З вашого ЖК не вивозять сміття? Не варто ображатись на «ЕкоВін», натомість «подякуйте» сусідам

З вашого ЖК не вивозять сміття? Не варто ображатись на «ЕкоВін», натомість «подякуйте» сусідам
  • Вінницькі сміттярі працюють 365 днів на рік, без вихідних і свят. Але сміття з-під нашого будинку іноді не вивозять по кілька днів. Чому? Ми знайшли відповідь на це питання, а заразом і способи, як можна покарати винуватців цього.

Вийшли викинути сміття, але сміттєві баки переповнені, а серед того всього ще й ваш позавчорашній пакет з відходами видніється. Сморід стоїть нестерпний. Ви обурені. І, швидше за все, думаєте: «За що я маю кожного місяця платити двадцятку «ЕкоВіну»? За те, щоб по кілька днів відходи не вивозили?» 

Ми вас розуміємо. Але для початку видихніть, а ось тепер роззирніться навколо. Можливо, причина безладу не в байдужості сміттярів, а в оцих запаркованих перед сміттєвим майданчиком сусідських машинах? Прикро, якщо одна з автівок, яка заважає під’їзду сміттєвоза, ваша.

Виявляється, що неправильне паркування лихо не лише центральних вулиць, але й усіх інших. За відсутністю вільних паркомісць перед під’їздами чи то пак навіть на пішохідних зонах у дворах, водії не соромляться паркуватись всюди, де порожньо. Часто це заважає під'їзду спецтранспорту, як-от у випадку зі сміттєвозами. 

Відео дня

Розбиратися на місці — клопіт

За словами начальника одного з відділів комунального унітарного підприємства «ЕкоВін» Ярослава Барановського, їх працівники регулярно стикаються з подібними перешкодами. Втім, каже він, знайти на місці водія і попросити його перепаркувати автівку, майже нереально. 

— Люди паркуються у дворах так, що нашим машинам складно між ними проїжджати, але з тим справляємось. Найбільша проблема, коли машинами заблокований сміттєвий майданчик. У таких випадках наші працівники вимушені пропускати майданчик, залишаючи сміття, та їхати на наступний, — пояснює Ярослав Барановський. — Вони можуть викликати поліцію, але на поліцейських потрібно дочекатись, потім встановити та знайти водія, скласти протокол і вирішити ще цілу низку питань. У підсумку ми втрачаємо кілька годин. За цей час машина може пройти цілий маршрут. Тепер уявіть, що таких ситуацій за зміну може бути кілька. Якщо їх усі вирішувати, то коли працювати?

Ярослав говорить, що в «ЕкоВін» немає мети притягувати когось до відповідальності, проте й самим їм не хочеться постійно стикатись з такими прикрими ситуаціями. Для цього, говорить він, водіям достатньо більш уважно ставитись до вибору місця паркування свого авто. 

— Ми працюємо кожен день, вихідних не маємо навіть на Великдень та Різдво, сміття наші хлопці вивозять щодня. Якщо цього не сталось, тому існує лише одна причина — вони не змогли під’їхати до сміттєвого майданчика, — продовжує Ярослав Барановський. — Ми хочемо робити свою роботу, будемо її робити, тільки б самі люди не заважали нам у цьому. Тим більше, що відсутність сміття біля житлових будинків, це в першу чергу їх інтереси. 

Або по-людськи, або протокол

Про випадки блокування автівками під’їздів до сміттєвих майданчиків і те, як цьому протидіяти, ми поговорили з головою одного з вінницьких ОСББ Михайлом Ягодзинським. Чоловік говорить, що подібних ситуацій в своєму ЖК він не пригадує, однак про існування такої проблеми у Вінниці він у курсі. 

— Знаю про кілька таких випадків на Замості, — розповідає Михайло. — Між ініціативною групою будинку та водіями постійно виникали скандали, адже останні неправильно паркували свої авто. Через це «ЕкоВін» не міг вивезти відходи, смітник переповнювався з усіма наступними наслідками. Запах діставався вікон квартир. Врешті, сміттєвий майданчик вирішили перенести подалі від будинку. 

Затвердженого алгоритму дій, каже голова ОСББ, для таких ситуацій не існує. Проте, якщо б таке трапилось в його будинку, у першу чергу, він подзвонив би власнику автівки. Далі потрібно діяти в залежності від ситуації. 

— Якщо власник реагує і усуває проблему, то просто проведу розмову, з ним і всіма іншими, щоб так не ставили. Якщо злісне систематичне ігнорування — поліція і протокол з наступним розголошенням ситуації серед мешканців, — продовжує Михайло. — З часом, аби попередити подібні ситуації, можна поставити протипаркувальні огорожі, ключі від яких будуть в тому числі у «ЕкоВіна».

Штраф та евакуація

У патрульній поліції розповіли, що за порушення правил паркування передбачений штраф 340 гривень. За словами прессекретарки управління Тетяни Плахотнюк, про застосування більш суворих санкцій у випадках зі сміттєвозами мови зазвичай не йде, зокрема, це стосується евакуації автівок порушників. 

— Сума штрафу визначається 122 статтею Кодексу України про адміністративні правопорушення, як правило, це перша частина статті, — пояснює Тетяна Плахотнюк. — Штрафів за такі порушення чимало, але скільки з них було виписано саме за перешкоджання проїзду сміттєвозам, сказати важко. 

У відділі паркування Департаменту енергетики, транспорту та зв’язку Вінницької міської ради розповіли, що їх працівники раніше вже стикались з ситуаціями, коли запарковані авто заважали проїзду сміттєвозів. 

— Таке траплялось вже кілька разів. Наші інспектори накладали штраф у розмірі 680 гривень, адже ці машини створювали перешкоду дорожньому руху, — розповідає заступник начальника відділу паркування Артур Андрущенко. — Якщо запарковані авто заважають суттєво, ми можемо викликати евакуатор і забрати авто порушника. 

Відділ з паркування не входить до переліку служб, працівники яких реагують на виклики громадян, тому їм не можна зателефонувати і попросити приїхати та покарати порушника. Кожен з них перед початком робочого дня отримує чіткий маршрут, яким має рухатися впродовж зміни. Проте спосіб привернути їх увагу до проблеми все-таки існує. 

— У вайбері і телеграмі є спільнота «Паркування Вінниця». Туди можна скидати фото порушників, — говорить Артур Андрущенко. — Наприклад, інспектор працює по проспекту Коцюбинського, стоїть біля Будинку офіцерів. В спільноту скидають фото з інформацією, що біля залізничного вокзалу є порушення правил паркування. Він це бачить. Продовжує фіксувати порушення за своїм маршрутом, а діставшись вокзалу, зафіксує й те, яке скинули в групу. Такий випадок у нас був лише кілька днів тому.

Додамо, що працівники «ЕкоВіну» мають звичку фіксувати запарковані з порушеннями автівки. Пропонуємо переглянути фотогалерею нижче, можливо, знайдете у ній знайомі машини. 

Читайте також:

Топлять, викрадають, трощать: від кого і наскільки часто у Вінниці страждають е-самокати

Списати сто тисяч книг: чи дійсно керівництво ВДПУ хоче здати частину своєї бібліотеки на макулатуру

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Olexandr

    Штрафувати таких водіїв на пару тисяч і бажано щоб кожного дня виписували штрафи то б бігом навчилися правильно паркуватись. бидлота. накупили корчів.
  • Daily

    5 метрів в ПДР сказано від сміттєвих майданчиків  заборонена стоянка .зупинитись  відповідно дозволяється але не більше 5 хвилин

keyboard_arrow_up