«Ну йокарний бабай, як це мавпа втекла?»: у парку тривають пошуки макаки Філі

«Ну йокарний бабай, як це мавпа втекла?»: у парку тривають пошуки макаки Філі
  • «Срочное объявление! Из зоопарка сбежала обезьяна...» – такими листівками завішаний весь Центральний парк. Це не жарт. Із зоодворику справді втік лісовий макака на ім'я Філя.

На волі мавпа опинилася 24 вересня, після того, як зробила у сітці свого вольєру дірку. Про це писали багато видань, а у випуску ТСН взагалі сказали, що до втечі Філя, ймовірно, готувався заздалегідь.

Щоби з'ясувати, як усе було насправді, коли примат знову опиниться в клітці і що з цього приводу думають звичайні перехожі та працівники зоодворику, журналісти 20minut.ua відправилися до Центрального парку.

Спершу ми прийшли на «місце злочину», себто до спорожнілого мавпячого вольєру. Працівники міні-зоопарку поклали всередину банан, грушу і залишили двері відкритими – на випадок, якщо Філя все ж таки повернеться самостійно.

Утім, дізнавшись про схему втечі, у добровільне повернення майже не віриться.

Філя зламав вольєрну сітку і пробрався у відділення на зразок передпокою. Почав там лазити. Це помітила працівниця, яка була на зміні. Вона відкрила клітку, щоби загнати його назад, чим і скористався хитрун. Примат стрибнув жінці на голову і вибіг на територію зоодворику. Філю намагалися зловити, але марно. Коли мавпі набридло кружляти міні-зоопарком, вона перелізла через паркан і загубилася серед дерев.

– Він у нас хлопець шкідливий. Може дражнитися, хитрувати і веселитися також може. Але серйозної шкоди не завдасть, – розповідає працівниця зоодворику Олена. – Філя регулярно хапає дітей за рукавички або шапки. Часто витягає гроші, і одного разу навіть телефон забрав у відвідувача. Ще він полюбляє забирати в діточок солодку вату.

Олена, розповідає про хитруна

Дівчина розповіла, що найближчим часом планується організація пошукової операції. Говорить, що вони впевнені у тому, що Філя переховується десь у парку. Його регулярно там бачать. Але до рук ні до кого не йде. Боїться. І постійно кудись тікає.

Філя у роздумах над планом втечі. Фото з архівів 20minut.ua

Чим наразі харчується тварина, також невідомо. У диких умовах маготи (а Філя саме магот) віддають перевагу плодам, їстівним коренями, брунькам, насінню хвойних дерев і деякими комахами. Цього у Центральному парку вистачає.

До холоду маготи також пристосовані. Цей вид мавп проживає на теренах Європи, тому може витримувати температуру до -10°. Але Філю планують упіймати раніше. У телефонній розмові, власники зоодворику розповіли нам, що вже роздобули шприцемет за допомогою якого і будуть виловлювати примата

Марина, любить знімати на відео мавп-втікачів і знаходити кролів

У мережі є кілька відео, на яких можна побачити, як Філя прогуляються між деревами парка. Авторкою одного з них стала вінничанка Марина. Ми випадково зустрілися з нею у тому ж зоодворику, коли вона принесла кролика. Каже, що знайшла вуханя під машиною.

– Лежав під автівкою біля другої школи. У нього щось з лапкою. Можливо його вкусили або вдарили. Вам кролика не треба? – усміхаючись запитує Олена. – До себе взяти не можу. У мене і так вдома хом'яки, коти і двоє дітей.

Пригадуючи нещодавню зустріч з мавпою, зізнається, що була в шоці. Подумала, що то їй мариться від недосипу: «А потім люди почали кричати – хапайте макаку – і я зрозуміла, що не мариться. Ми побігли за нею, але вона швиденько "змилася"».

Лідія, нічого не бачила і не чула

А ще ми поговорили з кількома двірничками, які працюють у парку. Подумали, що вони можуть щось знати про втікача.

«Нічого не бачила і не чула», – відповіла нам пані Лідія. Інша жінка сказала, що з чуток, мавпу бачили біля пейнтбольного клубу. Утім, ми обійшли чи не увесь парк, але Філі так і не побачили.

Проте, були й більш цікаві відповіді:

– Ну як це втекла мавпа? Йокарний бабай, що це за народ такий, – сміється жінка на ім'я Світлана. – Колись бачила, як у циркачів удрала поні. То це було кіно: поні біжить, а вони біжать за нею. А от про мавпочку не чула.

Світлана, бачила поні-втікача і циркачів

Ще одна двірничка так само не бачила макаку. Але чула про неї з розповідей доньки. Визнає, що Філя дуже розумний: «Це ж треба. Зробив якийсь підкоп, та ще й листочками сліди приховав», – дивується жінка і продовжує підмітати.  

Папірець з телефонами, за якими можна звертатися у разі виявлення втікача

Якщо побачите Філю, телефонуйте:

(096)452-67-33
(093)926-65-63
(093)783-63-74

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (26)
  • Жора

    Обезьяна не смогла сама  сломать клетку, ей помогли. Там спецом надломали чтобы  потом обезьяна  типа сама сломала. А потом уже дело техники, она выбежала в парк, а там чуваки воры уже ее и ждали.  В мешок и все дела....  Ну менты у нас могут толь ко бухариков ловить,  и могут поймать девушку которая для селфи взяла в руки конус......



    хахахахахахах и еще раз ха))))))
  • Жора

    Такая обезьяна в интернете стоит  примерно 50000 грн. Тот кто поймал уже давно ее продал.... Но теперь эта обезьянка будет не в  клетке , а в хороших  домашних условиях )))).
  • Глобазоид Афромарк

    В Харківському зоопарку стоїть памятник групі мавп, які в роки войни втекли з клітки і пару років жили собі в місті, якось годувалися та не замерзли.

    Так що виживе цей Філя, нічого йому не буде.

    Жора reply Глобазоид Афромарк

    Филя уже  скорей всего ест в хороших домашних условиях  нормальные  деликатесы....
  • Юрій Данилюк

    Еволюціонує
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up