Журналісти перевірили якість води з крана. Результати здивували

Журналісти перевірили якість води з крана. Результати здивували
  • Це можна пити? Вінничани скаржаться на воду з крана.
  • Кажуть, тхне рибою, жабами і має зеленуватий, а то і коричневий колір.
  • Журналісти вирішили перевірити, що саме тече з наших кранів. Разом з працівниками санітарно-бактеріологічної лабораторії взяли проби води з різних куточків міста

Вода в наших кранах далека від ідеалу, зокрема на запах та вигляд. Звичайно, можна її використовувати як технічну: посуд помити, попрати, помитися. Але ж ми і борщ на ній готуємо, чай з кавою п’ємо.  
Минулого року до редакції газети RIA неодноразово зверталися читачі зі скаргами на якість питної води у Вінниці. Тоді, незважаючи на коментарі: "Вода з-під крана має неприємний запах", "смакує річкою", "наче хлорки напився", висновок санепідслужби був - усе в нормі. 

Кругообіг води у крані
Зима 2017 і знову з кранів вінничан тече щось: зеленувате, коричнювате, пахне рибою, жабами, часом і фекаліями. 
У групі 20хвилин, Вконтакті журналісти запитали вінничан, до кого з них можна прийти та взяти на аналіз воду. Лабораторний центр держсанепідемслужби виділив журналістам автомобіль з водієм та двох працівників. З ранку ми поїхали по різних районах міста, куди запросили вінничани. Загалом взяли вісім проб води. Усього шістнадцять пляшок: вісім стерильних на мікро-бактеріологічний аналіз, та звичайні півторашки з пластику на хімічний склад води.

Відео дня

Надуваловка?
Цікаво було спостерігати за людьми, які вдень пустили до себе в квартиру журналістів та працівників санлабораторії. Хтось розповідав, як вода смердить, хтось казав, що вже звик до такого стану, були й такі, що не вірили в аналіз. 
- Щоб узяти воду на аналіз, кран потрібно простерелізувати спиртовим полум’ям, а потім спускати воду 10-15 хвилин, це стандарти МОЗ, - одразу попереджала лікар Ванда Рощинська, яка брала проби. 
Тож коли ми потрапили до квартири місцевого лікаря (як потім з'ясувалося), чоловік досить роздратовано (хоча перед тим радо запросив до себе) вигукував: "Це надуваловка, а не аналіз. Невже ви думаєте, щоб набрати в чайник води, я 15 хвилин її спускаю? Чи може посуд я мию 15 хвилин. Звичайно, у висновку вона у вас буде чистою".
Ці 15 хвилин дуже напружували. Люди погоджувалися, а коли доходило до діла, стояли і сумно дивились, як в прямому сенсі в трубу стікають їх гроші (з огляду на нові тарифи).


І що б ви думали?
Кожного місяця на сайті КП “ВінницяВодоканал” з’являється інформація щодо якості питної води. У таблиці з переліком усього “добра” яке може бути, чи ні в якому разі не повинно. Тож за січень 2017 водоканал спокійний, адже всі показники відповідають державним санітарним нормам (ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»).
Це, звісно, інформація про стан води “на вході”. А на виході, тобто з кранів у квартирах вінничан вода теж відповідає всім санітарним нормам та правилам. Так-так, саме такі аналізи ми отримали. Та зважаючи на недосконалу та застарілу комунікацію, запах та колір майже досконалої води можна списати на якість труб.

Вода в мережі не може бути поганою
 

Ірина Односталко, начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління держпродспоживслужби Вінниці. - Так, дійсно, щоб розуміти якість води в мережі, для аналізу її потрібно спускати 10-15 хвилин. Тому що коли ми не користуємось нею, вона застоюється в трубах. Каналізаційні труби в будинках застарілі і не досконалі, саме вони і можуть надавати зелений та коричневий колір воді, а також характерний застійний запах. 
Думаю, що в цьому проблема, тому що якби в мережі вода дійсно була поганою, то навіть якби ми її дві години спускали, щоб узяти пробу, вона не відповідала б санітарним нормам. 

Сиру воду можна пити тільки бутильовану 
 

Олександр Самойлов, гастроентеролог "Альтамедики" 
- Вода, яка потрапляє до квартир, залежить від стану мережі в тому чи іншому районі. У моєму районі, наприклад, вода не викликає якихось нарікань, зрозуміло, що вона хлорована, і я її не п'ю. Вода може мати жовтуватий колір через проржавілі труби, це від окису заліза, нічого не зробиш. То потрібно брати фільтр, чи кувшинні фільтри. Насправді, в порівнянні з Європою, стандарти води в нас досить занижені, але з цим нічого не поробиш. 
А взагалі, я, наприклад, для кави чи чаю беру воду з колодязя, вона там непогана, але навіть її я фільтрую. Адже там поряд багато комунікацій прокладено, в тому числі каналізаційних, і якщо десь станеться прорив труби, це все буде грунті, а потім у воді. А з такою водою можна будь-яку гидоту підхопити. Тому якщо хочеться випити сирої води - пийте бутильовану, або ставте фільтри. 

Скільки коштує фільтрувати?
Ми зв'язались з консультантом магазину фільтрів для води "ВодавДом", який запропонував вінничанам наступне. 
Для питної води є фільтри проточні аби системи зворотнього осмосу. Якщо за санітарними стандартами вода з крана відповідає нормам, але чимось не задовольняє людей, для очистки води досить проточного фільтра. Він позбавляє воду неприємного запаху та кольору, пом'якшує воду. І коштує від 1000 до 2000 грн. Фільтри зворонього осмусу пристосовані для більш якісної очистки води. Такі фільтри пропускають лише молекули води, затримуючи солі, органічні сполуки. Крім того, вони слугують барьером для можливих бактерій. Вартість таких від 2500 грн. 


Погана вода спричиняє рак
Юрій Загороднюк,  голова правління Громадської організації “Фонд розвитку водоочисних технологій” 
- Справа не в нормах, а в тому, що є косяки, такі місця у Вінниці, де через стан трубопроводів вода, виходячи з очисних споруд, доходить до кранів споживачів не дуже якісною. Є технології, які дозволяють захищати трубопроводи, від старого забруднення, але чогось їх не хочуть використовувати. Думаєте, того що дороговартісні? Але в Україні найвищий рівень захворюваності на рак молочної залози в жінок, а у Вінниці іще вищий. Тож вінничани вибилися в лідери. От скільки коштує такій жінці лікування? То ж чи дорого захищатись від цього? А вода і рак - пов'язані речі, це доведено на рівні міжнародної агенції з питань раку. Тож гарні загальні показники якості питної води ні про що не свідчать. Щоб встановити, чи справді вінничани п’ють безпечну воду, потрібно провести аналізи на нейротоксичність, мутагенну активність, на вміст алюмінію та залишкового хлору, формальдегід, метали, пестициди, азотовмісні сполуки та радіонукліди. Але це, звісно, коштує дорого. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Тимошенко Олег

    Скажите пожалуйста почему так прет хлоркой аж глаза выедает когда принимаеш душ.
  • Вова

    Копають під директора водоканалу? Щозими вона тхнула рибою і нічого, аж тут раптом ЧП?
  • Вова

    Нормальна вода.
  • Oleksandr Stoliarov

    Заголовок не відповідає змісту статті. Де результати перевірки? І чому це журналісти перевірили? Це в лікаря взяли воду на аналіз... Журналісти лише написали про факт

    Олексій reply Oleksandr Stoliarov

    Називається це «вброс»
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться Від читача 19:49 Оптична мережа АТ «Укртелеком» уже сягає 80 тисяч кілометрів 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 18:00 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled 17:07 На Вінниччині висаджують 1000 саджанців волоських горіхів photo_camera 17:06 «А чи знаєте ви Вінницю?» — на творчій зустрічі нагадали цікаві факти про рідне місто 16:40 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 16:37 Засудили зека, який молотком забив до смерті іншого ув'язненого. Як це сталося? 16:09 Матір, яка намагалася втопити у річці сина, помістили в психлікарню play_circle_filled 15:06 Які зарплати та що мають мери міст на Вінниччині? Третя частина огляду декларацій 14:08 У Писарівці зник 11-річний Денис Єрьомін (ОНОВЛЕНО) 13:16 Вінничан попереджають про можливі аварійні знеструмлення 12:30 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up