За 11 тисяч кілометрів від дому. Через карантин вінницькі туристи застрягли в Перу

За 11 тисяч кілометрів від дому. Через карантин вінницькі туристи застрягли в Перу
Українці зараз у Куско, столиці імперії Інків. Група вінницького турклубу поки що знаходиться в Перу та очікує на інструкції від українського МЗС
  • Авіасполучення зі світом в Україні закрили з 17 березня. Авіакомпанії запускають чартери для евакуації наших туристів з-за кордону, яких в інших країнах, за різними оцінками, від 12 до 43 тисяч.
  • Тим часом, люди з вінницького турклубу «Бідняжка» на час жорстокого карантину опинилися у Перу.
  • Розпитали організаторів подорожі про те чому поїхали так далеко, як зараз почуваються і чи зможуть повернутися додому.

З 17 березня авіакомпаніям заборонили виконувати міжнародні рейси. На популярному пошуковику avia.tickets.ua найближчі квитки на перельоти можна придбати тільки з датами у квітні, а подекуди й з жовтня 2020 року. Найбільша авіакомпанія України «МАУ» оголосила, що на час карантину буде виконувати тільки внутрішні рейси та чартери для евакуації наших співгромадян з-за кордону.

Туроператор Join Up звітує, що станом на 16 березня, в Єгипті застрягли 12 452 українці, яких вони обіцяють евакуйовувати вже з цього тижня. А за оцінкою Кабміну, в інших країнах на час дії карантину опинилися 43 тисячі громадяни України.

Серед цих тисяч є й вінничани. Турклуб «Бідняжка» ще до початку жорстких обмежень поїхав невеликою групою до міста Куско — столиці давньої імперії інків, що знаходиться в Перу, Південна Америка.

Відео дня
Андрій Рибачок, турклуб «Бідняжка»

Поспілкувалися зі співзасновником клубу «Бідняжка» Андрієм Рибачком і дізналися, чому люди опинилися так далеко за межами України, чи панікують через коронавірус та як змінилося життя в країні, яка знаходиться аж за 11 тисяч кілометрів від Вінниці.

Моментальна заборона

— Ви поїхали до Перу у березні, коли вже було зрозуміло, що коронавірус — це надовго. Чому все ж поїхали?

— Ми вилітали з України 4 березня, а прилетіли у Перу 6 березня. Тоді не відчувалося, що буде так страшно. А коли плануєш подорож за півроку до неї, купуєш квитки на 1000 євро, то не так просто відмовитися від подорожі. Так, розумію, що якби я зараз був у Вінниці, то ми б швидко перенесли всю роботу онлайн, сиділи б вдома і дотримувалися б усіх вимог, які висуває наш уряд.

— Як настрій у вашої групи?

— Усе нормально, нас 10 людей. Це ж група незвичайна. Ми коли збирали експедицію, то проводили цілий кастинг. Я боюся, якби це були звичайні комерційні туристи, то ситуація могла бути гіршою.

— Як ви там взагалі у Перу?

— Ще станом на вчора (15 березня - авт.) мова про карантин у Перу не йшла. Ми взагалі не парилися, хоча розуміли, що повернутися в Україну вже не встигаємо. У нас було в планах завершити свій маршрут, і десь тут перечікувати ще два тижні.

Пізно ввечері того ж дня оголосили надзвичайну ситуацію. Від сьогодні (16 березня - авт.) сталася моментальна заборона на поїздки міжміським транспортом, зупинився туризм і не працюють всі заклади, крім продуктових та медичних крамниць. Але господар апартаментів, які ми орендували, сказав, що ми ще протягом двох діб можемо виїхати автобусом з міста.

Евакуація може бути з Ліми

— Що будете робити, аби повернутися додому?

— Подзвонили у наше консульство. Виявилися, що ми тут не одні українці: є ще мінімум дві групи туристів, які дали про себе знати. У консульстві порадили переїхати до Ліми, столиці Перу. Адже якщо буде якась евакуація, то звідси буде простіше нас всіх забрати.

Зараз плануємо взяти таксі та поїхати на автостанцію чи аеропорт, щоб спробувати все ж виїхати до Ліми. Частково ми так будемо ближче додому і на меншій висоті: Куско знаходиться на висоті 3400 метрів над рівнем моря, і це справді важко.

— Що зараз відбувається на вулицях у Перу?

— Зранку хлопці ходили в магазин, у центрі міста були поліцейські. Не працюють розважальні заклади. Обмеження на пересування містом вже є. Якщо ти просто гуляєш, то поліція відправить додому. За продуктами та ліками пускають без проблем. Серед місцевих паніки через коронавірус не помітили. Подекуди люди ходять в марлевих масках.

— Чи є небезпека, що вас депортують, бо завершиться дія візи?

— У нашої країни з Перу безвіз, на 60 діб. Час в нас ще є. Сподіваюсь, що до завершення цього строку ситуація врегулюється. Але навіть якщо не буде стабільності, то думаю, що наше МЗС та МЗС Перу якось домовляться. А якщо нас депортують, то це буде навіть прикольніше.

ОНОВЛЕНО. Андрій Рибачок написав у своєму фейсбуку, що їм вдалося виїхати з Куско до Ліми. Та зазначив, що за сприяння посольства України в Перу їм знайшли житло.

«Хейтери, будьте спокійні, з держави нічого не просимо та не вимагаємо поки, житло та транспорт оплачуємо за свої гроші. Про евакуацію поки взагалі нічого не ясно», — пише Андрій.

«Ми прорвемося і ви прорветесь»

Журналіст звернувся до учасників групи, аби вони трохи розказали про свій стан у пригодах під час карантину.

— У нас все спокійно. Ми нормально налаштовані. Прикро те, що половина нашої поїздки зірвалася, але ми змогли відвідати найголовнішу локацію — Мачу-Пікчу. Упевнений, що ми знайдемо розумні рішення, як повернутися додому, — говорить Роман Павленко.

— Друзі, привіт з Перу. Це, мабуть, наша найбільш екстремальна пригода на все життя — застрягнути на карантині на два тижні. Але ми не сумуємо, все буде класно, — каже Неллі Богданова.

— У нас заблоковані всі виїзди, але поки ми не панікуємо. У нас добра компанія. Тому всім рекомендую зберігати спокій й слідкувати за особистою гігієною. Гадаю, що ми скоро повернемося, — говорить Едуард Тимошенко.

— Привіт вінничанам від запорізької діаспори! Так сталося, що у всьому світі пандемія. Це страшно, але ми не панікуємо. Вважаю, що в будь-якій ситуації всі мають залишатися людьми, — каже Наталія Тимошенко.

— Ситуація така, що наше шановне МЗС не дуже хоче нас забирати, але ми не втрачаємо присутність духу. Насамперед, рекомендую вам не панікувати, мити руки з милом, мати приємний настрій. Ми прорвемось, ми ж козаки! — говорить Володимир Любин.

— Не панікуйте, не довіряйте сумнівним джерелам інформації. Було б круто, якби всі на час карантину залишалися вдома і раділи життю. Хочу передати привіт друзям, родині, щоб не переживали, — каже Дмитро Савчук.

Подальші пригоди групи під час карантину обіцяють описувати у соцмережах, на сторінках тур-клубу «Бідняжка», на сторінці Андрія Рибачка та на сторінці Олександра Антонюка.

Троє «бідняжок» залишилися у Грузії

Ще одна співзасновниця вінницького турклубу Ірина Рибачок розказала, що з-за кордону, напередодні закриття авіасполучення, інша їхня туристична група була в Грузії.

— Група, у кількості 13 людей повернулися додому. Але троє учасників залишилися. Чому так сталося? Повернулася тільки частина учасників, які мали квитки на SkyUP. Без будь-яких доплат перенесли переліт на 16 березня. Медики їх перевірили тричі — у грузинському аеропорту, в літаку та в Києві. Підозр на коронавірус немає. І вони організовано повертаються до Вінниці.

А чому троє учасників залишилися в Грузії? Бо в них квитки від «МАУ». Їм запропонували перенести переліт на три дні раніше, на 16 березня. Але з доплатою — 7000 гривень, що дорожче, аніж квитки туди та назад. Тому зараз двоє учасників групи та наша організаторка мандрівки Ольга Салтан, залишилися у Грузії. Дівчата у безпеці, там поки що немає карантину. Ми робимо все можливе, аби повернути їх додому. Розглядаємо варіант доставити їх поромом, що дешевше, аніж «МАУ».

Як повернутися додому з-за кордону? Поради МЗС

На своєму сайті Міністерство закордонних справ опублікувало інструкцію, що робити українцям, які застрягли за кордоном через карантин. 

1. Зареєструватися в системі ДРУГ, де ввести свої дані, аби МЗС знало, де ви.

2. Звернутися до посольства чи консульства у країні вашого перебування. Повідомте ваші ім’я та прізвище, місце перебування та готовність до повернення в Україну.

3. Чекайте на подальші інструкції щодо формування груп для повернення в Україну.

Дипломатична установа формуватиме списки громадян, яких відправлятимуть до України спецрейсом. Для того, щоб потрапити у групу, треба надіслати свої контактні дані на електронну пошту установи, в яких обов’язково вказати ім’я, прізвище та по батькові, контактний телефон і місце вашого тимчасового перебування. Надалі вас будуть інформувати щодо місця, дати та часу відправки спецрейсу в Україну.

 

Читайте також:

Син далекобійника створив турклуб, щоб ділитися подорожами. Андрій Рибачок про історію «Бідняжки»

На Соборній хочуть створити «Туристичний хаб». Що в ньому буде?

«Вертольоти будуть розпилювати ліки» — СБУ спростувала цей фейк

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Любов Панасюк

    Вже дістали ці туристи.     Хай сидят там може будуть думати.
  • Светлана Криштафович

    Сидіть там,може вірус не добереться
  • Ігор Комарницький

    А ,якого їх туди в такий час поперло . Це їхня ,а не Держави проблема .
  • Наталія Ковальчук

    Зараз карантин, а скільки людей ходять по вулиці, потім як захворіють, то хто буде їм вже винен, кого вже будуть шукати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up