Як воїни неба рятують нас від ракет і літаків окупантів. Про роботу Повітряних сил України

Як воїни неба рятують нас від ракет і літаків окупантів. Про роботу Повітряних сил України
  • Сили протиповітряної оборони України за минулу добу, 17 березня, вразили 14 повітряних цілей рашитів. 
  • Про це сказав речник Командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат.
  • А напередодні він докладно розповів журналістам, як рятують нас від ракет і літаків окупантів.

— Сьогодні Повітряні Сили вчергове завдають втрат рашистським нелюдам, як у повітрі, так і на землі. Винищувачі провели в небі кілька повітряних боїв, уразили дві повітряні цілі, попередньо — це винищувач та штурмовик ворога. По колонах броньованої техніки та автомобілях забезпечення російських окупаційних військ потужних ударів завдала бомбардувальна та штурмова авіація Повітряних Сил. Зенітні ракетні війська Повітряних Сил звітують про ураження ще п’ятьох літаків окупантів, типи встановлюються. Також протиповітряною обороною знищено три безпілотники, три крилаті ракети та один вертоліт рашистів. Тож 17 березня силами протиповітряної оборони держави знищено щонайменше 14 повітряних цілей російських окупантів: 7 літаків, 1 вертоліт, 3 БпЛА, 3 крилаті ракети. Б’ємо ворога разом! UA Разом — до перемоги!

Ось так розповів цієї ночі про успіхи Повітряних сил України за попередню добу речник Командування Юрій Ігнат. Таке відео про оперативну обстановку він записує щодоби:

Відео дня

А напередодні Юрій Ігнат розповів журналістам більш докладно про те, як повітряні сили ЗСУ рятують нас від ракет і літаків окупантів, як вони працюють, чого потребують і чому нам конче потрібні засоби ППО від НАТО.

Кореспондентка «Бабеля» Оксана Коваленко поговорила з речником командування Повітряних сил Збройних сил України Юрієм Ігнатом про те, яка ситуація в повітрі зараз та опублікувала його розповідь в формі монологу. Далі процитуємо публікацію, яку поширили на сторінці Командування Повітряних Сил ЗСУ.

Із чим окупанти до нас прийшли

До початку бойових дій розвідка та іноземні держави повідомляли нам, що противник в авіаційній компоненті переважав нас у співвідношенні приблизно 1 до 6. Ми мали дані, що на кордоні з Україною перебували близько 700 літальних апаратів: 450 літаків і 250 вертольотів. Ця кількість могла коливатися. До того ж противник почав використовувати аеродроми Білорусі — Барановичі та Лунинець. Це ускладнило нам протиповітряну оборону.

У перші ж дні противник завдав удари по наших радіолокаційних засобах, розташованих на всій території України, а також по підрозділах Зенітних ракетних військ й аеродромах бойової авіації. Безумовно, ми чекали такого кроку і тому були готові — наша авіація практично вся вийшла з-під удару і перемістилася з базових на інші аеродроми. Але противник продовжує знищувати аеродромну інфраструктуру.

Про ракети та бомби

Щодня вони обстрілюють територію України ракетами та бомбами. З ракет вони використовують крилаті «Калібр» і балістичні «Іскандер», які запускаються з установок. Такі ракети росіяни запускають не лише із землі — вони використовують також кораблі, що базуються в Чорному морі, літаки стратегічної авіації Ту-95 і Ту-160. Так вони можуть бити по цілях за кілька тисяч кілометрів. Ми можемо їх виявити, оголосити повітряну тривогу, щоб люди сховалися, і намагатися їх збити нашими засобами протиповітряної оборони. Були випадки, коли такі ракети вдавалося збити навіть винищувачем. Можна збити їх з ПЗРК (переносні зенітно-ракетні комплекси - ред.). Але ціль дуже складна: летить низько по рельєфах місцевості на швидкості 800 кілометрів на годину. Тому зараз їх мало знищують.

Крім «Калібрів» і «Іскандерів», російські окупанти також запускають високоточні ракети Х-101. Надзвичайно дорогі штуки. Їх вони застосували для ударів по Вінниці, а 14 березня ними обстрілювали Яворівський полігон у Львівській області. За попередньою інформацією, ракети по Яворову росіяни пускали з літаків ТУ-160 з території РФ. Загалом у ніч проти 14 березня по всій Україні вони запустили 72 ракети різних класів.

Утім, ці ракети дуже дорогі, й окупанти рано чи пізно вичерпають їх запас. Тому росіяни їх економлять і почали застосовувати некеровані авіаційні бомби типу ФАБ-100, ФАБ-250 і ФАБ-500 та більші калібри. Літаки їх скидають, і ті летять у вільному падінні, а тому їхня точність дуже мала. І коли росіяни кажуть, що вони намагаються вражати військові об’єкти, ці бомби летять на дитячі садочки та звичайні будинки.

На землі ми даємо відсіч, але якщо вони будуть нас без кінця бомбити — не просто бомбити, а бити некерованими бомбами, буде складно.

Як ми захищаємось

Наші зенітні ракетні війська ведуть позиційну боротьбу. Це дозволяє нам виживати в таких умовах, коли противник переважає за кількістю і розміщує свої засоби ППО на нашій території. Але ми протидіємо, робимо це ефективно: щодня є збиті літальні апарати ворога. Добре працюють піхота та Військово-морські сили, які збивають зенітно-ракетними комплексами, як нашими, так і тими, що нам надали західні партнери.

Ударна авіація надає надзвичайно важливу підтримку підрозділам Сухопутних військ. Саме вони вражають колони ворога, знищують логістичні поставки для окупаційних військ, щоб ті не отримали палива. Винищувальна авіація прикриває з повітря райони, які ми контролюємо.

Але є райони, де ми фактично втратили контроль над небом. Противник вже завів сили на нашу територію і переважає нас як в ППО, так і в авіації. Це під Харковом і вище Києва. Російська авіація поводиться там наче у себе вдома. Вони зруйнували наші ППО там і порозставляли свої засоби в районі Харкова, Чернігова, Сум. Тому нам, безумовно, потрібне закрите небо. Зрозуміло, шансів, що наші партнери його закриють, дуже мало. Тому ми просимо надати нам сучасні системи протиповітряної оборони, винищувачі, які б могли ефективно працювати та посилити нашу роботу. Нам потрібні сучасні протиракетні комплекси для захисту, і ми сподіваємось на наших західних партнерів. Якщо Захід не готовий нам надати системи ППО, то хай бодай продасть їх — ми готові їх купити.

Ми ефективно протидіємо, ми на своїй території, ми використовуємо різні маневри, вчимося виходити з-під удару, робимо пастки для ворога — це військове мистецтво, і ми його навчені. Ми готові чинити опір противнику на землі та робимо це, але якщо ми не будемо контролювати небо, ми не матимемо бажаного успіху. Тому нам кров з носа потрібні сучасні винищувачі та зенітно-ракетні комплекси. «Стінгери», які нам надали партнери, — то добре, у нас є схожі свої ― «Ігла», «Стріла». Але цього недостатньо, щоб збивати літаки, бо ті скидають ракети та бомби, не заходячи в зону враження «Стінгерами».

Також ми не можемо обійтися без винищувачів, які відганяють бомбардувальники, що летять бомбити мирні міста. У нас є досвідчені пілоти, головне — щоб їм було на чому літати. Наші льотчики, як ті, які нині строю, так і ті, які вже завтра готові прийти із запасу, і навіть іноземці, готові посилити авіацію Повітряних сил. Вони без проблем за кілька тижнів перенавчаться на бойові літаки партнерів, скажімо, F-15 чи F16, чиє озброєння дозволить на рівних битися в небі з більш сучасними винищувачами окупантів.

Ворог заявляє, що він знищив 90% нашої аеродромної інфраструктури, усю бойову авіацію та ППО, але ми чомусь продовжуємо їх знищувати, щодня і щоночі. Хоча не кожен день наші повертаються — ми теж маємо втрати, на жаль. Але вони неспівмірні з тими, яких зазнає ворог. Бо ми на своїй землі.

 

Читайте також: 

Наші захисники збили ворожу крилату ракету Х-101 на території Хмільницького району

Вінничанка з Німеччини: як у Гамбурзі проходять багатотисячні мітинги на підтримку України

«Пропоную вам єдність у Христі», — митрополит Симеон до представників московського патіархату

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (47)
  • Valentyna Pedoruk

    Щиро дякуєм, хай Бог Вас оберігає  і дає сили знищити ворога !!!
  • Раїса Бадьора

    Дякую, за спокій! Вертайтесь живими!
  • Іра Голота

    Дякуємо вам,наші небесні янголи.нехай береже вас Господь
  • Ольга Ростикова

    Нехай Господь оберігає

    Вас

keyboard_arrow_up