У вінничан новий постачальник газу. Кому і як тепер платити?

У вінничан новий постачальник газу. Кому і як тепер платити?
Понад 8,8 млн сімей в Україні стали споживачами «Нафтогазу». Втім поки невідомо, чи будуть вони клієнтами компанії на постійній основі або ця норма діятиме лише на період воєнного стану / Фото: архів «20хвилин»
  • Вінничани у платіжках не отримали нарахування за спожитий газ у травні.
  • З минулого місяця ті, хто отримували газ від «Вінницягаз Збут», стали споживачами постачальника «останньої надії» — «Нафтогаз України», який обіцяє надати платіжки наприкінці червня.
  • А загалом, що змінилося для нас з вами?

Помітили, що в платіжках за травень не було нарахувань за газ? Цьому є пояснення — люди, які отримували газ від «Вінницягаз збут», більше не є споживачами цієї компанії. Таке ж сталося для 8,8 мільйона сімей в Україні, які були клієнтами газзбутів.

Хто тепер постачальник

«З 1 травня поточного року побутових споживачів ТОВ «Вінницягаз Збут» автоматично було переведено на постачання до «постачальника останньої надії» (ПОН). За рішенням Кабінету Міністрів України, функцію ПОН виконує ГПК «Нафтогаз України». Побутові споживачі продовжують отримувати природний газ за пільговою ціною», — пояснили в прес-службі збута.

Таку процедуру пройшли 456 тисяч 238 споживачів природного газу в нашій області, вказали у «Вінницягаз». Причина, чому так трапилося, не назвали ні в облгазі, ні в газзбуті.

Відео дня

Однак подібний перехід стався для понад 8,8 мільйона (!) українських домогосподарств. Громадська спілка «Асоціація постачальників енергоресурсів» пояснила — 18 газзбутам не вдалося переукласти договори на закупівлю газу з «Нафтогаз Трейдинг» через драконівські умови цих угод. А тепер розлого.

Причини переведення клієнтів 

Кабмін 29 квітня поклав спецобов’язки (ПСО) на НАК «Нафтогаз», яким зафіксував пільгову ціну для населення 7,96 грн за куб (з ПДВ). Це рішення діятиме з 1 травня до 30 вересня 2022 року.

У рамках цього ПСО, «Нафтогаз Трейдинг» почав вимагати з газзбутів банківські гарантії, щоб мати захист від того, що газзбути не розрахуються за куплений в державної компанії газ для споживачів.

Банківська гарантія має бути укладена на увесь період — з 1 травня по 30 вересня 2022 року. За основу розрахунків береться пікове споживання споживачів протягом такого ж періоду у 2021 році. І за розрахунками Асоціації сума гарантії має скласти 8,4 млрд грн! Банки вимагають 100% цієї суми, оскільки газзбути є збитковими. А таких обігових коштів у компаній немає.

Неможливо виконати, на думку Асоціації, умову, що прострочена заборгованість за газ повинна бути не більше 10% від загального обсягу постачання. Причина — під час війни трохи більш ніж половина споживачів (55%) продовжують розраховуватися за спожите щомісяця.

Отож, враховуючи нинішні умови, газзбути не змогли переукласти договори на закупівлю газу для постачання побутовим споживачам. 

А от для юридичних осіб та ФОПів нічого не змінилося: якщо в них були договори з «Вінницягаз збутом», то усі зобов’язання продовжують діяти, запевнили в прес-службі компанії.

Кому тепер платити за газ

За газ, спожитий з 1 травня, потрібно оплачувати ГПК «Нафтогаз України». Нові договори на постачання газу укладати не треба, перехід був здійснений автоматично.

У «Нафтогазі» повідомили, що формування рахунків за травень затримується: в особистому кабінеті на my.gas.ua люди зможуть отримати платіжку після 20 червня; друковані рахунки доставить Укрпошта після 25 червня, лише в тих регіонах, де відсутні активні бойові дії.

Як зареєструватись новим клієнтам

Кожен новий клієнт має отримати номер особового рахунку, кажуть в Нафтогазі. 

Для цього необхідно перейти в чатбот GASUA у Viber, Telegram або NaftogazGasSupply у Facebook Messenger та ввести ЕІС-код (16 символів). EIC – це персональний газовий номер об'єкта газопостачання, який складається з 16 символів (латинських літер та цифр). Наприклад, 56XM19A205987456. Його можна знайти в особистому кабінеті, контакт-центрі вашого облгазу або в рахунку за розподіл чи постачання газу.

Після отримання особового рахунку ви можете зареєструватися в особистому кабінеті my.gas.ua. Саме з його допомогою дізнатися та оплатити рахунки, завантажити довідку про пільги та субсидії, отримати акт звірки тощо.

Водночас усі пільги та субсидії, при зміні постачальника, зберігаються автоматично, зауважили в «Нафтогаз».

Реквізити для оплати рахунків

Новому постачальнику потрібно сплачувати за газ по нових реквізитах. Ось вони: ТОВ «ГАЗОПОСТАЧАЛЬНА КОМПАНІЯ «НАФТОГАЗ УКРАЇНИ»; ЄДРПОУ: 40121452; IBAN: UA893004650000000260323012042 в АТ «Ощадбанк» м. Києва; МФО 300465

Сплатити рахунок можна через Інтернет: 

  • в особистому кабінеті на my.gas.ua (номер особового рахунку можна отримати в чатботі або у контакт-центрі); 
  • у чатботі GASUA у Viber, Telegram і NaftogazGasSupply у Facebook Messenger
  • через сайти та мобільні додатки банків; 
  • за допомогою платіжних систем (Portmone, LiqPay, EasyPay, iPay, Apple Pay, Google Pay).

Або можна розрахуватись за спожите через відділення Укрпошти; у будь-якому відділенні банків; через платіжні термінали самообслуговування.

Кому подавати показники і яким буде тариф

Зміна постачальника газу не змінює терміни та способи подання показників лічильника: для коректних розрахунків їх треба надсилати з 1 по 5 число щомісяця «Вінницягазу», через особистий кабінет або чат-бот 104.ua

Наразі на газ для побутових споживачів встановлено фіксовану ціну – 7,96 гривні за кубічний метр. У контакт-центрі інформують: поки невідомо, «Нафтогаз України» буде постачальником на постійній основі чи ця норма діятиме лише на період воєнного стану.

Номери контакт-центру «Нафтогазу»: (066)-300-2-888; (098)-300-2-888; (093)-300-2-888.

 

Читайте також:

На рахунки за воду застосовуватимуть «коригувальний коефіцієнт». Це що таке?

Комуналка під час війни. Які тарифи для вінничан та коли можна не платити?

«Мораторій сприймаю позитивно». Вінничани про можливу заборону на підвищення тарифів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (72)
  • Читач19

    Чому в смт Тростянець, за перехід на нового постачальника,за папірець договору вимагають сплатити 300 грн?
  • Читач22

    Проживаємо у селі на півдні області.Платимо по показниках без платіжки.Заплатили за травень по старих реквізитах,бо ніхто про нового постачальника не попереджав.Як тепер повернути гроші?
  • Оксана Оземблівська

    Я платила Вінницягаз і що тепер
  • Галина Прокофьева

    Мали завчасно попередити в платіжках.

keyboard_arrow_up