«Захист слабких — справа сильних». У Вінниці підтримали марш за права тварин

«Захист слабких — справа сильних». У Вінниці підтримали марш за права тварин
  • 30 вересня у Вінниці відбувся Всеукраїнський марш за тварин «Вийди за мене».

  • О 12.00 всі бажаючі отримали змогу взяти в ньому участь та пройти з закликами та лозунгами від Європейської площі до площі Небесної сотні.

  • Організатори та учасники протесту підписали універсал гуманного ставлення до тварин, що визначив перелік цілей, які мають бути досягнуті в Україні до 2025 року.

Торік, за підтримки зоозахисної організації UAnimals, було започатковано гуманістичний протест за жорстоке поводження з тваринами та організовано марш, що пройшов у 17 містах України.

Цього року Вінниця також долучилася до маршу з ініціативи вінницьких волонтерів та організаторів Вікторії Довгань та Дениса Котова з організації «Чорний Комітет».

Що сказали організатори

Вікторія Довгань.:

Відео дня

— Хочемо дійсно звернути увагу суспільства на зоозахисний рух. На щастя, ми маємо багато вінницьких волонтерів, і було б добре, зібрати їх в одну команду, що буде займатися подібними питаннями. Потрібна і підтримка міської ради, створення фонду для забезпечення гарних умов притулків, відкриття нових. Досить популярними і дієвими у Білорусії та Латвії є так звані організації «Відкриті клітки» , що найактивніше піднімають ці питання, хотілось би і в Вінниці створити щось подібне. Потребує коштів і стерилізація, деякі ветеринарні клініки вже проводили її безкоштовно, сподіваємось і на подальшу їх підтримку. Так само , важлива і вакцинація від сказу. Ми почали співпрацювати з UAnimals,після ініціативи заборони цирку з тваринами, тепер, як волонтери з Вінниці маємо підтримку цієї організації.Я почала волонтерство сама, але потім залучилась підтримкою однодумців та маю змогу поширювати цю ідею та залучати людей.

Денис Котов:

— У нас є «кістяк» такої команди на основі неофіційної організації «Чорний комітет» (громадська ініціатива з захисту прав людини) але ми активно запрошуємо співпрацювати й інших людей та товариства. Наявність закону , на жаль, нічого не гарантує. Так само як і наявність штрафів та позбавлення волі за жорстоке поводження з тваринами, що не може повністю вирішити цю ситуацію. Близько 80% в'язнів повертаються до в'язниці через певний період, тому що вже не  є пристосованими до нормального життя. Тому, вважаємо, що слід виховувати суспільство, пропагувати гуманність, змінювати його думку стосовно такої поведінки. Почати з самих себе. Зрозуміти кожному, що таке поводження не є нормальним. Здирати шкіру з тварин, прив'язувати до автомобілів — це вже психічне відхилення.

Чи багато було народу

Близько сотні осіб приєдналися до маршу разом зі своїми улюбленцями. Маючи при собі лозунги  та виступаючи проти шкуродерень, за відмову від використання живих тварин для експериментів, заборону евтаназії та внесення диких тварин, що знаходяться на межі зникнення, до Червоної книги України.

Кожен з учасників мав змогу висловити своє ставлення до відповідних проблем та можливі шляхи їх вирішення.

 

Учасниця маршу Ілонв:

— Взяли цуцика з вулиці, тепер це частина нашої родини.  Я вважаю ,що потрібно зробити більш жорстке покарання за негуманне поводження з тваринами, адже штрафи вже не допомагають.Сьогодні жертва це тварина, а завтра - людина? Потрібно вбирати цю жорстокість з нашого суспільства. Цим маршем хочемо  показати наскільки вірні нам наші улюбленці, дуже хотілось би, щоб кожна собака, яка зараз бігає тут без господарів знайшла свій дім. Собака з вулиці це не так страшно, є певні методи їх виховання. 

 

Стерилізація це гуманно?

Кінцевою дискусією маршу стало питання  про стерилізацію, як гуманного методу для регулювання кількості безпритульних тварин.

Учасниця маршу Наталія Коробчинська:

— Маючи медичну освіту та працюючи лікарем-акушером, можу впевнено сказати, що люди помилково вважають, що стерилізація це щось погане, гріх, зачасту , плутають його з абортом , але це насправді не так, це один з методів контрацепції, не тільки у тварин, але й людей. Можливо і відновити здатність завагітніти. Для тварин це дійсно гуманний спосіб, за кордоном давно таким чином регулюють народжуваність серед безпритульних тварин. Це точно краще ніж евтаназія (швидка смерть, медичним методом) чи безжалісний розстріл…

 

Підписали універсал

Відповідно до мети Всеукраїнського маршу «Вийди за мене» вінничани підтримали права тварин підписавши відповідний універсал гуманного ставлення.

Усвідомлюючи необхідність об'єднання зоозахисних організацій, гуманістичних сил та всіх відповідальних громадян заради порятунку тварин, було визначено перелік цілей, що мають бути досягнуті в Україні до 2025 року. А саме:

  1. Заборона використання тварин у цирках та дельфінаріях.
  2. Заборона хутрових ферм та притравочних станцій.
  3. Заборона контактних зоопарків т експлуатації тварин для жебракування та фотопослуг.
  4. Відмова від використання живих тварин для експериментів.
  5. Розвиток реабілітації тварин і центрів утримання тварин, що постраждали від людини та її діяльності.
  6. Заборона евтаназії, як методу регулювання чисельності безпритульних тварин в Україні.
  7. Внесення диких тварин природного ареалу України, що знаходяться на межі зникнення, до Червоної книги України.

У Вінниці вдалося зібрати близько 60 підписів.

                                                                                     

 Автор — Дарія ВИШНЕВСЬКА

 

Прочитайте ще наші останні історії про тварин

Нікого до себе не підпускає, крім хазяйки. Що сталося із травмованим у Бершаді собакою

«Ну йокарний бабай, як це мавпа втекла?»: у парку тривають пошуки макаки Філі
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • ВАЛЕРІЯ Бурковська

    Ну, стерилизуют. И что, уменьшилось количество бездомных собак на улицах?!
  • Наталья

    Корів, коней, кур в лісі вже немає, за винятком коней Пжевальського в Чорнобильській зоні. Кабани - рідкість. Якщо люди припинять їх тримати, то взагалі перерветься їхня родословна, розумієте?

    З.А.Глядач reply Наталья

    Чия родословна,кабанів чи кур(ей)?
  • Жора

    Самое интересное что в парке надломали сетку, потом этим  повреждением воспользовалась обезьяна и воры  кинули в мешок и украли ... ТО ВСЕМ по*уй.... А эту клоунаду делают тем более участники этого движения это те кто делает клоунаду  над игровыми залами. В Киеве тоже шестерки от власти ходили хороводом на этой акции. Наверное делают отчет перед Европой... В Киеве кстати участники  все те кто бы на митинге ЛГБТ...  Вообщем все те же на манеже...А ПИПл ХАВАЕТ))))
  • З.А.Глядач

    Ідіоти. Дініска вже не знає,як себе пропіарити.

    Що стосується "прав" тварин,то звідки "захисникам" відомо,ЧОГО САМЕ потребують тварини? Вони самі про це повідомили?

    Жора reply З.А.Глядач

    Дениска отрабатывает деньги которые ему платят для  разных шоу...

    З.А.Глядач reply Жора

    100% І йому пофіг,що ті шоу можуть бути абсолютно протилежного спрямування. ТаїскаГейда N2.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини 16:23 Понад 200 гектарів лісу вартістю 3,2 млрд грн повернуть у комунальну власність Вінницької області 15:23 Найбільше мікрогрантів на розвиток власного бізнесу видали на Вінниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up