«З Китаю не їду, щоб не зашкодити землякам». Коронавірус в Пекіні очима вінничанки

«З Китаю не їду, щоб не зашкодити землякам». Коронавірус в Пекіні очима вінничанки
Фото китайської столиці з ресурсу "Сіньхуа новини" надіслала з Пекіна Аліна Голуда
  • Аліна Голуда з Калинівки четвертий рік працює в Китаї.
  • Різдвяні свята провела з батьками і родиною. У Пекін повернулася якраз перед спалахом коронавірусу.
  • Має можливість виїхати з Китаю, але не робить цього, аби не поставити під загрозу рідних, друзів, інших людей.
  • Кожен, хто зараз у Піднебесній, повинен усвідомлювати свою відповідальність за те, щоб не занести вірус в Україну.
  • Як змінив вірус  23-мільйонний Пекін, де проживає наша землячка? Які прогнози китайських фахівців? Про це та інше у розповіді Аліни Голуди.

— Так мало людей на вулицях Пекіна, як нині, навряд чи ще колись було, — розповідає пані Аліна. — Рекомендовано не виходити зі своїх домівок без нагальної потреби. Китайським компаніям дозволено працювати за розкладом, який вони визначають на власний розсуд. Усі навчальні заклади Пекіна відклали початок навчального семестру.

На вулицях столиці малолюдно

— На вулиці майже не буваю, громадським транспортом не користуюся задля уникнення контакту з іншими людьми, — каже Аліна. — Не зустрічаюся з друзями. З їжею проблем немає, працюють служби доставки, харчі можна замовити  на будь-який смак. Так само, як і все інше.

Відео дня

— Маю знайомих з України та з інших країн світу, які повернулися додому: хтось злякався, хтось не витримав тиску (зараз кожен день починається з новин та статистики кількості інфікованих і смертей, закінчується тим самим). На моє переконання, кожен, хто зараз в Китаї, особливо ті, хто відвідував провінцію Хубей, має усвідомлювати свою відповідальність за те, щоб не занести вірус в Україну.

— Китайці застосовують жорсткі протиепідемічні заходи, — продовжує жінка. — Завдяки їм почуваю себе у безпеці. Це ще одна причина, чому прийняла рішення залишитися тут.

— Але батьків доводиться заспокоювати під час кожного спілкування з ними. Особливо, це стосується бабусі, вона переглядає всі новини, має багато інформації. Дуже важливо, щоб вона була достовірною.

— Запобіжні заходи поширення вірусу посилюються кожного дня і люди відповідально їх дотримуються, — розповідає далі наша землячка. — Якщо ще тиждень тому на вулицях Пекіна можна було зустріти людей без масок, то зараз таких немає, деякі навіть одягають 2-3 маски одночасно для кращої безпеки. Натомість у спеціальних захисних окулярах не ходять.

— До речі, вартість масок дещо зросла в зв’язку з підвищеним попитом на них, але головне, що вони є в наявності у достатній кількості, — говорить Аліна.

Одягають по дві-три маски

— У громадських місцях столиці — вокзалах, аеропортах, станціях метро — усім вимірюють температуру, так само як і перед входом у багатоповерхівки. Крім цього, Китай вибудував систему виявлення хворих на усіх рівнях: на кожну організацію чи підприємство покладено обов’язок контролю за станом здоров’я своїх працівників, кожен навчальний заклад зобов’язали вживати заходи  і нести відповідальність за виявлення хворих, дезінфекцію, тощо, — розповідає співрозмовниця. — Особливу увагу приділяють виявленню тих людей, які повернулися з провінції Хубей або мали контакт з тими, що відвідували провінцію Хубей.

— Маю декілька знайомих, які нещодавно повернулися звідти перед спалахом епідемії. Їх відразу ж госпіталізували, обстежили, декілька днів утримували під наглядом на карантині і, нічого не виявивши, відпустили, — каже Аліна. — У кожному районі Пекіна додактково відкрито декілька інфекційних відділень, куди люди можуть звернутися по допомогу. Загалом їх нараховується уже понад сотню.

Пік епідемії прогнозують через тиждень

За припущеннями декого з китайських фахівців, свого піку епідемія досягне через тиждень, а потім прогнозується її спад.

Кількість тих, кого вдалося вилікувати, уже значно перевищує померлих. За офіційними даними китайського уряду, на ранок 3 лютого вдалося врятувати від вірусу 479 осіб, число померлих становить 361.

Незважаючи на позитивну тенденцію, на превеликий жаль, кількість інфікованих щодня зростає. Станом на ранок 03 лютого, зафіксовано 17 242 випадки інфікування. За добу ця кількість зросла на 2 831 випадків. У лікарнях перебуває  21 558 людей, у яких виявили симптоми захворювання на коронавірус.  

Китайську вивчала в університеті Шевченка

За словами Аліни Голуди, її життя пов’язане з Китаєм уже 13 років. З них четвертий рік в Китаї, решта часу — навчання та робота перекладачем в китайській державній організації в Україні.

—  Іноземнамова не терпить довготривалого перебування в україномовному середовищі, тому зараз підвищую кваліфікацію та вивчаю управління бізнесом в Пекіні, — каже співрозмовниця.

Китайську мову опановувала в Києві в національному університеті імені Шевченка.

Читайте також:

Який грип закрив вінницькі школи на карантин: сезонний, пташиний чи коронавірус?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Viktorija Vakhovska

    Так взагалі-то якщо вжити необхідних заходів,то вірус майже безсилий.По-друге: є інкубаційний певний період і інфікований через деякий час розуміє,що він захворів.По-трете: якщо лікування починається після вияву симптомів,не вагаючись,то швидко і одужання наступає. То це нісінітниця не іхати на Батьківщину тільки тому,що ти боїшся "нашкодити".В Украіну сотні громадян евакуювали і ніхто з них не боявся нашкодити.
  • Serg Chumak

    - В Україні (евакуювали двічі, близько 400 осіб+) не будуть відправляти на карантин. Бо: «Немає ніякої доказової бази, що карантин для пасажирів буде ефективним методом стримування або нерозповсюдження коронавірусу», — повідомили в Мінздраві
    - на Вінниччині: винайшли спосіб лікувати короновірус. Про це повідомила журналістів директор департаменту здоров'я Вінницької ОДА Людмила Грабович
    - у Вінниці: всіх хворих на короновірус з області будуть привозити на лікування в 1 лікарню (Хмельницьке шосе, 96, Вінниця,). Поруч два пологових, районна лікарня, дитяча обласна лікарня, геріатичний пансіонат (будинок пристарілих). Будинок "Малютка", установа "Гніздечко". Обласна онкологія. І морг. щоб все було поруч.
    - в медзакладах. персонал цих медзакладів радо зустрів рішення пані Грабович. Громада жваво обговорює цю новину на зборах за місцем проживання. Активісти йдуть до тих, хто лікується у вище зазначених закладах з розяснювальною роботою.
  • Serg Chumak

  • Долой выдуманные запреты

    Родина вас не забудет)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up