Золото Вінниччини. Показали вимерлі села та що зі спадком польських шляхтичів

Золото Вінниччини. Показали вимерлі села та що зі спадком польських шляхтичів
  • Автори ютуб-каналу «Хащі» подорожували Вінниччиною. 
  • Вони побували у селах Новофастів, Бурківці, Морозівка, де побачили залишки палаців, млинів і церков, які дісталися нам у спадок від польських магнатів. 
  • А ще відвідали села, які або уже вимерлі, або знаходяться на межі існування.

На ютуб-каналі «Хащі» вийшов ролик, в якому показали невідомі для загалу сторінки нашої Вінниччини.

«Хащі — це відеопроект котрий дозволяє та навіть змушує поглянути на Україну по іншому, проект котрий показує провінційні українські залаштунки, яких зазвичай всі інші уникають, соромляться чи просто не помічають», — йдеться в описі каналу.

Яке ж золото Вінниччини показали на відео?

Відео дня

Голохвастов більшовики розібрали під камінь

Свою подорож відеографи почали з Новофастова — села, що знаходиться поблизу Погребища, за сто кілометрів від Вінниці.

— Ці землі свого часу належали польському магнату Стефану Любовицькому. Він був настільки багатою людиною, що позичав гроші королю Польщі. От він володів цим селом Голохвастовим (стара назва Новофастова). Стрімкий розвиток села тут починається, коли польський магнат будує тут маєтки, заводи, фабрики та млини.

З приходом більшовиків, зокрема, маєток Стефана Любовицького був розібраний «під камінь».

Пам'яток саме того часу у Новофастові майже не збереглося. Демонструють хіба що млин, який був реконструйований нащадками з роду Любовицького.

— Натомість у селі Сніжна є залишки палацу, який належав сину Любовицького, Едварду. Він був неординарною особистістю і в той час таких як він називали «франтами». Зараз би його назвали — мажором, бабником та стилягою, — каже автор відео. — З Едвардом пов'язана кумедна історія. Якось він посперечався з генералом на ящик шампанського, що відіб'є у нього дружину за тиждень. І це йому вдалося за пару днів: закохати у себе молоду генеральську дружину, одружитися з нею. А коли він одружився, то зрозумів, що йому ця жінка не цікава — в нього був лише азарт від парі на шампанське. Тож через кілька днів Едвард втік від дружини.

За легендою Едвард Любовицький просто переховувався у своєму палаці в Сніжній. Поки його шукали й оголосили в імперський розшук. Зрештою його знайшли, але завдяки зв'язкам Едвард знову зміг втекти: кажуть, що він продовжив своє життя у Варшаві.

— Далі цей маєток перейшов у власність інших родичів. А у радянські часи тут діяла школа. Ну а зараз все це руїна, — говорить автор відео. — За легендою в одному з підвалів все ще є ящик шампанського, який у парі виграв Едвард Любовицький. Хоча я в це не вірю: скоріш за все, воно було випите у перший же тиждень, тут на терасі.

Нині від маєтку в Сніжній зберігся хіба що каркас — та й то тільки половина будівлі. Усе розвалене, зруйноване і повсюди лазять змії.

Про вимерле село серед цукрових буряків

Ще феодалам Любовицьким належало село Озерна. Зараз тут лишилося з десяток жителів. Автори відео походили по закинутих хатах, де в деяких лишилися фотографії власників помешкань.

— Натомість село Богатир Верховна Рада України взагалі викреслила з реєстрів. Тут нуль жителів, не залишилося жодної хати. І з висоти пташиного польоту, воно виглядає як зелена оаза серед полів, засаджених цукровим буряком. В історії кажуть, що це село заснував Любовицький. А за нового магната — Порошенка — село кануло в небуття.

Дві цегляних стіни — от і все, що лишилося від села Богатир..

У селі Морозівка автори відео знайшли дивний пам'ятник, на якому стоїть кам'яна брила. За легендою його дістали з ріки і на ньому було написано «Аз есмь земля русская». 

Нібито, цей камінь поставили біля річки Рось і він позначав межу Київської Русі за часів Ярослава Мудрого. Старий напис стерся, тож на каменюці викарбували новий. Але і його зараз стерли, бо як каже староста села, «зараз цей напис буде мати негарний вигляд (люди не вірно розтлумачать його зміст)».

Церква, яку варто знімати у кіно жахів чи в трилері

У селі Бурківці знайшли стару дерев'яну церкву. Автор відео назвав її містичною, через напівзруйнований, закинутий вигляд.

— От саме за таким золотом ми й вирушали. Церква знаходиться посеред дикого поля та лісу. Виглядає дуже кінематографічно, — говорить автор відео.

В середині храму збереглися залишки фресок. «Хащі» сподіваються, що меценати, органи влади звернуть увагу на цей храм та принаймні законсервують пам'ятку.

— Церкву уже давно хотіли повністю розібрати, — розповіла одна з останніх жительок села Бурківці. — Це уже друга церква, бо перша згоріла. Храм був великим, на кілька сіл. У цій церкві аж два хори діяли.

Наостанок жителька пожалілася, що у селі майже не залишилося людей. Що нікому й подати відро води.

— Усе розвалили, усе покрали. Тільки ми лишилися, нікому не потрібні, — зазначила жінка, якій 82 роки.

 

Читайте також:

Вінниця в Instagram. Кращі фото за 8-13 січня

Члени сімей загиблих військових можуть безплатно їздити у транспорті Вінниці

Чому прокурори хочуть припинити будівництво заправки біля Писарівки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Читач70

    Завдяки тому ж Пороху та ще його батькові на Вінничині успішно функціонують низка аграрних підприємств, що дають роботу тисячам людей. А що зробила для вінницького села зелена влада? Так ото ж....

    Читач75 reply Читач70

    А до чого тут про пороха і зелених писати? Областю в цілому і обл.центром ''керують'' поплічники одного відомого володі, тому потрібно задавати питання, що ЦІ люди роблять хорошого для області.

    А на рахунок робочих місць, так не порохом єдиним, є і інші великі роботодавці: МХП, Епіцентр агро, масложир (доречі з кацапським корінням), агропросперіс.

    Не тримав би порох землю, то був би хтось інший, земля зараз не пустує, бажаючих багато, тому не варто його так вихваляти, він звичайний бізнесмен
  • Читач69

    Завдяки тому ж Пороху та ще його батькові на Вінничині успішно функціонують низка аграрних підприємств, що дають роботу тисячам людей. А що зробила для вінницького села зелена влада? Так ото ж....
  • Читач64

    Не могли і тут не копнути Порошенка до догоду зелепупенкам! Бридко і гидко! Так і всі дірки на тілі сьогоднішньої влади можна позализувати! Владу не можна любити: це якась патологія! А ось Україну, у якій живеш не можна ненавидіти. Репортаж же на загал цікавий!
  • Читач63

    Не могли і тут не копнути Порошенка до догоду зелепупенкам! Бридко і гидко! Так і всі дірки на тілі сьогоднішньої влади можна позализувати! Владу не можна любити: це якась патологія! А ось Україну, у якій живеш не можна ненавидіти. Репортаж же на загал цікавий!

keyboard_arrow_up