«Їм потрібна заміна». Рідні військовослужбовців провели мирну акцію на підтримку демобілізації

«Їм потрібна заміна». Рідні військовослужбовців провели мирну акцію на підтримку демобілізації
  • Вчора, 11 лютого, у Вінниці відбувся мирний пікет на якому висловлювали підтримку ідеї демобілізації військовослужбовців після 18-ти місяців служби.
  • Про участь у всеукраїнській акції заявили у 23-х містах України.

До мирного пікету долучились рідні військовослужбовців. Здебільшого — дружини, матері й сестри українських захисників, які майже два роки перебувають на «нулі». Учасники акції вимагали їхньої демобілізації, а також демобілізації тих бійців, які мають поранення й травми та заміни бійців на передовій новобранцями.

Така акція відбулась у Вінниці вп’яте від початку повномасштабного вторгнення.

На неї вийшли кілька десятків людей з прапорами та плакатами: «Моя черга обіймати тата щодня», «Україна — країна вільних людей. Невже військові не люди?», «36 місяців. Смертний вирок для військових», «Відпустіть тата додому! Прийшов час інших», «Сім'ї військових вимагають демобілізацію». 

Відео дня

Мирна хода розпочалась з площі Калічанської і завершилась біля адмінбудівлі міської ради. 

Як розповіли рідні військовослужбовців, також учасники акції вимагали від Верховної Ради України внести зміни в законопроєкт №10449 від 30.01.2024. Жінки наголошують, що захисникам також потрібна перерва, щоб відновити сили. 

Нагадаємо, 7 лютого Верховна Рада схвалила у першому читанні урядовий законопроєкт про мобілізацію №10449. «За» проголосували 243 парламентарі.

30 січня Кабінет міністрів України зареєстрував у Верховній Раді новий законопроєкт щодо проходження військової служби, мобілізації і військового обліку.

В оновленому законопроєкті щодо мобілізації Кабмін пропонує змінити призовний вік з 27 до 25 років.

Також передбачається, що під час дії воєнного стану для осіб (крім осіб офіцерського складу), які приймаються на військову службу за контрактом — віком від 18 до 25 років — строк військової служби встановлюється 1 рік. Для військовозобов’язаних, які проходили безперервну військову службу під час воєнного стану протягом 36 місяців і були звільненні зі служби у запас та які приймаються на військову службу за контрактом, строк військової служби встановлюється шість місяців.

 

Читайте також:

«Їм потрібен відпочинок». У Вінниці проводять акції підтримки законопроекту про демобілізацію

«Я залишився інвалідом і з мене ще знущаються». Продовження історії Андрія Добровольського

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up