Пере білизну, цілується і обіймається. Як це, тримати єнота вдома — розповідає вінничанка

Пере білизну,  цілується і обіймається. Як це, тримати єнота вдома — розповідає вінничанка
Сестри Інна і Анна з домашнім улюбленцем Джоєм
  •  У вінничан майже три роки мешкає єнот-полоскун. Інна Сауляк розповідає, як виникло бажання мати такого домашнього улюбленця вдома.
  • Також ми дізналися про милі звички Джоя, кого він собі обрав мамою, та про його інстаграм-аудиторію.

Ви колись бачили, як себе веде єнот-полоскун в домашніх умовах? Якщо заглянути у YouTube, то можна знайти тисячі відео з цією кумедною тваринкою, як вона бігає по хаті, дивиться телевізор, пере білизну чи миє посуд. Після таких роликів багато хто починає замислюватися над варіантом заведення собі вдома такого помічника. 

У вінничанок, сестер Інни і Анни Сауляк, таке звірятко мешкає майже три роки. Його звати Джой, він є улюбленцем всієї родини. Ним також захоплюються 3 тис.840 підписників власної Інстаграм-сторінки, друзі та знайомі. Як це, тримати хижака вдома — розповідають власниці єнота-полоскуна.

Відео дня

Джой і його єнотомама

Вінничанка Інна Сауляк веде Інстаграм-сторінку Джоя. Розповідає історію, як єнот опинився в ії родині 

— Коли ми з сестрою побачили відео з єнотами, дуже захотіли собі таку тваринку, — розповідає дівчина. — Звичайно, ми розуміли, що це не котик і не собака. Прочитали багато інформації і зрозуміли, що ця тварина непроста, має свій характер. Наприклад, він може прислухатися, а може робити так, як йому забажається — як дитина.

Єнотомама Анна

Особливість єнота-полоскуна в тому, що в нього немає такого розуміння, як господар. Є тільки мама. За словами Інни, такою стала її менша сестра, 17-річна Анна. Єнотомама замовила тваринку в батька на власний день народження. Чекали півроку з розплідника в Чернігові. З'явився єнот у родині в серпні 2021 року. Його вартість 10-15 тисяч гривень.

— Основні труднощі були лише на початку, — говорить Інна. — Потрібно щоб Джой звик, щоб навчився довіряти нам. Як правило він обирає одного члена сім'ї, як мамку — і він вибрав сестру. Він слухав Аню, дозволяв брати свої іграшки, а ми не могли його навіть погладити — потрібно було спочатку заслужити довіру. За майже півроку Джой призвичаївся до нас. Зараз з ним проблем немає, він навіть знає, де його туалет. Сидить, наприклад, кілька годин на дереві, а потім бігом біжить до туалету, тобто не ходить, де заманеться.

Інна Сауляк і Джой

Для родини Сауляк єнот не просто улюбленець, а як маленька дитина.

— Джой — дуже волелюбна особистість. Він кмітливий, допитливий, має свій характер, свої бажання, — продовжує розповідь вінничанка. — Для єнотиків слова "ні" не існує. Йому потрібно приділяти максимум своєї уваги та любові. Джой обожнює обійматися та цілуватися. Дуже любить кожного члена нашої сім'ї, і дуже сумує, якщо хтось йде з будинку хоч б на кілька годин. Але особлива для нього — його мама, єнотомама, сестра Анна. Вона його може і посварити, він її дуже слухає. Вона його також навчила цілуватися. Тільки хтось каже давай «цьом-цьом» — він підходить і цілується.

Годують Джоя всі члени сім'ї, в кого є час. А от особистою гігієною займається його мама Аня — вона його купає, вичісує хутро, протирає вуха і зуби. Також єнота вакцинують від сказу і чуми, обробляють від кліщів та інших паразитів.

Звички Джоя

Єнотик Джой мешкає не в домівці родини Сауляк, а у вольєрі, на подвір'ї. За словами Інни, цьому виду тварин потрібно знаходитись у природному середовищі.

— У вольєрі є додаткова будка утеплена на зиму, є ігрова кімнатка,щоб йому було цікаво, — говорить дівчина. — Також він господар двору — ми його відпускаємо, він гуляє, по деревах лазить. У нас є шестиметрова туя, він вилазить на неї і сидить як білка. До сусідів він не перелазить. Ще змалку він знає, де у нас паркан, боїться йти за його межі. Якось ми з ним пішли до сусідів, то він рвався додому — йому комфортніше в його подвір'ї.

Єноти хижаки. Але не Джой — він змалечку мешкає з людьми і став членом родини.

— До нас приходять чужі діти і дорослі, він з ними грається, дуже тактильний. Обійматися і цілуватися хоче. Приходиш з роботи — він летить назустріч, обіймає своїми ручками.

Інна розповідає, що їх улюбленець ніколи нічого не знищив у домі.

 — Взуття  він не гриз ніколи. Тільки може розв'язати на черевиках шнурки, або ж відстібнути липучки. Меблі так само не гризе, лише відкриває шухляди, шафи і перевіряє, що там є цікавого. Але, якщо ми не дозволяємо йому відкривати, він це розуміє. Дерева так само не гризе, а от землю може покопати — це він любить. Тобто шкоди взагалі ніякої не наносить саду.

Єноти-полоскуни родом з Америки, ведуть нічний спосіб життя. Вінничанин Джой може гратися вдень і вночі, але в теплу пору року. Зараз стало прохолодно, то він може спати цілодобово.

— Він взимку кволий, більше спить і відпочиває. Але коли ми приходимо до нього в теплу пору вдень — він хоче гратися. Джой адаптований до холодних температур, оскільки має тепленьке хутро і підшерсток. Навіть може пірнати в льодяну водойму, діставати рибу. В дитинстві він так робив, зараз не дуже полюбляє зиму — ховається у вольєр.

У будинку родини Сауляк єнотик Джой почувається по-хазяйськи.

— Він любить зайти в будинок, телевізор з нами подивитися, включити-виключити світло, — говорить дівчина. — Спати він буде лише з кимось — любить тулитися, показує, щоб його гладили. Але це не довго — потім ручками вказує на вулицю, щоб вже вели до його вольєру. Він все миє руками — даємо ганчірку чи рушничок, наливаємо воду і він починає прати. Може будку помити, іграшки. Тобто, єнот-полоскун він не дарма зветься.

Єнот не їсть траву, він може скуштувати банан, кавун, виноград. Але основний його раціон, як в хижака — продукти тваринного походження. 

— Він любить курячі і перепелині яйця, м'яско. Ми даємо йому корм один раз на день, м'ясо куряче, індиче, рибка подобається.

Інстаграм-блогер

Джой також — знаний блогер, він любить фотографуватися і позувати на камеру. Дівчата вирішили завести йому блог в Інстаграмі з двох причин.

— По-перше, це свого роду щоденник для нас зі спогадами та життям Джоя,— зазначила інна Сауляк. —  По-друге, щоб іншим людям підіймати настрій, особливо у такі важкі часи. Багато людей пишуть нам, що коли бачать Джоя, в них настрій піднімається на цілий день. 

 

Читайте також:

«Я все життя мріяв про великого білого кота». Офіцер Підлісний розповідає про улюбленця мейн-куна

Перші квіти весни. Скільки нині коштують примули, нарциси, мускарі?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Inna Koval

    Коли люди зрозуміють, що дикі тваринки-це не іграшки. Як би ви їх не любили, вони повинні жити між своїх. У вас дома він-вʼязень. Він ніколи не зможе мати свою сімʼю, жити поміж своїх видів, навчитися повадок, які йому потрібні, щоб вижити на волі. Його дитинкою відібрали від його біологічної мами, яка мала навчити його всьому потрібному для життя.

    Ті розплідники повинні бути незаконними і закриті.
  • Читач36

    Яка милота 😍....читаючи можна підняти настрій на цій день 😅

keyboard_arrow_up