Зеленський підписав закон про мобілізацію

Зеленський підписав закон про мобілізацію
  • Президент Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію, ухвалений Верховною радою. Закон набирає чинності через місяць із дня, наступного після його оприлюднення.

Про це йдеться у картці документа на сайті парламенту.

«Повернуто з підписом від президента України», — свідчить статус документа.

Верховна Рада 11 квітня ухвалила закон про вдосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Це рішення підтримали 283 народні депутати – переважно із владної партії «Слуга народу» та союзних їй фракцій і груп. Із остаточного варіанту документа зникло положення про умови демобілізації військових.

Відео дня

Документ, серед іншого, передбачає, що чоловіки у віці 18-60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника. Також військовозобов’язані на час дії воєнного стану повинні постійно мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти їх на вимогу поліції чи працівників ТЦК.

Основні положення:

  • Залишається право на звільнення зі служби людей з інвалідністю. Також військовослужбовець може звільнитися зі служби після полону. Опікуни та всиновлювачі тепер мають право на відстрочку та звільнення з військової служби.
  • Визнані обмежено придатними повинні пройти переогляд протягом 12 місяців. Ті, хто отримав II чи III групу інвалідності після 24 лютого 2022 року, окрім військовослужбовців, — мають пройти повторний медогляд.
  • Скасовується строкова служба. Замість неї буде базова військова підготовка на пʼять місяців, яка розпочнеться з вересня 2025 року.
  • Військовозобов'язані повинні носити з собою військово-обліковий документ під час дії воєнного стану та оновити свої дані в електронному кабінеті, ЦНАПі чи ТЦК.
  • Військовослужбовці у разі укладення першого контракту мають право на компенсацію 50% від першого внеску за кредитом по іпотеці.
  • Військовозобовʼязаним обмежать консульські послуги за кордоном, допоки вони не оновлять свої дані. Також тим, хто ухиляється від військової служби, обмежать право керувати авто.

 

Читайте також:

Скасували статус «обмежено придатний». Що це означає для тих, хто має серйозні хвороби

Рада ухвалила закон про посилення мобілізації: коротко про основні положення

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Василь Слободинський

    Не стосується. В законі прописано 😁
  • Григорий Пилипенко

    Давно пора! Здорові молодики ховаються під жіночими спідницями мов щури. Боронити неньку від ворога священний обов'язок.

    Максим Коломийчук reply Григорий Пилипенко

    на якому напрямку воюєте? просто цікаво
  • Катерина Єремова

    ⚰️⚔️👥🙅🤬☠️☠️☠️👎👎👎

keyboard_arrow_up