Скандал у Turkish City з відключеннями і протестами. Чому забудовник залишає людей без води?

Скандал у Turkish City з відключеннями і протестами. Чому забудовник залишає людей без води?
— Було таке, що три дні без води сиділи, — розповідає голова ОСББ
  • У ЖК «Turkish City» забудовник без попередження відключає воду, щоб мешканці відмовились від заключення індивідуальних договорів з водоканалом. Чи так це? Яка причина відключень? Чому люди вийшли на протест? Розповідаємо детальніше.

До нас звернулася читачка, яка розповіла, що у ЖК «Turkish City» «періодично забудовник просто без попередження відключає воду на весь ЖК, як важіль впливу на мешканців, щоб ми відмовились від заключення індивідуальних договорів, а уклали договір «ОСББ — водоканал».

Для того, щоб детальніше розібратися у цій ситуації, зв'язалися з пані Мариною, яка розповіла нам про цю проблему.

Відео дня

— Нам просто без попередження вимкнули воду. Ми подумали усі, що якщо без попередження, то це, напевне, аварійне відключення. Вирішили набрати нашого голову ОСББ, і він подзвонив у водоканал, де йому сказали, що вони воду не вимикали, — розповідає жінка про останній випадок відключення їхнього будинку від водопостачання. — Тоді голова ОСББ нам написав наступне повідомлення: «Воду самовільно відключив забудовник, вимагають підписання колективного договору ОСББ».

Тобто з певних причин забудовник бажає змусити людей підписати колективний договір ОСББ. Але чому саме таке бажання та які цьому причини? Розбираємося далі.

З чого усе розпочалося?

Відомо, що ЖК «Turkish City» складається з трьох 11-поверхових будинків, забудовником яких є Demir Insaat. Останній будинок здали в експлуатацію два роки тому. 

На початок будівництва забудовник мав договір на водопостачання з водоканалом і надалі при здачі будинків мав би зробити окремі договори на кожного мешканця. Про це нам розповіла пані Марина. Але з моменту здачі останнього будинку в експлуатацію, пройшло трохи більше двох років, а індивідуального договору на водопостачання люди так і не мають.

— Платимо на рахунок забудовника по лічильнику, а він розраховується з водоканалом, — розповідає власниця однієї з квартир ЖК.

Через те, що Марина не знає усіх юридичних деталей, то дала нам контакти голови ОСББ її будинку. Зв'язавшись з Євгеном, дізналися, що 25 січня 2023 року вони подали заяву про передачу мереж на баланс КП «Вінницяоблводоканал». У відповідь їм вказали вимоги для укладання індивідуальних договорів та наголосили на необхідності «звернутися до забудовника ЖБК «Демір Констракшн» в особі голови кооперативу Алієва Ф.М.».

— Але вперше проблеми з відключеннями води виникли кілька місяців тому, і, як виявилося, через борг забудовника перед водоканалом. Тоді він говорив, що це через те, що мешканці комплексу не розраховуються з ним, і відповідно він немає коштів, щоб розрахуватися. Але потім ми провели аналіз, і згідно з даними забудовника побачили, що мешканці розрахувались майже на 100%, а борг був 200 тисяч гривень, — розповідає Євген Левченко.

І є припущення серед людей, що це саме борг забудовника, оскільки на території комплексу є і комерція, і басейн, і автомийка. 

Та все-таки, як говорить Євген, забудовник закрив борг і сказав, що він більше не буде приймати платежі, мовляв, заключайте договори з водоканалом.

Тоді люди, з надісланої їм відповіді від Комунального підприємства «Вінницяоблводоканалу», мали провести збори для розв'язання питання, якого типу договір, вони бажають укласти. Такі зібрання провели у будинку №1 та 2, де одноголосним рішенням були обрані індивідуальні договори.

Що ж тоді пішло не так?

— З невідомих причин, раптово, забудовник поставив нам вимогу, що ми повинні підписати колективний договір, або вони нам відключать воду, — пояснює ситуацію чоловік. — Навіть не так, нам вимкнули воду і сказали: «Підписуйте колективні договори, як підпишете, — увімкнемо вам воду».

Ця розмова, як розповідає Євген, відбулася днями. В обід будинки залишили без води, і поставили такий ультиматум, тому люди вирішили вийти на протест. Вони заблокували стоянку та автомийку, які також належать забудовнику. На місце подій приїхала і поліція, яка склала протокол проти забудовника. Лише після цього людям відновили водопостачання.

Важливо зауважити, що на сьогодні головний забудовник не знаходиться в Україні, на місці знаходяться його представники, які виконують усі розпорядження.

Але, як розповідає Євген, у розмові з цими представниками було сказано, що це негласно водоканал наполягає на підписані саме колективного договору.

Тобто, зі слів очевидців усіх цих подій можемо зрозуміти, що є дві причини: перша — це бажання самого забудовника з певних причин змусити людей підписати колективні договори, і друга — вимоги самого водоканалу.

Навіщо вимагають колективний договір?

З Євгеном зв'язалися люди (чоловік не розголошує їх імен та посад) та пояснили можливі причини, чому їх шляхом маніпуляцій примушують підписати зручний для забудовника і водоканалу договір.

— Одна з ймовірних причин: чому в цьому зацікавлений власник мережі, яка зараз на балансі забудовника, і якщо ми заключаємо зараз колективний договір, то решта ремонтних робіт, які ще потрібно буде зробити, падають на плачі ОСББ. А відомо, що там ще технічна документація не вся зроблена, інвентарної справи взагалі немає. А це все кошти, які муситиме вкласти ОСББ, — розповідає чоловік. — Тобто він просто хоче скинути усі свої зобов'язання, які не виконав перед водоканалом на нас.

А водоканал зацікавлений в цьому, як гадають люди, через те, що обслуговувати одного абонента простіше, ніж усіх. Крім того, якщо буде певна заборгованість через одну конкретну людину, то комплексу доведеться покривати її борг, щоб мати водопостачання.

Позиція забудовника

Журналісти «20 хвилин» зв'язалися і з головним представником від забудовника — він назвався Вадимом.

— Вони обманюють вас. В нас поломка на мережі, яку ми намагаємося усунути й це одна з причин, чому вимикаємо воду, — сказав чоловік.

Слова про поломку правдиві, про неї у розмові згадував Євген.

— Там був якийсь прорив труби біля садочка, тоді вимкнули воду з метою ремонту, але з цієї нагоди й пригрозили, що не увімкнуть, поки не підпишемо усі колективний договір, — каже голова ОСББ одного з будинків.

А щодо питання договору, то Вадим сказав, що за договір і його долю, мешканці будинку повинні вести перемовини із самим «Вінницяоблводоканалом».

— Зараз забудовник їм надає воду і відповідає за усі мережі, які поки не передані на баланс міської ради та водоканалу, — пояснює чоловік. — Але зараз за них відповідальні ми, тому їх і ремонтуємо. А про те, який договір хочуть укласти люди, це їх справа з водоканалом.

Коментар Вінницяоблводоканалу

У водоканалі оповіщенні про ситуацію у ЖК «Turkish City».

— Водопровідні мережі за даними адресами не перебувають на балансі КП «Вінницяоблводоканал». Тому, згідно чинного законодавства, допоки мережі не будуть передані на баланс Підприємства, ми не маємо права заключати індивідуальні договори, — пояснює речниця водоканалу Оксана Поліщук. — Втім ми чудово розуміємо всю складність воєнного часу й першочергову необхідність забезпечення вінничан стабільним водопостачанням. Тому віднаходимо будь-яку можливість забезпечити належні умови життєдіяльності вінничан, в даному випадку — йдемо назустріч споживачам (і Забудовнику, в тому числі), й готові заключити колективні договори саме з ОСББ.

Причиною тимчасової неможливості заключити індивідуальні договори, як нам пояснили, є те, що мережі все ще знаходяться на балансі забудовника. На умову з підписанням колективного договору погодився один із будинків, але решта два все-таки бажають підписати індивідуальні договори. Про це нам говорив і Євген.



Читайте також:

На Київській почали нове будівництво. Що там зведуть?

«Найбільше у воді мертвих пліток і лящів». На Ладижинському водосховищі знову масово загинула риба

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Володимир

    Якесь прямо Сомалі виходить

keyboard_arrow_up