«За останній рік полагодили понад 50 машин»: як на вінницькому СТО ремонтують автівки на передок

«За останній рік полагодили понад 50 машин»: як на вінницькому СТО ремонтують автівки на передок
  • На одному з СТО Вінниці безплатно ремонтують машини військових від початку АТО. Після повномасштабного вторгнення роботи в автомеханіків суттєво побільшало. На 16-му місяці великої війни вони продовжують сумлінно працювати, говорячи, що таким чином наближають перемогу України.

«Зараз у мене немає гарних розмальованих джипів, які постріляв ворог. Стоїть ось “таракан”, і ще дві автівки з п'ятдесят дев'ятки», — розповідає вінницький автомеханік Сергій Супрун. На «Хюндай Терракан» потрібно відремонтувати ходову, а на машинах бійців 59-ї окремої мотопіхотної бригади — полагодити турбіну. 

Лагодити автівки військових вінничанин взявся ще під час АТО. Логіку своїх дій описує так: «Вже як десять років маю інвалідність, тому не служу, ніхто мене не мобілізує. Але ж без діла сидіти також не можна. Ось і вирішив ще тоді ремонтувати хлопцям автівки». 

Ремонтом машин від початку займається безплатно. Однак, говорить, не завжди має можливість дістати якісь запчастини чи, наприклад, оплатити капітальний ремонт двигуна. У такому разі долучаються самі військові або заможні люди, які хочуть в такий спосіб підтримати військо.

Відео дня

— Попри поширену думку, що війна — вона десь там далеко, ми ремонтували машини військових від початку АТО й до початку повномасштабного вторгнення. Від 24 лютого 2022-го роботи, звісно, побільшало, — розповідає Сергій Супрун. 

У перший день великої війни працівники Сергієвого СТО, включно з ним самим, ще не розуміли масштабів того, що вже почалося. Однак всі вони знали, що мають долучатися до підтримки армії та цивільного населення. Наступні кілька діб укріпляли вікна медичних закладів Вінниці, потім перейшли на забезпечення військових харчуванням. Паралельно повернулися до роботи на СТО.

— Пам'ятаю, першу автівку нам тоді привезли поліціянти. Все у місті було зачинено, запчастин також було не знайти. Після тієї машини нам почали приганяти вже волонтерські. Їх потрібно було обслуговувати перед підправкою на фронт, — пригадує Сергій. — Роботи додалося, коли зробили нульове розмитнення. Наші почали скуповувати практично все, що тільки знаходили за кордоном і приганяли в Україну. Бувало на СТО по шість машин на тиждень привозили, а бувало й таке, що три за раз. 

Роботи, каже автомеханік, вистачає дотепер. Ремонтують зазвичай позашляховики: Фольксваген Т4, Мітсубісі Паджеро та Л-200, Хонду СР-В, Ніссан X-Трейл й Навара, Опель Фронтера тощо. 

— Хлопці телефонують й кажуть, що в них така-то проблема, приїдуть тоді-то, а я їм не відмовляю. За ремонт можемо не взятися лише тоді, якщо він вже недоцільний, а так-то завжди кажу: «Привозьте», — продовжує Сергій Супрун. — Скільки в нас вже тих автівок було — не полічити. Лише за останній рік понад 50 точно. Їхали вони потім зазвичай в Херсон, Миколаїв, Запоріжжя та на Схід.

Машини, які повертаються до СТО Сергія після фронту — рідкість. Автомеханік каже, що хлопці на місцях намагаються самі їх лагодити, але буває, що й привозять. Впізнати такі машини, за словами механіка, легко: вони фарбовані, всі подерті, адже їздять там у жахливих умовах, посічені уламками та обов'язково мають проблеми з ходовою. 

— Не пригадую я випадків, щоб мені хтось казав, що лише завдяки нашому ремонту, якийсь з підрозділів успішно виконав бойове завдання на тій чи іншій автівці. Або ж, що саме наші машини врятували багато життів. Ми нерідко не знаємо навіть, хто і де їздить на цих авто. Однак я маю чимало подяк від різних підрозділів. Це значить, що ми все робимо правильно, — розповідає Сергій Супрун — Хтось захищає країну зі зброєю у руках, інші вирощують хліб, хтось відновлює зруйновані енергетичні об'єкти, а хтось, як ось я, ремонтує автівки на передок. Кожен сьогодні важливий, і кожен на своєму місці. Лише так ми пришвидшуємо наближення нашої перемоги.

Читайте також:

«Повістки. Роздаємо повістки». Як журналіст разом з хлопцями з військкомату шукали по місту чоловіків

Керує мобілізацією у Вінниці і ловить ухилянтів: розказуємо про підполковника Оксану Янчак

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Juliia Hetmanek

    Я знаю що важкий час,але без Вашої допомоги ми не впораємся. Дуже прошу👏👏👏допоможіть закрити збір для родича,залишилось ще не багато.👏🇺🇦👏👏👏💙💛👏 https://www.facebook.com/1844892635/posts/10218932054452751/?app=fbl .

  • Лидия Супрун

    Поможи вам Боже на кожен день.
  • Юлия Бережок

    Сергій це приклад того, як має поводити себе чоловік коли не може захищати нашу країну!!! Пишаюсь знайомством з такою людиною!
  • Busko Oksana

    Щоб вас руки не боліли Дякуємо

keyboard_arrow_up