Загибель лебедів у Северинівці: які висновки експертизи?

Загибель лебедів у Северинівці: які висновки експертизи?
Експертиза виключає причину загибелі птахів через інфекційні хвороби чи пташиний грип
  • Завершили експертизу одного із загиблих лебедів на ставку у Северинівці Жмеринського району. Ми дізналися, які результати.

Про результати експертизи повідомив на прохання 20minut.ua начальник управління безпеки харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби в області Володимир Павлущик.

За його інформацією, причина загибелі лебедів не пов’язана з інфекційними захворюваннями.

— Збудників інфекційних хвороб не було виявлено, — каже Володимир Павлущик. — Так само виключаємо захворювання лебедів на пташиний грип. Цього теж не встановлено. Спираючись на отримані результати, можна говорити, що загибель птахів не пов’язана з інфекційними захворюваннями.

Відео дня

Співрозмовник повідомив, що у печінці птаха виявили незначне перевищення солі. Але це не могло стати причиною смерті.

Дослідження тушки загиблого птаха проводили у регіональній державній лабораторії ветеринарної медицини головного управління Держпродспоживслужби.

Нагадаємо, наприкінці листопада нинішнього року на ставку у селі Северинівка Жмеринського району місцеві побачили у воді мертвих лебедів. За їхніми словами, сталося це після того, як з водойми скинули воду. Увагу до ситуації привернув депутат Северинівської громади Олександр Кишук. За його ініціативи, на березі провели збори місцевих жителів за участю керівника громади Василя Малярчука.

Громада звернулася до поліції, Державної екологічної інспекції та Держпродспоживслужби з вимогою встановити причини загибелі лебедів. Кримінальне провадження відкрили за частиною другою статті 242 Кримінального Кодексу України (порушення правил охорони вод, водних об’єктів), якщо це спричинило масову загибель об’єктів тваринного і рослинного світу або інші тяжкі наслідки). Розслідування здійснюється за процесуальним керівництвом прокуратури.

Фахівці Державної екологічної служби встановили, що підприємець, який використовує водний об’єкт, не мав дозволу на скидання води. Щоб визначити завдані ним збитки природі, екологи звернулися до Басейнового управління річки Південний Буг, аби надали розрахунки щодо об’єму води, випущеної зі ставка. На підставі таких розрахунків екологи застосують штрафні санкції до порушника.

До речі, на підприємця вже наклали штраф — за незаконне скидання води. Однак передбачена законом сума незначна. Натомість за шкоду, заподіяну природі, розмір штрафу суттєво більший. Так говорять екологи.

Про результати розслідування поліції, а також штрафні санкції екологів повідомимо читачів після того, коли будемо мати інформацію.
 

Читайте також:

На ялинку — сім мільйонів. Вінниця в лідерах по витратах грошей на святкування Нового року

Почали розбирати будівлю аеропорту «Вінниці». Для чого і що там буде?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Антон Антонюк

    То яка причина???Хто пише такі тексти?😱😱😱

keyboard_arrow_up