За смерть 5-річної дитини суд відправив лікарку на рік до в’язниці

За смерть 5-річної дитини суд відправив лікарку на рік до в’язниці
Як розповідала мама хлопчика Тетяна Житник, лікар поїла її сина водою «Боржомі», і просила сунути пальці дитині в горлянку, щоби викликати блювання.
  • Віталій Житник помер від завороту кишок. Дитина скаржилася на біль у животі й нудоту.
  • У лікарні малого напоїли «Боржомі», за допомогою пальців у горлянці викликали блювання, дали спазмолітик і відпустили додому.
  • За кілька годин дитини не стало. Справа в суді була чотири роки, і нарешті зрушила з місця.

 

Один рік у в’язниці, два роки не займатись лікарською діяльністю й один мільйон гривень компенсації — такий вирок призначив суд лікарю Олені Нетечинській за професійну недбалість, унаслідок якої померла п’ятирічна дитина.
За словами адвоката Ярослава Мартинюка, який представляв сторону потерпілих, цей вирок лікарка звісно буде оскаржувати в апеляційному суді, але все ж таки справа зрушила з місця. Тому що з 2018 року судові засідання лише переносилися, і батьки померлого хлопчика вже майже втратили надію на справедливість.

Як сталася трагедія?

У приймальне відділення Оратівської районної лікарні 29 січня 2018 року о 18.45 звернулась мати з хлопчиком Віталієм Житником. Дитина скаржилася на біль у животі. Після надання медичної допомоги мати з дитиною покинули відділення. О 4.30 ранку, 30 січня, батьки самостійно привезли до лікарні мертву дитину. Причина смерті — заворот петлі тонкої кишки із защемленням та некрозом. Масивна крововтрата.

У смерті сина батьки звинувачували чергового лікаря відділення екстреної медичної допомоги Оратівської центральної районної лікарні Олену Нетечинську.

Відео дня

Щоб оцінити якість надання меддопомоги лікарем, у березні 2018 року відбулося засідання клініко-експертної комісії департаменту охорони здоров’я. У складі комісії профільні лікарі Вінницької обласної дитячої лікарні, представники департаменту охорони здоров’я, судово-медичні експерти, патологоанатоми…

У листопаді 2018 року справа Віталія Житника зайшла до суду. З грудня 2018 тривали суди. Але через корону, карантинні обмеження та періодичні поважні причини, які виникали в сторони відповідача — засідання постійно переносилися (а термін давнини цієї статті — п’ять років).

Як надавалася медична допомога?

За словами мами померлого хлопчика Тетяни Житник, це був понеділок, 29 січня. Дитина прийшла із садочка весела та активна, потім почала скаржитися на біль у животику. Тож батьки вирішили не чекати ночі, їхати в лікарню.

— Він гарно себе почував, радів, що тато по дорозі із садочка купив йому сік, тістечко, поділився ними зі старшим братиком, — розповідає Тетяна. — Я тим часом пішла через дорогу до сусідів, доглядаю за старенькими дідусем та бабусею. Тут прибігає старший син каже: «У Вітасика живіт болить». Прийшла й кажу до чоловіка: одягаємось і їдемо в лікарню.

Мама Віталіка згадує, що перед дверима лікарні дитину знудило. І коли лікарка в приймальному покої запитала про скарги, то і про біль, і про блювання на порозі лікарні повідомили.

— Лікарка Олена Нетичинська при мені зателефонувала у відділення, сказала, що поступила дитина з отруєнням, — розповідає мама хлопчика. — Їй кажуть, що без огляду та висновку лікаря у відділення не покладуть. А вона каже: «Я що, не лікар? Що я дитину не промию?». Інших лікарів вона не викликала, на госпіталізації не наполягала.
Як розповідала Тетяна Житник, лікар поїла її сина водою «Боржомі», а маму просила сунути пальці дитині в горлянку, щоби викликати блювання.

— Вітасик плакав, казав: «Ой, мене болить животик», — говорить мама хлопчика. — А лікарка йому: «Хочеш до дому?». Малий каже: «Хочу». «То пий і блюй, буде блювота чистенька — підеш додому». Вітасик не хотів пити, а лікар йому: «Бачиш ось цю шлангу, зараз будемо за допомогою неї тобі чистити шлунок, якщо пити не будеш».

У реєстраційному журналі є допис Олени Нетичинської про те, що в дитини — ацетонемічний синдром. Про маніпуляції, які проводились дитині в лікарні, теж є дописи: хлопчику ввели внутрішньом’язово розчин папаверину та платифіліну (щоби зняти спазми). Промили шлунок близько 750 мл води «Боржомі». Дали пакетик Атоксілу.

Лікарська помилка?

У повній стенограмі засідання клініко-експертної комісії, на якій була присутня лікарка Олена Нетичинська, лікарі та спеціалісти постійно піднімали наступні питання: чому на огляд не викликали хірурга (при болях живота маленької дитини це обов’язково), чому не зробили аналізи сечі та крові, на яких підставах дитині давали спазмолітики папаверин та платифілін, чому дитині промивали шлунок газованою «Боржомі», коли за протоколом таку маніпуляцію потрібно проводити зондом та в умовах стаціонару…

Якщо брати до уваги висновки лікарів (майже одноголосні), вимальовувалася така картина: Короткочасне перебування дитини в лікарні (близько 45 хвилин) не дало змогу лікарю запідозрити гостру хірургічну патологію. Тактика лікування не відповідала уніфікованому клінічному протоколу медичної допомоги дітям із функціональними гастроінтестинальними розладами, затвердженими наказом МОЗ України № 59 від 29.01. 2013.

І висновок комісії: «Лікарська помилка — не запрошення на консультацію хірурга. Помилка батьків — відмова від госпіталізації».

Справа слухалася за частиною другою статті 140 Кримінального кодексу України «Невиконання чи неналежне виконання медичним або фармацевтичним працівником своїх професійних обов’язків унаслідок недбалого чи несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило тяжкі наслідки для хворого». Недбалість, яка спричинили тяжкі наслідки неповнолітньому, карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на строк до трьох років (з забороною обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років).

За словами адвоката потерпілої сторони Ярослава Мартинюка, за цією статтею лікарю присудили по мінімуму, і звичайно це рішення сторона обвинувачення буде оскаржувати. Час покаже, чи відповість лікар за свою помилку.
 

Читайте також: 

Навіщо укладати декларацію, якщо додзвонитись до сімейного лікаря неможливо?

Хворі люди годинами стоять у черзі на ПЛР тести. Чим дальше, тим більше — говорять лікарі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (35)
  • Валентина Потуданская

    Они покрывают друг друга и правды не найдёшь
  • Tanya Tkachuk

    Да суд наш самый справедливый
    Жуть а не законы
  • Наталья Вазилюк

    Пиндець був раніше, зараз повний пендець...!,а ви представте що буде після дистанційки....😪😪😪😪

    Лариса Щербакова reply Наталья Вазилюк

    Наталья Вазилюк
    ВЫ ПРАВЫ,
    ПОНИМАЮ
    КАК  ВРАЧ
  • Pietrov Vlad

    Потрібно було б на довічно закрити, щоб там і здохла !

keyboard_arrow_up