Як поводитися під час ракетних обстрілів. Інструкція для всіх вінничан

Як поводитися під час ракетних обстрілів. Інструкція для всіх вінничан
Редакція 20minut.ua приносить щирі співчуття рідним та близьким людей, які сьогодні загинули від російських ракет у Вінниці
  • Вінничани! Жахлива трагедія 14 липня показала, що ми не звертаємо увагу на повітряну тривогу. 
  • Ба більше, з власних спостережень побачив, що ми не знаємо, як діяти під час ракетних обстрілів та після того, як відбулися вибухи.
  • Тому нагадуємо правила поведінки під час обстрілів.

10.13 — звучить сигнал повітряної тривоги в додатку, а потім починають волати сирени у місті. На це ніхто не звертає уваги. Продовжуємо займатись своїми справами.

10.45 — на Замостянській, біля РАЦСу, почув свист над головою і потім гучні звуки вибухів. Падаю на землю. Перша думка — треба втекти у безпечне місце.

Озираюсь навколо, а у натовпу наче повністю зник інстинкт самозбереження: люди, які відійшли від першого шоку і не були залучені в рятувальних роботах, продовжували стояти на вулиці. Намагались роздивитись куди потрапила ракета, обговорювали подію з близькими та знайомими, фотографували стовп диму від пожежі на свої телефони.

Відео дня

Замостянська була заповнена людьми вщент. Склалося враження, що тут от-от почнуть святкувати День міста.

За інформацією з посібника Довідка.info ми всі вчинили помилку. Якби росіяни завдали повторний удар, то ця помилка коштувала б нам життів.

Якщо обстріл застав на вулиці

Отже, найголовніше, припиніть ігнорувати сигнали повітряної тривоги! Якщо поруч є бомбосховище, укриття, то коли ви почули сирену — терміново туди спускайтесь, а не продовжуйте стояти на вулиці.

В укритті треба залишатися ще мінімум 10 хвилин після завершення обстрілу, адже існує загроза його відновлення.

Якщо під час ракетного обстрілу ви на вулиці, то негайно (2-3 секунди) дійте так:

  • Падайте на землю. Закрийте руками або предметами голову. Закривайте долонями вуха та відкривайте рот: це врятує від контузії. Перечекайте перший обстріл лежачи, а далі ховайтеся в безпечному заглибленому приміщенні. 
  • Не залишайтеся у під'їздах під арками та у підвалах панельних будинків або під стінами будинків із легких конструкцій. У жодному разі не ховайтесь біля всього, що може вибухнути чи впасти на вас.
  • Для укриття підійдуть підземні переходи, укриття, траншея, яма, широка труба водостоку під дорогою, високий бордюр, каналізаційний люк, траншея чи канава (подібна до окопу) завглибшки 1-2 метри.

Якщо ви у транспорті

Якщо обстріл застав вас у маршрутці, тролейбусі або трамваї, машині – слід негайно зупинити транспорт, відбігти від дороги в напрямку «від будівель та споруд» і залягти на землю.

Після закінчення обстрілу не поспішайте покидати укриття. Можливі поодинокі постріли. Залишаючи місце притулку, не поспішайте розслаблятися.

Добираючись до безпечного місця, обов’язково дивіться під ноги. Не можна підіймати із землі жодних незнайомих вам предметів.

У жодному разі не приступайте до розбору завалів від ракет самостійно, чекайте фахівців з аварійно-рятувальної служби, телефонуйте 102.

Якщо під час обстрілу ви вдома

Завчасно, після того, як почули сигнал повітряної тривоги:

  • Вибирайте місце в кутку та недалеко від виходу для того, щоб миттєво залишити будинок у випадку попадання снаряда.  
  • Ховайтесь у підвалі або іншому заглибленому укритті, між опорними стінами.
  • Пам’ятайте правило «двох стін». Від небезпеки вас має відділяти щонайменше дві стіни, бо одна, ймовірно, зруйнується від удару, а друга візьме на себе уламки стіни, віконного скла тощо. Тому ховатися безпечно у місці, яке розташоване за другою від фасаду опорною стіною. Зазвичай це тамбур, коридор або передпокій.

Редакція 20minut.ua приносить щирі співчуття рідним та близьким людей, які загинули від російських ракет у Вінниці.

 

Читайте також:

Десятки поранених і загиблі діти. Репортаж з місця прильоту російських ракет

У Вінниці прильоти. Є загиблі і поранені. Залишайтесь в укриттях!

Ракетний обстріл Вінниці: кількість загиблих зросла до 20. Троє з них — діти

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (169)
  • Ирина Бобровская

    А в яке укриття можна сховатись з 18 річною дитиною, яка не сидить і не ходить, яка на інвалідному візку? Як спустити той візок разом з дитиною вагою до 100кг.(вага візку+вага самого візка) тими безкінечними сходами?
  • Олег Когут

    А ви назвіть де є сховища щоб в них було беспечно. А то пишете не відомо що, з помилками і рекламою
  • Снежана Максименко

    Центральний Ринок-я гарні бомбосховища,але вони в аренді.Відкрийте їх людям!!!¡!!!!
  • Альона Білан

    В які укриття бігти? В які??? Які укриття обладнала місцева влада за 5 місяців війни?? Зате дороги ремонтують! Це якими треба бути ідіотами, щоб під час війни замість того, щоб обладнувати укриття вони дороги будують! Та містянам нафіг зараз потрібен цей ремонт доріг, людей в першу чергу цікавить їхня безпека!

keyboard_arrow_up