«З-під плити виглядала жіноча рука». Вони винесли з «Нейромеду» одну живу і п’ятьох загиблих

«З-під плити виглядала жіноча рука».  Вони винесли з «Нейромеду» одну живу і п’ятьох загиблих
Рятувальники першого загону працювали на три фронти - розгрібали завали і шукали людей у "Нейромеді", гасили легкові автомобілі на стоянці і вогонь у Будинку офіцерів
  • Безпосередній учасник подій з врятування людей після ракетного обстрілу розповів про те, що побачив у клініці «Нейромед» і будинку побуту «Ювілейний».
  • Коли врятовану жінку дістали з-під завалів і поклали на ноші, вона знепритомніла.
  • На стіні у «Ювілейному» бачили сліди крові.
  • Чому довелося тимчасово припиняти роботи, не закінчивши їх?

Сергій Мудрик, заступник начальника першого Державного пожежно-рятувального загону, разом зі своїми підлеглими брав безпосередню участь у порятунку людей з приміщення клініки «Нейромед».

Коли прибули на місце, ще горіли зо 20 автомобілів

За словами Сергія Мудрика (на знімку внизу)  у «Нейромеді» тільки дивом можна було залишитися живим. Ракета не тільки все руйнувала, а й спалювала.

Відео дня

Складно уявити, як у таких умовах вижила жінка, яку вони дістали з-під завалів.

— Ми її не бачили, з-під плити піноблоку виглядала тільки рука. —  каже Сергій Мудрик. — Очевидно, це була лікарка, бо на руці мала медичну рукавичку. Щоб підняти плити, застосували повітряну подушку. Менші уламки зняли руками. Обличчя і руки жінки були посічені до крові.

За словами співрозмовника, вона лежала на підлозі у лівому від входу кутку приміщення. Коли її поклали на ноші, одразу знепритомніла. Постраждалу передали бригаді швидкої допомоги.

Цегла, метал, скло, мінеральна вата, шматки моніторів та іншої техніки  — все це упереміжку наповнювало приміщення клініки. У деяких місцях тліли згарища.

— Перед тим, як проникнути у приміщення «Нейромеду», довелося загасити автомобілі, що знаходилися поруч на автостоянці, —  продовжує Мудрик.  — На той час горіло приблизно 20 машин. Скажу, що ми приїхали не перші. На місці уже працювали хлопці з другої і третьої пожежно-рятувальної частини, а в «Ювілейному» були бійці Якушинецького рятувального загону. Були військові Нацгвардії, поліція.

Тіла настільки обгоріли, що не можна було зрозуміти стать людини

—Після того, як знайшли живою жінку, продовжили далі розгрібати завали, — розповідає Сергій Мудрик. — Приблизно за 1,5-2 метра від неї лежало тіло чоловіка без ознак життя. На вигляд йому було років 40-45. Винесли на ношах.

Як уточнив співрозмовник, вони дістали ще чотирьох загиблих людей. По трьох з них не могли упізнати стать — чоловік то, чи жінка. Їхні тіла були  повністю обвуглені.

Найстрашніше було бачити одну людину, розірвану навпіл.

Двоє загиблих лежали у тому місці, де вибило перегородку між клінікою і будинком побуту «Ювілейний». Мабуть, людей з клініки відкинуло туди вибуховою хвилею.

У «Ювілейний» рятувальники зайшли після обстеження «Нейромеду». Зайшли через отвір у стіні.

Сергій Мудрик доручив підлеглим обстежити всі поверхи. Згодом йому доповіли, що нікого з людей  — ні живих, ні загиблих — рятувальники не виявили. У деяких місцях на стіні бачили сліди крові з відбитками долоні. «Можливо, поранені трималися, коли йшли по сходах». — говорить співрозмовник.

Тільки розгорнули пожежні рукава, прозвучав сигнал тривоги

Рятувальники першого загону також брали участь у гасінні пожежі у приміщенні Будинку офіцерів.

Як каже Сергій Мудрик, працювати довелося на три фронти  — розгрібати завали і шукати людей, гасити автомобілі і будівлю Будинку офіцерів. У цьому приміщенні стеля підбита дерев’яними  планками, у народі це називають «дранка», і це посилювало пожежу, а ще вітер роздмухував полум’я.

Тільки розгорнули пожежні рукава, прозвучав сигнал тривоги.

—Нам надійшла команда зупинити роботу і йти в найближче укриття, — говорить Сергій Мудрик.  — Змушені були виконувати вказівку.

Після сигналу «відбій тривоги» знову продовжили роботу. Зрозуміло, що така ситуація зашкодила гасінню пожежі. На  першому плані — безпека людей. Ніхто не знав, які ще «сюрпризи» могли приготувати у той трагічний день російські агресори.

Фото ДСНС у Вінницькій області

Читайте також:

«Вінницю більше не будуть обстрілювати». У дитинстві тікав від фашистів, тепер — від рашистів

«Священик розплакався на похоронах дитини, вбитої ракетним ударом». Що пишуть світові ЗМІ про війну?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Читач

    Чому всі мовчать, що у будинку офіцерів в кабінетах засідали військові?

    Що, військових частин , воєнкоматів, міліцій по місті мало , що треба в домі офіцерів засідати?

    Cлава Україні 25% reply Читач

    Ви впевнені у цій інформації, чи пробуєте оправдати ворога?

    Читач reply Cлава Україні 25%

    Пане, солдат там і правда не було. але там були "кабінетні працівники"-військові. Чим вони там займалися, поняття не маю, але не будь їх там хтозна чи прилетіла б гармата ота
  • Елена Заря

    Царство Небесне невинним жертвам війни з рашистами.

keyboard_arrow_up