Як в українському війську з’явилися нарукавні тризуби? Розповіли вінницькі історики

Як в українському війську з’явилися нарукавні тризуби? Розповіли вінницькі історики
Фото: Музей Вінниці
  • З нагоди Дня захисників та захисниць України, історики «Музею Вінниці» розповіли, як в українському війську з’явилися нарукавні тризуби. 

Історики пишуть, що у червні 1919 року в Українській Народній Республіці було запроваджено стандартизовану похідну уніформу для Армії УНР. Вона складалася з похідного кашкета, френча, штанів-напівгаліфе та шинелі. Втім, забезпечити усе військо одностроями нового зразка не було змоги. 

Також важливим фактором було те, що Армії УНР протистояли більшовики та Збройні сили Півдня Росії («білогвардійці»). Як і значна частина українського війська, всі вони були вихідцями з російської імператорської армії і переважно продовжували носити її однострої. 

Таким чином вояки трьох протиборчих сторін, якщо й не виглядали однаково, то були схожі між собою. Саме тому в липні 1919 року було запроваджено систему спрощених знаків розрізнення військовиків УНР.

Відео дня

З наказу Головної Команди Війська УНР від 30 липня:

«Маючи на увазі, що війська мусять мати свої відзнаки для відріжнення від ворога, наказую негайно утворити і розіслати стройовим військам відзнаки головної кокарди, а також відзнаки нарукавний по родах зброї та рангам до полковників включно…

Стройові вояки, які будуть без цих відзнаків поблизу ворога, можуть бути прийняті за зрадника або дезертира з відповідальністю по надзвичайному суду».

Таким чином основними знаками розрізнення стали кокарда на головному уборі, нарукавний знак (тризуб) на лівому рукаві, а також відзнаки за рангами, які носили на комірі.

Нарукавний тризуб мав бути висотою 100-101 мм та шириною 68-69 мм.  В наказі Головної Команди Війська УНР від 5 вересня 1919 року зазначено:

«Матерчатий трезуб міститься на лівім рукаві з наружної сторони, трохи наперед по середині, по меж плечевим швом рукава та ліктем, з пришивом в 12 місцях, показаних на малюнках хрестами».

Колір тризуба залежав від роду військ: червоний — артилерія, блакитний — піхота, чорний — технічні та інженерні війська, жовтий — кавалерія, зелений — залізничні війська.

Варто зазначити, що з червня 1919 року нарукавні тризуби носили і вояки Галицької Армії. Він позначав належність до Начальної команди ГА (жовтий тризуб) або тих, хто підпорядковувався безпосередньо диктатору Євгену Петрушевичу (синій тризуб). Втім, порівняно з Армією УНР ця практика не була настільки поширеною.

У наш час, з 2017 року, Збройні Сили України повернулись до традиції носіння нарукавних тризубів. Їхній вигляд трохи змінився (також існує кілька варіантів форми тризуба, залежно від видів військ), але принцип той самий — тризуб на рукаві означає належність до українського війська, а його колір та форма вказують на вид і рід військ. 

У своєму дописі фахівці «Музею Вінниці» також зазначили, що в їхньому дописі використано інформацію з наукової доповіді українського геральдиста Миколи Чмира.

Фото у матеріалі: Музей Вінниці, Veжа

Читайте також:

«Виглядатиме, як і сто років тому»: у Вінниці розпочали реставрацію «шоколадного будинку»

Його ім’я носить 59-та мотопіхотна бригада. Цікаві факти про генерала Якова Гандзюка

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up