Ярмарок розробок та інновацій для бізнесу: від робота з алкотестером до ІТ-платформ

Ярмарок розробок та інновацій для бізнесу: від робота з алкотестером до ІТ-платформ
  • Перший «Ярмарок розробок та інновацій для бізнесу» відбувся у Вінниці 20 грудня.
  • Його відвідали півсотні представників малого та середнього бізнесу.
  • Два десятки розробників-інноваторів представили свої проекти. 
  • Журналістка «20 хвилин» розпитала учасників ярмарку про їх проекти.

Ярмарок провели на підтримку регіональних розробок, задля розвитоку інноваційного потенціалу закладів вищої освіти та для кооперації ресурсів бізнесу та науки. 

Про це сказала директор Агенції регіонального розвитку Вінницької області Наталія Гижко. Вона представила Агенцію, як комунікативний майданчик, який налагоджує зв’язки з місцевими чи регіональними органами влади, зокрема, у питаннях розвитку малого та середнього підприємництва, регіонального розвитку, залученні інвестицій та здійснює ряд заходів з покращенням бізнес-середовища та іміджу області.

Презентації розробників-інноваторів стосувалися галузей альтернативної енергетики, енергоефективності, медицини, поліграфії, а також інформаційних технологій та інноваційної інфраструктури.

Відео дня

Паралельно з презентаціями проходив ярмарок розробок та інновацій для бізнесу, де брали участь представники аграрного, технічного і медичного університетів. Також «Кластер “Енергетичний пул”», ІТ-академія і приватні розробники. Визначили 4 кращих розробки, за які вручили сертифікати номіналом 10 000 гривень, а також сертифікат на 10 годинну консалтингову підтримку.

Захід організувала Агенція регіонального розвитку Вінницької області за підтримки облдержадміністрації на виконання Плану дій реалізації Стратегії розвитку малого та середнього підприємництва Вінницької області до 2020 року.

Ми поспілкувались з учасниками ярмарку та розпитали про їх проекти.

Робот з алкотестером від техніків

— Представляємо гурток робототехніки ВНТУ, кафедри комп’ютерних наук, — каже журналісту 20minut.ua Сергій Барабан, доцент кафедри комп’ютерних наук ВНТУ. — Робот, якого ми сьогодні тут презентуємо — домашня заготовка, у нього є тепловий датчик, лазерний приціл для теплового датчика. Він робот може рухатись, може приносити якісь певні предмети. У нього є клешні. Робот може їздити та виконувати різні команди. Є датчик — алкотестер, так само як і датчик задимленості. Якщо його допрацювати до заводського типу, то цей робот можна з легкістю використовувати для роботи МНС. На розробку цієї моделі у нас пішло 2 тижні.



Очищувач повітря студентів аграрного

— Наш університет сьогодні представляє три розробки. Одна з них — рекуператор — пристрій, який забезпечує повітрообмін в тваринницьких приміщеннях, — розповів Богдан Кукуруза, студент ВНАУ. — Наприклад, у нас є закрите приміщення, без провітрювання і деяка кількість людей сидить там протягом години. Рівень СО2 збільшується, і люди стають дуже мляві, не сприймають нормально інформацію. Так само і у тварин. У їх приміщеннях справа не лише у СО2, а й у інших хімічних елементах. Продуктивність тварин зменшується у декілька разів. Вирішенням цих проблем є рекуператор. Цей пристрій складається з систем труб. Їх тут 3. І два вентилятори. Один з них затягує свіже повітря з навколишнього середовища, а другий - витягує забруднене повітря з приміщення. На стінках труб відбувається теплообмін між припливним та витяжним повітрям. За рахунок цього свіже повітря в приміщення надходить вже підігрітим, і це значно економить витрати на опалення приміщення. 



Освітня платформа від ІТ-академії

— Ми презентуємо освітню онлайн-платформу INTITA, — каже Ольга Трохимчук з Вінницької ІТ-академії. — Дбаємо про багатофункціональну платформу для освіти. Нашою метою є не просто розміщення курсів і модулів у програмі — там є текстова частина, відео матеріал, гарна можливість адміністрування, CRM система, розсилка по групам — загалом можна усю організацію перенести онлайн. Для шкіл інтернатів, учасників бойових дій та людей з особливими потребами надається безкоштовна можливість користуватись даною програмою. Розробниками виступили викладачі та студенти Вінницької ІТ-академії. Проект розпочинався саме для студентів нашої академії, аби вони окрім того, що займаються, мали можливість повторити матеріал. Клікнувши на задачу, ви можете побачити, чи вона виконувалась. Приходять сповіщення про реєстрацію нових користувачів, про надходження або необхідність виконання того чи іншого завдання. Також показаний статус завдань — виконані, в процесі, завершені, та коли приходять нові.

Медичні прилади для реабілітації хворих

— Я представляю кафедру реабілітації ВНМУ ім. Пирогова у співпраці з центром медичної реабілітації та спортивної медицини “7 MedLevels”, — каже Сергій Колісник, кандидат медичних наук, доцент кафедри медреабілітації медичного університету. — Центр працює вже більше 12 років, а кафедрі нашій близько 6 років. Займаємось не лише діагностикою, лікуванням та реабілітацією пацієнтів, навчанням студентів та лікарів-інтернів. Нашою роботою є наукові та інноваційні розробки. Сьогодні представляємо лише три з багатьох наших інновацій — це підводна витяжка, яка є дуже ефективною у своїй роботі і дуже доступною у розробці, це підтверджує 12 років її застосування у реабілітації пацієнтів. Також пристрій для лікування та реабілітації попереково та між грудного відділів хребта. У нас є комплекс вправ, який розробляється спеціально для використання даного прикладу навіть у домашніх умовах. Його можна застосовувати як у реабілітаційних центрах, так і навіть у відрядження з собою брати, аби не припиняти лікування та реабілітацію. Це досить простий пристрій — має еластичну тягу, фіксується до ніг. Третій прилад — система зворотньо — біологічного зв’язку , яка може бути вмонтована у будь-який тренажер та рухливий прилад. Він дозволяє якісно і кількісно оцінювати зміни у м’язах, може кількісно обчислювати і контролювати ефективність реабілітації, діагностувати функціональні порушення в руховій сфері пацієнта. Також допомагає тренувати увагу, когнітивні функції пацієнта і таким чином це може мати позитивний результат в реабілітації пацієнтів, які мають наслідки перенесених інсультів, пошкодження головного мозку, для спортсменів, для дітей, які мають функціональні порушення. Величезний плюс — вона досить дешева у виробництві і має дуже великі перспективи щодо подальшого розвитку та удосконалення. Наш найголовніший посил — ми готові до співпраці і можемо розглядати інвестиційні варіанти щодо створення реабілітаційних центрів.

Майданчик для єднання від «Енергетичний пул»

— Більше 2 років тому дізнався, що у нашого регіонального бізнесу великі проблеми з напрямками у енергетиці. Це не тільки електрика, але також тепло, і споживання стиснутого повітря, гарячої та холодної води. Виникло питання: яким чином ми можемо допомогти, — розказує Віктор Дядькович, голова правління громадської спілки, що має назву Кластер «Енергетичний пул». — Отож ми прийняли рішення створити майданчик для єднання бізнесу виробників, бізнесу споживачів, експертів і фінансистів. Майданчик отримав назву «Енергетичний пул». Після року діяльності ми вирішили зробити громадську спілку. Електрика, енергетика відновлювальна, теплова енергетика, бізнес, пов’язаний з використанням енергетичних ресурсів. Вже відбулося 22 сесії, щомісячно ми збираємося усім майданчиком, разом з фахівцями і обговорюємо питання, що нас наразі цікавлять. На сьогодні ми запрошуємо до співпраці усіх зацікавлених людей.



Автор Катерина ЛАПШИНА


Читайте також:

«Гроші на картці згорять через 30 днів?» Відповіді на популярні питання про е-квиток

Португальці збудують у Вінниці завод будматеріалів. Там буде понад 200 робочих місць
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up