За яке опалення вінничани платять влітку? Ми дізнались у теплокомуненерго

За яке опалення вінничани платять влітку? Ми дізнались у теплокомуненерго
У Вінниці діє двоставковий тариф ще з 2009 року
  • Від 200 грн і більше нарахували за теплову енергію, — таке вінничани помітили у своїх платіжках за травень.
  • Але питання, за яке таке тепло мають заплатити люди, якщо воно не подається? Відповідь дізнавались у «Вінницяміськтеплоенерго».

Вже після завершення опалювального сезону 2021/2022 вінничани продовжують отримувати рахунки за опалення. Це у своїй платіжці помітила Антоніна Мних.

«Мені прям дуже цікаво, яку теплову енергію мені надало на 193 грн у травні Вінницяміськтеплоенерго?», — написала вона на своїй фейсбук-сторінці, додавши знімок платіжки.

Звернулися за роз’ясненнями до комунального підприємства «Вінницяміськтеплоенерго». 

Відео дня

За що ми платимо, коли нема опалення

Рахунки за тепло влітку — це результат дії двоставкового тарифу на централізоване опалення.

Він складається з двох частин. Перша називається умовно-змінною. Нараховується за споживання тепла в опалювальний період, за показами загальнобудинкового лічильника. Грошима, які отримані від першої частини тарифу, тепловиробник розраховується за газ і електроенергію, що витрачає на виробництво опалення для населення.

Друга частина тарифу — умовно-постійна. Це плата, яка стягується щомісяця, рівними частинами, навіть тоді, коли немає опалення. У неї входять витрати на: ремонт теплового обладнання (тепломережі, теплопункти, котельні тощо), зарплата працівників, сплата податків, нормативні витрати води на підживлення теплових мереж (при витоках під час поривів тепломереж - авт.).

— Обидві частини тарифу безпосередньо пов’язані з наданням послуг з теплопостачання і є складовими собівартості виробництва, транспортування та постачання теплової енергії, — пояснюють у прес-службі «Вінницяміськтеплоенерго».

Двоставковий тариф діє у Вінниці з 2009 року. Мета — зменшити фінансове навантаження на споживачів, через розбиття частини рахунку за опалення на 12 місяців; дати стабільне надходження коштів тепловикам, коли влітку немає опалення, а треба гроші на ремонт мереж.

Законна база, яка встановила таку схему нарахувань: розпорядження Кабміну від 26 квітня 2007 року №229-р; рішення виконкому Вінницької міськради від 27.11.2008 року №2852.

Як рахують літні платіжки за тепло?

То як розраховується «літня теплова енергія», коли опалення не подається і лічильник не рахує спожите? 

У «Вінницяміськтеплоенерго» пояснили, що розмір постійної складової двоставкового тарифу обрахований Нацкомісією держрегулювання комунальних послуг. Він складає 4,35 грн за квадратний метр опалювальної площі (постанова НКРЕКП від 9 вересня 2020 року №1671).

«Мені за травень прийшло 193 грн за теплову енергію», — пише в Фейсбуку вінничанка Антоніна Мних.

«Мені прийшло 191 грн за травень», — додає в коментарях до її допису Катерина Баркалова.

«А у мене 279 грн», — доповнює Галина Громова.

Відмінність в сумах для кожного окремого споживача пояснюється тим, що в їхніх квартирах різня величина опалювальної площі. Чим більша квартира — тим більша плата.

Галина Громова, яка за травень сплатила 279 гривень за теплову енергію, відзначила, що такі щомісячні суми зростають щороку.

«Апетити (у «ВМТЕ» — авт.) ростуть. Раніше було 66 грн на місяць, торік вже 133 грн. А зараз 279 грн», — зауважила вінничанка.

Зростання спричинене тим, що Нацкомісія держрегулювання комунальних послуг погодила вінницькому теплопостачальнику нові тарифи. Вони почали діяти з листопада 2021 року. І за новими розрахунками, умовно-постійна частина двоставкового тарифу зросла удвічі.

Де ще діють двоставкові тарифи на опалення

А що буде, якщо повернутись до одноставкового тарифу? Щоб, зокрема, не платити за тепло влітку. У «Вінницяміськтеплоенерго» впевнені, що це спричинить зростання платіжки вінничан в опалювальний період щонайменше на 30%.

«Наприклад: за двокімнатну квартиру з опалювальною площею 50 м2 при чинному двоставковому тарифі в опалювальний період споживач сплачує 1500 грн на місяць, а при одноставковому тарифі в опалювальний період буде сплачувати 1935 грн на місяць», — порахували на підприємстві.

На сайті Мінрегіону вказали, що якби у Вінниці діяв одноставковий тариф, то вінничани взимку б сплачували 1799,78 грн за 1 Гкал. Нинішній двоставковий тариф для ВМТЕ складає: умовно-змінна частина — 1 314,08 грн за 1 Гкал; умовно-постійна частина - 77 541,96 грн/Гкал/год.

При цьому така схема розрахунків не є вінницьким ноу-хау. Подібні двоставкові тарифи діють в таких містах:

Тоді як в низці міст досі діють одноставкові тарифи. Наприклад, у Києві опалення коштує 1654,41 грн за Гкал на місяць; у Харкові — 1539,5 грн; в Рівному — 1913,16 грн, а в Кропивницькому — 2005,60 грн за 1 гігакалорію на місяць. 

Дані брали з сайту Міністерства розвитку громад та територій України.

 

Читайте також:

У вінничан новий постачальник газу. Кому і як тепер платити?

Комуналка під час війни. Які тарифи для вінничан та коли можна не платити?

На рахунки за воду застосовуватимуть «коригувальний коефіцієнт»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Читач02

    Як відмовитись від центрального опалення? Досить годувати чинуш! Тарифи ростуть,а в хатах взимку холодно.
  • Mariia Vitkovska

    Злодії
  • Людмила Дмитрук

    Як все закрутили,щоб їхні кішені наповнити....
  • Оксана Шкуріна

    Цікаво що тариф підняла верховна рада ще в жовтні 2021 року,за що ?за воздух осталось здерти ,РОЗІГНАТИ верховну раду,чого ми маемо їх годувати

keyboard_arrow_up