Зеленський дав прес-конференцію іноземним ЗМІ: коротко про те, що він сказав

Зеленський дав прес-конференцію іноземним ЗМІ: коротко про те, що він сказав
  • Президент України Володимир Зеленський 3 березня дав пресконференцію світовим ЗМІ щодо російського вторгнення в Україну.
  • Говорив про перемовини з путіном, загиблих росіян, підтримку ЄС та про зволікання НАТО щодо закриття неба над Україною.

Пресконференцію транслював Офіс президента. Подаємо текстову версію, яку повністю можете прочитати на hromadske.ua

Чи є сенс у перемовинах з росією?

Будь-яке слово важливіше за постріл. Якщо можеш спочатку сказати, роби так. Я живу такими принципами.

Зеленський про путіна

Я мушу говорити з путіним. Світ мусить говорить. Бо нема інших шляхів зупинити війну. Я дуже чесний і відкритий. Я знаю всі проблемні питання, про які говорить путін і його оточення. Треба говорити без образ, без умов, як люди, як чоловіки. Якщо це можливо.

Відео дня

Що ти від нас хочеш? Йди з нашої землі! Не хочеш зараз піти – сядь зі мною за стіл переговорів, я вільний. Тільки не за 30 метрів, як із Макроном, Шольцем — я ж сусід! Я не кусаюсь.

Я нормальний мужик, сядь зі мною, поговори, чого ти боїшся? Ми нікому не загрожуємо. Ми не терористи. Ми не захоплюємо банки. І не захоплюємо чужі землі.

Про закриття неба

Ми чекаємо на закриття неба. Я їм сказав (європейським керівникам — ред.): якщо не можете запровадити закриття неба зараз, то дайте нам термін — коли?. Скільки українцям ще чекати? Яка кількість повинна зірватися? Скільки треба рук, ніг, голів, щоб достукатися до вас.

Скільки треба? Ми будемо рахувати та почекаємо до цього моменту. Те саме, що відбувалося з санкціями. Я просив превентивні санкції. Відповідь ви знаєте. Зараз я прошу закрити небо. Якщо нема сил закрити небо, то дайте мені літаки. Чи це несправедливо, скажіть?


Радіо Свобода пояснила, що закрите небо для російської авіації над Україною означатиме, що військові сили — в цьому випадку НАТО — бо до нього звертається Україна, – повинні будуть патрулювати повітряний простір над Україною і повинні будуть збивати літаки чи гелікоптери-порушники.

На думку посадовців США, закриття неба призведе до війни з Росією.

Про загиблих росіян

Дуже хочеться, щоб російські матері, які відправили цих 18-ти, 19-ти річних хлопців. Ці хлопці можуть бути моїми дітьми. Хочу, щоб ці матері приїхали і їх забрали. Я б не хотів, щоб їх в крематорії спалили. Щоб навіть матері не знали, де вони. Це — не по-людськи. Бо Бог єдиний. Навіть якщо тебе послали вбивати інших людей, тебе повинен судити Бог, а не крематорій. Нехай матері приїдуть і заберуть своїх дітей.

Окупаційні російські війська станом на 3 березня втратили на війні проти України вже приблизно дев’ять тисяч своїх військових. Втрати окупантів у техніці: танків — 217; бойових броньованих машин — 900; артилерійських систем — 90; РСЗВ — 42; засобів ППО — 11.

 

Читайте також:

Восьма ніч війни: про найголовніше у Вінниці та в Україні (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up