Як і навіщо вінницькі лісівники переселяють зубрів в інші регіони України

Як і навіщо вінницькі лісівники переселяють зубрів в інші регіони України
  • У лісах Вінниччини зубри не водилися.
  • Шість особин завезли в область у 1979 році.
  • Відповідна підгодівля, догляд та охорона забезпечили збільшення чисельності цього зникаючого виду.

Станом на сьогодні у лісах Вінниччині найбільша за чисельністю популяція зубра в Україні.

— Зимовий «перепис» 2024 року зафіксував 125 особин зубра європейського в угіддях філії «Вінницьке лісове господарство». Всього в Україні, за даними Міндовкілля, є близько 400 зубрів, — повідомляють у Центрально-Західному міжрегіональному управлінні ЛМГ.

У жодній іншій області не вдалося сформувати таку чисельну популяцію, як це зробили вінницькі лісівники.

Відео дня

З метою збереження та відтворення виду філія «Вінницьке лісове господарство» здійснює переселення зубрів в інші мисливські господарства України. А ще їх потрібно переселяти, тому що щільність поголів’я зубрів на Вінниччині становить п’ять особин на 1000 га угідь. А це вже забагато, коли норма — три особини на одну тисячу гектарів. Відлов і переселення дозволяють регулювати оптимальну щільність зубрів.

Інші лісові господарства купують вінницьких зубрів задля такого корисного методу, який вони по-простому називають «освіження крові». Суть його в тому, що потомство, отримане від тварин з різних місцевостей, має бути міцнішим, витривалішим. Хоча про абсолютне «освіження» крові можна говорити лише в тому випадку, коли зубри завозяться до нас з Європи, Білорусі, країн Прибалтики.

Для переселення зубрів відловлюють згідно з дозволами Міністерства довкілля та природних ресурсів України. Робиться це пізно восени, взимку та ранньою весною. У теплу пору їх не перевозять, щоб зубр не постраждав від спеки. А ще, у весняно-літній період у самок зубра — «декретна відпустка».

Усього з Вінниччини переселили 34 особини зубра європейського у мисливські угіддя Чернівецької, Львівської, Волинської, Івано-Франківської областей. Цією відповідальною та важкою справою займаються мисливствознавці та єгері. Самотужки вони вдосконалили спеціальну пастку.

Насправді, це така дерев’яна коробка, у яку зубра заманюють смаколиками.

Коли кришка пастки закривається, тварина потрапляє у досить тісний простір, що не дає розламати коробку. У неволі велетень поводить себе агресивно.

Це лише на словах так все просто. А насправді зубра дуже важко відловити. Наприклад, два роки пішло на відлов зубрів для переселення в ДП «Сторожинецький лісгосп» Чернівецької області. Одного року для цього лісгоспу відловили та відправили сім особин (два самці та п'ять самок). Ще три самки лісівники відловили наступної зими.

Самку зубра відловити найскладніше, адже вона відзначається неабиякою інтуїцією і розумом. Тому її так важко заманити у пастку. Були випадки, коли самка заходила у пастку, з'їдала увесь корм і спокійно виходила з коробки.

 

Читайте також:

Слідами червонокнижних зубрів. Єгер Олександр Сіваченко про тварин, яких доглядає сорок років

Найбільша популяція червонокнижного зубра проживає в лісах Вінниччини

У лісах Вінниччини збільшилася кількість кота лісового. Що відомо про цю рідкісну тварину?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up