Як стріляли в ротного: у Вінниці спростували висновки донецьких про самогубство

Як стріляли в ротного: у Вінниці спростували висновки донецьких про самогубство
  • Завершено експертизу ексгумованого тіла командира роти капітана Юрія Барашенка
  • Результати – майже  на ста аркушах.  Про що свідчать?   
  • Публікуємо схему пострілів, внаслідок яких обірвалося життя нашого земляка

 

П’ять поранень шиї та голови військового Юрія Барашенка не могли утворитися внаслідок одного пострілу короткою чергою з п’яти куль з автоматичної зброї. До такого висновку дійшла комісія з шести фахівців після дослідження ексгумованого тіла командира роти в/ч  В 2248, що входить до складу 59 мотопіхотного батальйону Збройних сил України, капітана Юрія Барашенка. Констатовано факт трьох одиночних пострілів упритул, ще одного - чергою з двох куль.

Результати досліджень – на ста аркушах

Нагадаємо, судмедексперт Бахмутського відділення Донецького обласного бюро судово-медичної експертизи на прізвище Федонюк надав документ про те, що командир роти капітан Юрій Барашенко покінчив життя самогубством з автоматичної зброї. Щоправда, схема пострілів, здійснених у голову загиблого, не дає підстав для такого висновку. Це зрозуміло навіть тому, хто не знається на експертизі. Людина не може випустити сама собі п’ять куль у голову у різні місця.Однак експерт зафіксував документально саме такий висновок - самогубство.

Відео дня

Після того, як рідні загиблого добилися ексгумації тіла для повторної експертизи, Генпрокуратура доручила її провести фахівцям з Вінниці. До складу комісії входило шестеро фахівців. Крім судово-медичної, була проведена судово-балістична експертиза. Загалом комісія працювала майже чотири місяці. Результати роботи викладено приблизно на ста аркушах. До речі,  висновки ухвалено одностайно. Якщо хтось не погоджується, чинне законодавство надає можливість висловлювати окрему думку. У цьому випадку про окрему думку кого-небудь з членів комісії не йдеться. Бо її не було.

Крім результатів досліджень, зазначено про необґрунтованість висновку експерта  з Донеччини, що поранення військовий спричинив власноруч. Бо такий висновок поза межами компетенції судово-медичної експертизи. Його робить слідчий на підставі усіх зібраних доказів, включаючи висновки судово-медичної експертизи.

Результати повторної експертизи направили до Луганського обласного управління поліції. Якщо їх не визнають, мають обґрунтувати своє рішення конкретними аргументами.

Дивувався, як зекам могли видати зброю

Мобілізований у зону АТО вчитель з Бершадського району Юрій Барашенко мав звання старшого лейтенанта. Його призначили командиром роти. За рік служби підвищили у званні до капітана. Він мав немало нагород від командування. Навіть батькам написали подяку. У перші дні серпня 2016-го капітан збирався додому. Поспішав встигнути на ювілейний день народження дружини. За день до від’їзду розмовляв з рідними по телефону. Після того їм повідомили трагічну новину – офіцер загинув. Згодом військова частина надала довідку, що ротний вчинив самогубство. Такий само висновок зробив згаданий вище судмедексперт. Рідні не повірили. Тривалий час добивалися ексгумації з метою проведення повторної експертизи. Її результати підтвердили припущення родини – Барашенка вбили. Хто?

-Юрій розповідав нам, його близьким друзям, що в нього в роті є зеки й «аватари», - каже один із земляків загиблого, який просить не згадувати  його імені. – Розмова відбувалася, коли він приїжджав у відпустку. Спілкувався з багатьма, але найбільш відверто з тими, кому довіряв, як самому собі. Не переставав дивуватися, як таке може бути, щоб зекам, які сиділи за тяжкий злочин, видали зброю.

Ексгумоване тіло знову поховали. Рідні пережили ще один важкий стрес. Ще раз висловлюємо їм щирі співчуття, бажаємо сил, аби перенести болючу втрату.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up