Зміни для українців у Польщі: вводять нові правила перебування для біженців

Зміни для українців у Польщі: вводять нові правила перебування для біженців
  • Найбільше українців, які тікають від війни, зупинилися у Польщі.
  • З січня 2023 року Польща вводить нові правила для біженців.
  • Що потрібно знати вінничанам, які живуть там, читайте далі.

 

В Польщі зміняться умови перебування для українських біженців — в країні планують внести правки до Спецзакону про допомогу громадянам України. Про це повідомляє visitukraine.

З 2023 року біженці почнуть покривати частину витрат на проживання в місцях колективного розміщення та обов’язково подаватимуть заявку на отримання номера PESEL.

Обов’язкова реєстрація та контроль виїзду

Згідно з новими правилами, українці, що в’їхали до Польщі після 24 лютого 2022, повинні обов’язково подати заявку на оформлення номера PESEL (Powszechny Elektroniczny System Ewidencji Ludności — номер загальної системи електронного обліку населення).

Відео дня

Відповідний проєкт також визнає електронний документ, доступний у додатку Diia.pl (еквівалент mObywatela для українських біженців), як дозвіл на проживання. 

Також згідно із поправкою, довідка про тимчасовий захист даватиме право особі перетинати польський кордон без необхідності багаторазового отримання візи. 

Крім того, виїзди біженців з Польщі контролюватиме управління соціального страхування (ZUS) та інші муніципальні установи. Таким чином влада Польщі планує уникнути нецільової виплати грошової допомоги. Установи отримають доступ до інформації про дати кожного в’їзду та виїзду українських біженців з території Польщі. 

Біженці будуть оплачувати своє проживання у місцях колективного розміщення

З 1 лютого 2023 року українці, які перебуватимуть у Польщі понад 120 днів, повинні будуть покривати 50% вартості свого проживання. Сума становитиме не більше 40 злотих на одну особу на день. 

Крім того, з 1 травня 2023 року біженці, які перебуватимуть у Польщі 180 днів, повинні будуть покривати 75% витрат. Сума становитиме не більше 60 злотих з особи на день.

Обов’язок платити за проживання не поширюватиметься на інвалідів, дітей, осіб пенсійного віку, вагітних жінок, осіб з дітьми до року, опікунів не менше трьох дітей, а також осіб, які перебувають у складному фінансовому становищі. 

Проживання в Польщі дітей-сиріт

Відповідно до поправок, за проживання дітей з України, які перед евакуацією до країни жили у прийомних сім'ях або дитбудинках, а у Польщі отримали тимчасового опікуна, виплачуватиметься компенсація в розмірі 40 злотих на день, з можливістю підвищення цієї суми в окремих випадках. 

Нагадаємо! Українські біженці з дітьми можуть брати участь у польській програмі Сім'я 500+ та отримати додаткову допомогу. Детальніше про це за посиланням.

У Європі нарахували майже 4,2 млн біженців з України, які мають статус тимчасового захисту. З кінця травня їхня кількість зросла приблизно на 1,25 млн. Найбільше українців, які тікають від війни, зупинилися у Польщі. Дві вінничанки розповіли свої історії втечі від війни за кордон. Поділилися враженнями від життя в Європі і ставленням до українців, а також пояснили, чому повернулися до рідної Вінниці.

 

Читайте також:

Зима близько: у Мінрегіоні нагадали, що має зробити кожен вінничанин

Якщо вимкнули світло. Шість способів, як зарядити мобільний телефон

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Наталя Суслик

    Так само виїхала до Польщі ,  оформила песель , банківську картку . Дали житло і зарахували до роботи , щоб мати за що жити . І виявилось , що до роботи треба йти пішки 3 км , через поле ,ліском . Не освітлення , нічого . Помикались четверо суток , роботи не знайшли бо ми пенсійний вік 58 і 63 , не спавши , голодні , повернулись до рідної України . Хай що буде , але дома .

keyboard_arrow_up