Як зустрічати Різдво: що не можна робити та що таке адвент?

Як зустрічати Різдво: що не можна робити та що таке адвент?
  • Сьогодні, 25 грудня, відзначається одне з найголовніших свят у католиків та протестантів – Різдво Христове. Цей день є одним з найбільш шанованих в Україні.

З 2017 року Різдво офіційно стало державним святом і в Україні. Тому 25 грудня є вихідним днем.

Головним символом Різдва є адвент-вінок з ялинових гілок, який розміщують на вхідних дверях або на обідньому столі.

Різдвяний піст закінчився ввечері 24 грудня з появою на небі першої зірки. Вважається, що саме вона сповістила світ про народження Ісуса Христа. Святкування триває протягом восьми днів.

Відео дня

Віруючі завжди залишають за святковим столом одне вільне місце — це означає готовність прийняти будь-якого самотнього мандрівника, яким був колись сам Христос.

Традиції святкування Різдва

Для віруючих Різдво є більшим святом, ніж Новий рік. Йому передує Адвент – період посту та покаяння. Символами Адвенту є вінок із ялинових або соснових шишок та свічки. Запалювати їх прийнято кожну неділю Адвента, до кінця цього періоду на вінку горять усі чотири свічки. Вони символізують пори року, а вінок – річний цикл.

Різдво – це сімейне свято, яке прийнято проводити у колі рідних та близьких. Прийнято відвідувати службу, у Різдвяний Святвечір, який передує святу, вся родина збирається за святковим столом.

Різдвяного ранку прийнято шукати подарунки під подушкою. Вважається, що їх приносить Санта-Клаус (Пер-Ноель, Сінтерклаас, Йолупуккі, Святий Миколай). Він встигає рознести всі подарунки за одну ніч, пересуваючись на санях, запряжених оленями, і проникає до будинку через димар. У Санти є помічники – ельфи.

Крім різдвяної ялинки та вінка, існує й інший атрибут Різдва – запалені свічки. Вогонь свічки нагадує віруючим євангельські слова: «Світло в темряві світить і темрява не огорнула Його».

Що не можна робити на Різдво:

  • Фізично працювати і шити. Вважається, що рукоділля в церковні свята загрожує раптовою сліпотою або глухотою.

  • Ходити на полювання. Багато хто вірить, що на Різдво мисливець загине в лісі від холоду або стане жертвою того, на кого полює.
  • Економити на святі. Чим більше буде витрачено грошей на стіл, тим багатшим буде наступний рік.
  • Сідати за стіл в ношеному одязі. Якщо хочете, щоб у майбутньому році переслідувала удача — вибирайте все нове або свіже.
  • Сперечатися, лаятися і лихословити.

Читайте також:

Різдво Христове за григоріанським календарем: традиції святкування

У Вінниці розпочали працювати «ялинкові базари»: адреси дев'яти пунктів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Iyrine Kisil

    Головний символ Різдва- новонароджений Ісус Христос

keyboard_arrow_up