«Заберіть своїх дітей і навчайте їх у себе…» Чим завинили учні у Сутисках перед чиновником?

«Заберіть своїх дітей і навчайте їх у себе…» Чим завинили учні у Сутисках перед чиновником?
Нині на шкільному подвір'ї у Сутисках гамірно, але чи буде так 1 вересня наступного року, ні вчителі, ні учні сказати не можуть / Фото АЖУР
  • Обласна влада пообіцяла гроші для школи у Сутисках.
  • Їх вистачить тільки до кінця навчального року. А далі як бути?
  • Про це знов говорили на сесії селищної ради.
  • Одна з пропозицій — відправити учнів додому. Хто про це говорить?

У селищі Сутиски знов говорили про школу-інтернат. І це після того, як обласна влада заявила, що дала грошей і навчальний заклад врятували від закриття. З’ясувалося, що обіцяних коштів вистачить тільки до кінця навчального року. А далі як бути? Тим часом голова громади вдався до категоричного заходу — надіслав листи керівникам ОТГ, звідки прибули на навчання діти, з вимогою… забрати їх додому. Чим завинили діти перед посадовцем?

Депутати селищної ради знов звернулися до обласної влади з пропозицією взяти школу на баланс. Втім, їхня пропозиція безперспективна. Закон не дозволяє це зробити. Переважна більшість учнів є мешканцями Сутисок. Не може обласна влада фінансувати навчальний заклад окремо взятої громади. Якби в ньому становили більшість діти з інших громад, тоді заклад міг би претендувати на отримання статусу обласної комунальної власності і фінансове забезпечення.

— Про це всі знають — і вчителі школи-інтернату, і батьки учнів, і наші депутати, а продовжують надіятися, що для Сутисок зроблять виняток і дадуть грошей, — розповів RIA голова Сутисківської територіальної громади Леонід Дідух. — Замість того, щоб шукати раціональний вихід із ситуації, звинувачують голову, мовляв, це він не хоче фінансувати школу. Будь на моєму місці хтось інший, ситуація від цього не змінилася б. Я вже говорив і повторюю ще раз: дві школи у селищі громада не потягне фінансово. Нема в нас таких грошей.

Відео дня

Який вихід із ситуації пропонує голова громади? Чому одна з пропозицій особливо обурила педагогічний колектив?

«До кінця року дотягнемо, а далі?»

У Стуисках дві школи. Одна загальноосвітня, нині вона отримала статус ліцею. Друга це школа-інтернат, так її називають у селищі. Повна назва у закладу інша — спеціалізований заклад загальної середньої освіти I-III ступенів.

Дирекція школи розповіла журналісту, що школа-інтернат працює за технологічним профілем. Простіше кажучи, учні поглиблено вивчають предмети технологічного циклу, зокрема, комп’ютерну графіку, веб-дизайн, креслення… Крім того, заклад є експериментальним з упровадження моделі «Школа сприянню здоров’ю». Дирекція має угоду про співпрацю з обласною федерацією футболу.

Є ще одна особливість у цього навчального закладу. Тут навчаються діти з малозабезпечених, неповних родин. За словами однією з учительок, їхні діти навіть одягом відрізняються від тих, які навчаються у сусідній школі, що отримала статус ліцею.

На навчання у Сутиски приїздять діти з інших населених пунктів. Вони проживають у шкільному гуртожитку. І це ще одна відмінність. Насамперед у фінансових затратах.

Обидва шкільні заклади навіть розташовані неподалік один від одного. Селищний голова пропонує об’єднати їх в один. Каже, найважливіше, що матеріальна база ліцейного закладу цілком відповідає для розширення.

Його пропозицію не підтримує педагогічний колектив школи-інтернату. Заперечують настільки категорично, що навіть вдавалися до акцій протесту. Разом з педагогами на них виходили батьки дітей. До них долучалися навіть дехто з колишніх випускників школи.

Аби загладити шкільний скандал, в області створили комісію з вивчення питання. Про нього говорили на сесії облради. Зрештою, ухвалили рішення про фінансову підтримку школи-інтернату. На скільки вистачить обіцяних грошей?

Як поділили обіцяний мільйон?

Один мільйон сто тисяч гривень пообіцяла Сутисківській школі обласна влада. Голова громади під час розмови наголосив на слові «пообіцяли». Каже, насправді гроші надаватимуть частинами.

Співрозмовник уточнює, якими саме і коли кошти надійдуть на рахунок громади.

— У вересні нам мають переказати сто тисяч гривень з обіцяних 1,1 мільйона, — каже Леонід Дідух. — У жовтні — 75 тисяч. А на листопад, виявляється, заплановано великий нуль. Зате на грудень значиться аж 500 тисяч гривень.  

На сесії селищної ради були присутні два депутати облради — Сергій Кривешко і Володимир Прідолоба. Керівник громади звернув їхню увагу на таку невідповідність у розподілі грошей. Депутати пообіцяли втрутитися у врегулювання питання.

— Ми підрахували, що наданих коштів вистачить до кінця навчального року, — пояснював на сесії голова громади. — Ну, дотягнемо якось, а далі що?

За його словами, гроші витратять на зарплату вихователям, техпрацівникам, обслуговуючому персоналу школи. Вчителі отримують зарплату з державного бюджету. 

Голова навів такі цифри: у спеціалізованій школі навчається 190 учнів, працює 46 учителів і 32 технічних працівників і обслуговуючого персоналу. Вартість навчання однієї дитини в рік становить 64 тисячі гривень, тоді як у ліцеї сума у два рази менша — 31 тисяча гривень.

У школі уточнили, що в нинішньому навчальному році за парти сіли 219 учнів.

У проекті рішення сесії був пункт про закриття школи після завершення навчального року. «Або обласна влада бере заклад у свою комунальну власність, або ми закриваємо школу!» — категорично заявляв голова громади.

— Школа могла б перейти у фінансування з обласного бюджету тоді,  коли б у ній навчалося 70% учнів з різних громад, — пояснив депутат Сергій Кривешко. — Цей варіант не є прийнятний для вашого навчального закладу, адже тут 80%  учнів місцеві, тільки 20% це діти з інших громад. Однак заклад необхідно зберегти, бо він важливий для соціально вразливих родин.

Звільнили понад третину працівників

Директор школи Андрій Жовмір у розмові з журналістом розповів, що за ходом сесії уважно стежив педагогічний колектив школи. До селищної ради прийшли не тільки ті двоє учителів, які є депутатами. Разом з ними були майже всі педагоги і директор зокрема.

— Учні перебувають у нас на цілодобовому утриманні, їх забезпечуємо чотириразовим харчуванням, тому й витрати відповідно високі, — каже Андрій Жовмір. — Вже скоротили штат вихователів і обслуговуючого персоналу. Причому, скорочення суттєве, на 35%. Готові триматися навіть за найменший шанс, аби зберегти школу.

У педколективі не розуміють позицію голови громади, який відстоює позицію закриття навчального закладу. Школа існує в селищі 60 років. І раптом стала непотрібна.  Дехто звернув увагу на те, що дружина голови працює директором іншої школи у Сутисках. Мовляв, саме тому він активно ратує за об’єднання. У селищі можна почути інші думки: школа-інтернат розташована у гарному місці, неподалік Південний Буг, затишний парк. Після закриття хтось прибере приміщення до рук.

— Та знаю я ці розмови, — говорить Леонід Дідух. — Ще більше можу вам розповісти, ніби я вже домовився у Києві з деякими депутатами і вони заберуть приміщення. Я пропонував створити на базі школи-інтернат реабілітаційний центр для дітей. Це правда. У Києві мене не підтримали. Це теж правда. А все інше, то пустопорожні балачки.

Тепер це звичайна школа без проживання і харчування

— Селищна рада мала б працювати з тими громадами, звідки до нас приїжджають на навчання учні, — каже Інна Николюк. — Пропонувати оплатити навчання учнів своєї громади. Це реальне джерело поповнення бюджету.

У педколективі стверджують, що голова вчинив по-іншому — написав листи до керівників громад, щоб вони забрали з школи у Сутисках своїх дітей і влаштували їх на навчання у закладах своїх територіальних громад.

Про цей факт також написала на своїй сторінці у Фейсбуці вінницька активістка Таїса Гайда. Вона ж оприлюднила один з таких листів, адресованих голові Гніванської ОТГ Володимиру Кулешову. Цитуємо декілька фрагментів:

«Сутисківська середня школа уже не є спеціалізованою школою-інтернатом з січня 2021 року. Рішення про це ухвалено сесією селищної ради. Тепер це звичайна середня школа без цілодобового утримання учнів і чотириразового харчування. Тому діти вашої громади можуть обирати будь-яку школу у вашій громаді і навчатися в ній».

Наприкінці листа значиться вимога: «Заберіть своїх дітей і навчайте їх у своїй громаді, а ми із своїми розберемося самі. Щоб не продовжувати полеміку, прошу вирішити питання саме так».

Під листом стоїть підпис Леоніда Дідуха.

На навчання потрібен дозвіл

Депутат селищної ради вчителька спеціалізованої школи-інтернату Інна Миколюк під час спілкування із журналістом звернула увагу на  один з пунктів рішення сесії селищної ради. Каже, депутати запровадили дозволи на навчання. Вчителька задається питанням: чи не є це порушенням права дитини на навчання?

За її словами, тепер голова громади буде вирішувати, кого з дітей приймати на навчання, а кому відмовити. На думку вчительки, це не компетенція голови ради. По-друге, він зацікавлена особа, бо виступає за закриття школи. Інна Миколюк голосувала проти такого рішення.

Голова так пояснив внесену ним пропозицію. Леонід Дідух каже, що школа для декого з учнів стала місцем, де можна безкоштовно навчатися, харчуватися, проживати. На думку керівника громади, не всі учні потребують соціальної підтримки. Але їх прийняли на навчання, а громада має фінансувати утримання.

Тепер батьки дітей, які мають намір навчатися у Сутисках, повинні будуть взяти довідку у своїй громаді про свій соціальний статус. Потім надати її у відділ освіти Сутисківської громади.

— Не голова буде вирішувати, кого брати на навчання, а кому відмовити, — уточнює Леонід Дідух. — Це будуть робити у нашому відділі освіти. Маємо знати, чи справді потребує утримання за кошти нашої громади та чи інша дитина, яка приїхала з іншого населеного пункту нашої області.

 

Читайте також:

Як в Оводова цигани вкрали коні і чому повернули? Історія з життя голови міської Думи Вінниці

Топлять, викрадають, трощать: від кого і наскільки часто у Вінниці страждають е-самокати

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up