії продовжує діяти один із заводів бренду. Забігаючи на перед, скажемо, що у всіх магазинах, які ми відвідали, продають товари цієї компанії.

Наступний магазин, в який ми зайшли, був Watsons. Тут на цінниках вказана країна виробника, до прикладу, написано: «Colgate, з/паста, 75 мл (Китай)». І здавалося б, дуже зручно, якби не одне але. Товари з росії чомусь не підписують. В магазині ми знайшли бальзам та фарбу для волосся від бренду Estel, що є продуктом країни-агресора. Однак на ціннику замість країни-виробника вказано лише слово «non». У цьому ж магазині ми знайшли ще зубний порошок від «Fitoдоктор» та крем-сироватку від рашистської компанії «Черный Жемчуг». 

Далі ми зайшли у «Сільпо», і не знайшли там товарів з російським штрих-кодом. Однак у магазині продається, наприклад, чай Curtis — це компанія, бенефіціар якої є резидентами росії.

Шукали товари з рф ми й у магазині «Шик і блиск», там ми натрапили на ополіскувач «Лесной Бальзам». Далі ми зайшли у «Еко-маркет», і знайшли там на полицях бальзам для волосся від «Тоники», що виробляється у рф. Він продається у магазині у двох відтінках, і на одному ціннику вказано виробник «росія», а на іншому — Україна, хоч в обидвох випадках штрих-код рашистський. 

Також ми знайшли у цьому магазині ополіскувач Splat, і на ціннику теж вказано, що товар з росії. А от на ціннику зубної нитки цієї з компанії написано «Італія», але штрих-код у нитки — російський. 

Останній магазин, в який ми завітали, був «АТБ», і там ми не знайшли товарів з російськими штрих-кодами. 

Які міжнародні компанії не вийшли з рф?

З початку широкомасштабної війни варто звертати увагу не лише на російські товари, а й крам тих компаній, які попри гучні заяви все одно залишились на ринку рф. Відповідно вони все одно продовжують виплачувати зарплату своїм співробітникам у рф, а відповідно і сплачувати податки до бюджету росії. А звідти гроші йдуть на те, що вбивати українців. 

Як визначати такі товари? Шукати самостійно інформацію в інтернеті з приводу конкретної компанії, яка вас цікавить. 

Полегшити ваш пошук може український розробник зі Стенфорда Ігор Баракаєв, який створив сайт Don't Fund War, на якому міститься перелік компаній, які продовжують працювати в росії та сплачувати податки у країні-терористі.

«Наша база даних регулярно й автоматично синхронізується зі списком, наданим Єльським інститутом виконавчого керівництва», — йдеться на сайті. 

Також ще один український розробник зробив телеграм-бот BoycottRussiaBot. Ця база теж постійно оновлюється. Вам потрібно написати лише назву товару, а бот — покаже, як компанія відреагувала на велику війну в Україні. 

Як розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в прямому ефірі з військовим Валерієм Маркусом, на російському ринку наразі продовжують працювати 580 іноземних компаній, вісім з яких є великими корпораціями. 

У Центрі протидії дезінформації Ради національної безпеки та оборони нещодавно розповіли про компанії, які попри заяви про вихід з ринку росії, маніпулюють поняттями та фактично досі працюють на російського споживача. 

Наприклад, як зазначають фахівці, тютюнова компанія Philip Morris ще 24.03 заявила, що працює над варіантами виходу з ринку рф. Станом на 11 травня компанія припинила випуск низки сигаретних продуктів та призупинила маркетингову діяльність в росії. Проте Philip Morris і надалі виплачує зарплату своїм співробітникам в рф, а відповідно і сплачує податки до бюджету росії.

«Серед компаній, які, попри гучні заяви, все одно залишились на ринку рф, хоч і зменшивши свою присутність: Nestle, MARS, Danone, Procter & Gamble, PepsiCo та деякі інші», — кажуть в РНБО. 

Також аналітики Опендатабот станом на 24 травня виявили ще 592 компанії, власником або кінцевим бенефіціаром є росіяни (14224) чи білоруси (3264). Загалом наразі в Україні працює 17 488 таких бізнесів. 

«Станом на початок вторгнення серед найбільш відомих — марки дитячого харчування (Агуша, Засинайко, Тьома/ Тёма), чаї (Лісма, Curtis, Майский), молочні продукти (Простоквашино, Актуаль, Веселий молочник, Чудо), косметика (Faberlic), ліки (Віферон, діоксидин, реабілар), пива (Балтика, Жигулі) та навіть ЗМІ (АіФ, РБК)», — читаємо у публікації.

Перевірити компанію на наявність власника з росії або ж білорусі можна також в чатботі Опендатаботі. 

Читайте також:

Дефіцит пального у Вінниці. Коли зникнуть черги на заправках?

Нема чим заправити машину? Прокат самокатів та велосипедів за ціною літра бензину

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • anatoliy koval

    А те що в самому центрі міста продають білоруські цукерки з присмаком крові вас не хвилює❓😡

    Не там шукаєте "шановні "🤨🤔
  • Таня Силко

    Магазин Єва, там повно товарів
  • Виктория Заблоцкая

    Шик и блеск очень много товара русского)
  • Читач79

    Не знаю як у інших магазинах,а у Епіцентрі і ПМП техніці продаються смарт та виробництва Кацапстана. Перевірено особисто.

keyboard_arrow_up