З яких міських криниць можна пити воду? Ми зробили інтерактивну карту

З яких міських криниць можна пити воду? Ми зробили інтерактивну карту
  • У Вінниці є колонки-качалки, де можна набрати воду. Ми дізналися, які з них працюють та очищені. 

Під час війни може статися так, що доступ до питної води буде обмежений або ж відсутній. На щастя, наразі у Вінниці немає проблем ні з електроенергією, ні з подачею води. Однак у разі виникнення перебоїв з водопостачанням можна скористатися колонкою-качалкою.

Раніше у міському управлінні Держпродспоживслужби нам розповідали, що проби води на «Вінницяоблводоканалі» вони відбирають регулярно. Саме це підприємство займається питаннями очищення води та її подачею в мережу. 

На початку лютого цього року начальниця відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства міського управління Держпродспоживслужби Людмила Крутікова розповідала, що вода у більшості громадських криниць незадовільної якості.

Відео дня

Про це чітко свідчить невтішна статистика минулих років. До прикладу, у 2020 році — вода у 62% міських криниць не відповідала санітарним вимогам за мікробіологічними показниками. За санітарно-хімічними показниками — торік вимогам не відповідали 30% криниць.

Однак під час війни у міській раді повідомляли, що у місті проводять очищування криниць. Зокрема, роботи провели за адресами:

  • вул. Космонавтів, 37-39;
  • вул. Київська, 112;
  • вул. Келецька, 122;
  • вул. Пирогова, 103а;
  • вул. Замостянська, 8,
  • вул. Станіславського, 23.

«Для того, щоб провести очищення криниці, робітники спочатку викачують воду, аби почистити стінки і дно колодязя. Після цього необхідно зачекати, щоб у ньому набралась чиста вода. І завершальний етап — дезінфекція спеціальним препаратом», — розповідає заступник директора департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради Юрій Ковальчук. 

Ми зателефонували у міське управління Держпродспоживслужби, щоб дізнатися, які громадські криниці та бювети у задовільному стані. Як пояснила нам Людмила Крутікова крайні результати досліджень є лише за 2021 рік. 

— Кожного року держава виділяє гроші на проведення досліджень у криницях. Ми відбираємо проби, і щороку погіршується стан водоносного горизонту, який використовується для криниць. Це ми вже бачимо останні 10-20 років, — розповідає фахівчиня. — Воду з криниць можна використовувати після чіткого знання результатів лабораторних досліджень, і вони за останні роки у нас невтішні. Бо мала кількість криниць з водою, яку можна використовувати. 

За даними спеціалістки Держпродспоживслужби бачимо, що у місті є більша кількість криниць з водою, яка відповідає за хімічними показниками. Однак мікробіологічні показники не у нормі. Таку воду можна використовувати лише за нагальної потреби і після кип'ятіння. Однак Людмила Крутікова додає, що це крайні міри. 

Отож, колонки-качалки розташовані по всьому місту. Розміщення та адреси тих, чиї показники відповідають вимогам, та ті, які були очищені під час війни, — дивіться на інтерактивній карті. 

Як самостійно очистити воду?

Наостанок додаємо вам поради, як забруднену воду перетворити на питну. Відповідну інструкцію опублікувала Міжнародна організація UNICEF. Сподіваємося, ці знання нам ніколи не знадобляться. 

 

Читайте також:

Вінничанам на замітку: корисний додаток, що допомагає розпізнати російські товари в магазинах

Допомагають пенсіонерам, лікарям і не тільки. Вінничани створили спільноту волонтерів-кур’єрів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Василь Глядько

    Чумацька 208 криниця не обладнана насосом качалкою до сих пір хоч запит існує уже більше двох років

    Natasha Makarova reply Василь Глядько

    Василь Глядько повторите запрос через тот же 1560. Я обращалась по поводу колодца неделю назад - через 3 дня приехали.
  • Оля Кузьменко

    Краще з криниць взагалі не пити
  • Игорь Откидач

    И никто и не подумал, что эта информация может попасть к тем к кому попадать не должна.
    Теперь охраняйте, чтоб никакая тварь в эти колодцы ничего не насыпала!!!
    Вы у дрг координаторами на пол ставки устроились?! Сначала про возможные места большого скопления людей рассказываете, кинотеатры, планетарий, потом о предприятии, которое несмотря на войну продолжило работать, теперь адреса колодцев …
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up