Захист слабких — справа сильних. Як у Вінниці минув марш за права тварин?

Захист слабких — справа сильних. Як у Вінниці минув марш за права тварин?
  • У неділю, 5 вересня, у центрі міста зібралося близько сотні небайдужих вінничан. Всі вони прийшли на марш за права тварин. 

  • Акція має всеукраїнський характер — мирна хода пройшла у 30-містах України. Долучилися навіть науковці зі станції «академік Вернадський» в Антарктиді. 

  • Про те, чому права тварин важливі — читайте в матеріалі.

Довжелезна колона зооволонтерів пройшла від площі Європейської до Соборної, а звідти попрямували до арки в Центральному парку. Здебільшого серед учасників марш була молодь — школярі та студенти, щоправда були й діти, яких привели з собою батьки. 

Дорогою активісти викрикували гасла: «Хутро — криваве жлобство», «Контактний зоопарк — концтабір для тварин», «Цирк — не місце для тварин», «Тварини — не нашла власність», «Дельфінарій — хлорована в'язниця», «Бездомні тварини — повноцінні жителі міста». 

Відео дня

Такими лозунгами активісти намагалися привернути увагу пересічних містян до прав тварин, а також розраховують і на реакцію поліції та влади, «які не завжди захищають чотирилапих відповідно до букви закону». 

Окрім бажання припинити всі можливі знущання над тваринами, активісти нагадують про «жертв моди» та харчової промисловості. Один зі співорганізаторів акції, Олександр Дяченко, розповідає, що мета цієї акції несе просвітницький характер і закликає людей час від часу забувати про гедонізм та звертатися до гуманізму.

— Ми хочемо не лише змусити владу приймати зоозахисні закони, а й змінити ставлення людей до тварин. Адже в вік гуманності, захисту прав і свобод, коли життя є найвищою цінністю, кожного дня ми спостерігаємо результати жорстокості та експлуатації невинних тварин в вигляді розваг, фотопослуг, одягу тощо. Ми хочемо донести, що можна і потрібно жити без цього. Кожен і кожна можуть приєднатися до маршу та стати голосом тварин, — каже організаторка маршу в Вінниці Ірина Балабанова.

Окрім Вінниці, на акцію вийшли в Дніпрі, Києві, Львові, Сєверодонецьку, Полтаві, Миколаєві, Івано-Франківську, Черкасах тощо. А учасники експедиції на українській антарктичній станції «Академік Вернадський» першими вийшли на Всеукраїнський марш за тварин, щоб наголосити на важливості захисту тварин та переконати політиків, суддів, поліцію, чиновників та кожного українця вживати активних заходів для збереження життя. 

«Ми, учасники 26-ї Української антарктичної експедиції, перебуваючи у віддаленій Антарктиді на українській науковій станції «Академік Вернадський», маємо змогу спостерігати і вивчати тварин в природному заповідному середовищі, яке стало таким завдяки послідовним зусиллям міжнародної наукової та природоохоронної спільноти. Проте, ще не так давно ставлення до тварин у цьому регіоні нашої планети було зовсім іншим. Ще у 20-му столітті до тварин тут ставилися як до ресурсу, зокрема популяції китів нещадно експлуатували в ході китобійного промислу, і навіть заборона промислу досі не призвела до відновлення чисельності усіх видів, — йдеться у повідомленні. — Ми підтримуємо прагнення учасників Маршу щодо дбайливого ставлення до тварин. Зокрема, ми щиро переконані, що морські ссавці мають жити виключно в морях і океанах, а не в дельфінаріях. Разом з вами ми поділяємо намір докласти якнайбільше зусиль для захисту довкілля, адже збереження планети починається з побутового рівня, та закликаємо кожного до гуманного поводження з тваринами».

Побачити, як це було і дізнатися думки небайдужих вінничан, можна тут.

Читайте також:

Податок на тампони або Скільки коштує бути жінкою в репродуктивному віці?

Танцювали, грали у крокет, а яку каву пили!.. Що ще було на пікніку у Пирогова?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Ілля Кучеренко

    А взуття в учасників мітингу з якого матеріалу,а їли вони все виключно рослинного походження?
  • Вадим Шевчук

    сборище прибабахнутых.
  • Олег Каськов

    А коли вони маршируватимуть за ОБОВ'ЯЗКИ тварин? Адже прав без обов'язків не буває...
  • Vanchope M

    Чому учасники акції не візьмуть хоча б одно бездомну тварину додому? Це ж так просто.

keyboard_arrow_up