Як загинув прапорщик із Жмеринки - зафіксувала камера на шоломі бійця

Як загинув прапорщик із Жмеринки - зафіксувала камера на шоломі бійця

•Вдалося розшукати очевидця обстрілу бойовиками бліндажу і загибелі 39-річного прапорщика із Жмеринки Максима Керничного.

•Як це сталося, боєць на ім’я Микола говорив з болем у серці, бо втратив найкращого друга.

•Камера на шоломі бійця працювала упродовж усього обстрілу – вимкнути її не було можливості

-З Максом ми були, як брати, - розповів журналісту «20 хвилин»/RIA військовослужбовець, який служить за контрактом. – Познайомилися у 2013-му, ще до війни. Відтоді підтримуємо дружні стосунки. Знаю його дружину Валентину, сина, якого звати так само, як і батька. Був у них дома у Жмеринці. Він приїздив до мене, навіть з ремонтом квартири допомагав. Ми розуміли один одного з півслова. Уявляєте, як мені важко говорити про втрату. Та ще й на похороні не був. Фізично не міг це зробити, бо лікуюся в госпіталі.

До кінця не міг додивитися

Відео дня

За словами співрозмовника, момент обстрілу їхнього бліндажу записала відеокамера.

-У нас служить хлопець, який добре знається на сучасній техніці, знімає на камеру «гарячі» деньки, - продовжує боєць. – Під час обстрілу 29 червня він також включив камеру, закріплює її на шоломі. Його контузило, тому виключити камеру ніяк не міг. Ось так і вийшов запис всього обстрілу.

Микола каже, що тепер, у шпиталі, вони лікуються разом з бійцем, який записав момент обстрілу і загибелі Максима.

-Чесно кажу, я не зміг додивитися до кінця, те страхіття, що звалилося на голови хлопців, - продовжує співрозмовник. – На передовій з січня місяця. Багато-чого бачив. Але коли гине твій друг, на таке дивитися нема сил.

За словами  військового, в укритті знаходилося троє. Максим сидів посередині, хлопці по краях. Накриття у два накати. Ряд дерев’яних балок і шар землі, потім знову балки і два шари землі. Накриття розтрощило, посікло, як дрова, хлопців відкинуло, а Максиму затиснуло балками шию.

-Під час обстрілу я був на іншій позиції, - тому, як все сталося, побачив уже на відео, - пояснює чоловік. – Ну, й хлопці розповідають, вони ж була поряд у ті хвилини.

Таким усміхненим і життєрадісним запамятають Максима...

Почали з автоматів, закінчили – з танка

Уточнюю у бійця, з чого стріляли бойовики у той день по їхніх позиціях. В одних повідомленнях йдеться про обстріл з танка, в інших – з мінометів. Військовий каже, били і з мінометів, і з танків. За його словами, обстріл розпочали зі стрілецької зброї.

-Автомати, кулемети, гранатомети «сепарів» заговорили десь об 11-й ранку, - говорить «атовець». – Через годину вдарили з мінометів 82-го калібру. Після цього вони получили «отвєтку». Але на цьому не заспокоїлися. Мінометний обстріл доповнили постріли з танка. Постріл з танка специфічний, як ми кажемо, дуже противний, його ні з чим не сплутаєш.

Почалося справжнє пекло. Як стверджує боєць, зі сторони Ясинуватської розв’язки вдарила ще й артилерія снарядами 122-го калібру.

-Ясинуватська розв’язка від наших позиці не далі, як півтора кілометри, - уточнює Микола. – Що саме влучило у бліндаж, де знаходилося троє наших разом з моїм другом Максом, сказати важко. Наступного дня «сепари» взагалі страх втратили – пішли в атаку. Нас, поранених, з позицій евакуювали. Що відбувалося 30 червня, знаємо з розповідей наших побратимів. Кажуть, підбили і танк, і БМП, і атаку відбили.

Такого страшного голосіння Жмеринка ще не чула

Максима Керничного провели в останню путь у неділю 2 липня. Цей день, як і попередній, міська влада оголосила днями жалоби за загиблим земляком. Поховали його на кладовищі у приміському селі Леляки. З усіма військовими почестями. Від будинку, де він проживав із сім’єю, а поруч будинок батька й матері, труну несли на руках через більшу половину міста. Сотні людей йшли слідом.

-Коли прощалися, у хаті настільки пронизливо голосили жінки, що мороз йшов по тілу, - каже один із сусідів Керничних. - Про загибель Максима батькам повідомили тільки наступного дня, тобто 30 числа. До будинку приїхали міський голова, військовий комісар, ще якісь люди.

Максим став військовим за прикладом свого старшого брата – Роман уже дослужився до полковника. Служив у військовій частині Повітряних сил, що дислокується у Гавришівці, потім у 72-й окремій механізованій бригаді у Білій Церкві.

Щирі співчуття батькам, дружині, синові, рідним, друзям і землякам мужнього захисника рідної землі. Герою – вічна пам'ять і слава!

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Дмитрий Дихтярук

    Иван Иванов, думай, що пишеш. Це моя тобі порада. Бог бачить хто чим займається, кожному прийдеться нести свою карму. Втекти від усього легше, а віддати життя за майбутнє дітей, онуків, це св'яте. То сиди там, не знаю де ти, і краще нічого не коментуй.

    Сергей Сторожук reply Дмитрий Дихтярук

    ну під питанням він їхав ВІДДВАТИ чи ПРОДАВАТИ???  А так просто жаль як обмануту людину
  • Иванов Иван

    ну шо зробыш не вдалося йому захыстыты статкы порошенка и його банды

    охлобистін reply Иванов Иван

    А тобі, гнидо, бачу вдалося сховатись від призову.....

    Иванов Иван reply охлобистін

    гн,да охлоб,ста я ужо 20 годков как перерос этос и меня такие недор,бки как кравчук и ему подобные довели до того что прышлось уехать с этого дурдома.и если бы я был там ябы никогда не пошолбы воевать за наворованое этими к,злами

    Володимир Каменяр Сталкер reply Иванов Иван

    ти чмо кончене ми воювали не за порошенка і його статки а за свою землю і своіх дітей

    Задунайский Торонтуй reply Володимир Каменяр Сталкер

    укурился?

    Сергей Сторожук reply охлобистін

    Дебіл ти "миздобувальщик"

    А хлопця жаль - згинув ні за що заради кровавого кондитера

    Stas Man reply Сергей Сторожук

    розкудахтались свинос,баки

    кац,п значить нах,й

    Сергей Сторожук reply Stas Man

    давай скачи - ваше "хто не скаче" вже людей не бере. Довели країну за 3 роки до гіршого стану ніж усі разом перед вами. Вчіться в Павлова - той хоч на собаках спочатку пробував а не як "миздобули" на людях

    шоколадники хре,нові..........

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up