Житлові субсидії: які зміни, як оформити та куди подавати документи

Житлові субсидії: які зміни, як оформити та куди подавати документи
  • З 1 жовтня субсидії на оплату житлово-комунальних послуг замість органів соціального захисту вже виплачують органи Пенсійного фонду.
  • Також субсидії виплачуватимуть не лише за постійним місцем проживання, а й у разі його зміни.
  • Розповідаємо про нововведення та як оформити субсидію.

Домогосподарствам, які уже отримують субсидію, звертатися нікуди не потрібно, виплати на опалювальний сезон їм призначать автоматично.

Тим, хто планує отримати допомогу на оплату житлово-комунальних послуг вперше, необхідно звернутись за її призначенням та подати:

  • заяву про призначення та надання житлової субсидії,
  • декларацію про доходи та витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.

Звернуть увагу. Якщо людина звертається за субсидією за місцем свого фактичного проживання, вона має фундаментально підтвердити, на підставі чого вона тут проживає — надати договір оренди житла або довідку переселенця.  

Відео дня

Куди подавати документи?

Документи варто подати до 30 листопада. Куди:

  • поштою до органу соціального захисту населення за місцем проживання;
  • особисто до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади;
  • до ЦНАПу;
  • через портал «Дія».

Вже з 1 грудня 2022 року, на заміну органів соціального захисту населення, документи прийматимуть сервісні центри Пенсійного фонду України. Тобто, документи можна буде подати:

  • особисто або поштою до сервісних центрів Пенсійного фонду України;
  • особисто до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади;
  • до ЦНАПу;
  • через портал «Дія»;
  • через вебпортал або мобільний додаток Пенсійного фонду України.

Звернутися за призначенням субсидії можна протягом усього опалювального сезону.

— Не важливо, де людина перебуває, подати документи на призначення субсидії можна буде до будь-якого структурного підрозділу Пенсійного фонду у будь-якій точці України, — зазначають у Вінницькій ОДА. — Також документи можна буде надіслати дистанційно через вебпортал або мобільний додаток Пенсійного фонду України. Проте для отримання допомоги за весь сезон звернутись потрібно заздалегідь, до його початку чи протягом двох місяців після.

У держбюджеті на 2023 рік, нагадаємо, уряд заклав на субсидії майже 38 млрд гривень.

До речі Верховна Рада заборонила підвищення тарифів на тепло для населення. Україна залучила понад 125 мільярдів гривень (від міжнародних партнерів) на покриття різниці тарифів. Деталі ТУТ.

Також розповідаємо, все, що треба знати про допомогу на сплату комуналки: Субсидії під час воєнної зими: які зміни чекають на вінничан

Довідка

За рішенням Уряду розпочинається поетапна передача функцій адміністрування житлових субсидій та пільг Пенсійному фонду України. Так, вже з жовтня Фонд здійснює виплату призначених органами соціального захисту населення житлових субсидій та пільг. Виплати будуть проводитись незалежно від того, чи є субсидіант або пільговик пенсіонером, чи ні.

До 1 грудня 2022 року порядок звернення за призначенням субсидій та, власне, механізм призначення житлових субсидій та пільг не змінюється. Всі дані для виплат надійдуть до Фонду у електронному вигляді.

Прийом документів від громадян та призначення виплат у жовтні-листопаді продовжують здійснювати органи соціального захисту населення.

Від 1 грудня 2022 року звертатись за оформленням житлових субсидій та пільг слід до органів Пенсійного фонду України, які працюють за принципом екстериторіальності. Тобто, подавати заяви можна у будь-який сервісний центр Пенсійного фонду України, незалежно від місця проживання громадян.

 

Читайте також:

Рада заборонила підвищення тарифів на тепло для населення

З жовтня субсидії та пільги виплачує Пенсійний фонд України

Опалювальний сезон не за горами. Чи буде тепло в оселях вінничан?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up