Найбільша популяція червонокнижного зубра проживає в лісах Вінниччини

Найбільша популяція червонокнижного зубра проживає в лісах Вінниччини
  • Зубр європейський — найбільша тварина в Європі.
  • Через надмірне і неконтрольоване полювання на зубра впродовж XVII-XIX століть його існування опинилося під загрозою.
  • У більшості країн Європи цей вид був знищений повністю.
  • На сьогодні в Україні нараховується близько 400 особин зубра європейського.

Серед червонокнижних диких тварин, які зараз проживають на Вінниччині, Кіровоградщині, Черкащині, в зоні відповідальності Центрально-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства, нараховується 117 голів зубра європейського. В Кіровоградській і Черкаській областях зубра немає. Зубри водяться лише у Вінницькій. Про це повідомляє пресслужба Центрально-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства.

Під час зимового обліку 2023 року вінницькі лісівники нарахували 117 червонокнижних велетнів у лісових угіддях філії «Вінницьке лісове господарство» ДП «Ліси України». Кожного року поголів'я зубрів у наших лісах дещо змінюється:

  • 2021 рік — 110 голів,
  • 2020 рік — 107 особин,
  • 2019 рік — 101.

Хто є головним у стаді зубрів?

Щорічний облік диких тварин постійно підтверджує збільшення кількості зубрів у вінницькій популяції, яка поки що залишається найчисельнішою родиною цієї червонокнижної тварини в Україні. Цікаво, що лідером у стаді є самка, а не самець. Вага великого зубра часом досягає 850 кг, а бували випадки, що і 1200 кг. Народжуються ці тварини вагою всього в 19-25 кг і вже через кілька годин після народження можуть ходити. За необхідності зубр може подолати перешкоду висотою до двох метрів.

Відео дня

Стадо зубрів має природний інстинкт колективного захисту молодого потомства. Якщо насувається біда, нападають собаки чи інші звірі, тварини стають у коло. В середину зганяють малих, дорослі повертаються до них спинами, а передом до супротивника. Захищають, як мовиться, грудьми. У такий самий спосіб зігрівають малих у холодні зимові дні. 

На збільшення чисельності тварин, крім природоохоронного статусу, впливає якісний догляд фахівців, охорона, забезпечення водопоєм, підгодівля тварин, здійснення  усіх біотехнічних заходів. Звісно, є й природні фактори: старіння зубрів, природна смертність, які теж щороку забирають кілька особин.

Трагедії, яких можна було уникнути

На жаль, минулого року під колесами автівок загинуло дві самки. Попри попереджувальні таблички «Обережно, зубри!», які встановили лісівники уздовж доріг, водії перевищують швидкість, нехтують власною безпекою та життям  диких тварин.

Трагедія, яка сталася 30 січня 2016 року біля села Требухи Літинського району нашої області, шокувала всю Україну: тоді в ставку потонуло 15 зубрів.

У вересні 2012 року в Уладівському лісництві ДП «Хмільницький лісгосп», в лісі, біля села Матяшівка, браконьєри вбили маму-зубриху. Самка зубра не тікала від злочинців, адже не могла залишити в кущах маленького «синочка». Вбивство вчинили з особливим цинізмом і жорстокістю: після кількох поранень в шию тварину добивали прямими пострілами в голову.

Обстежуючи прилеглу до місця злочину територію, єгерська служба Хмільницького держлісгоспу знайшла новонароджене теля зубра.

Тваринку вигодував з соски старший єгер Олександр Сіваченко. В стадо зубрів малому без мами повертатися не можна було — його б не прийняли.

Задля збереження популяції зубрів в інших областях вінницьких тварин переселяють в різні регіони України 

Вінницьких зубрів відловлюють та переселяють в інші регіони України. За минулі роки 34 вінницьких зубри переїхали в різні куточки нашої країни: у мисливські угіддя Чернівецької, Львівської, Волинської, Івано-Франківської областей. Їх переселяють із метою збереження виду, для регулювання оптимальної щільності, яка на Вінниччині становить п’ять особин (при нормі три) на 1000 гектарів угідь.

Зубрів захищають на державному рівні

Наказ Міністра Міндовкілля Руслана Стрільця затвердив «План дій щодо збереження та відтворення зубра в Україні». Документ розроблений спільно з  громадськими екологічними організаціями та науковцями НАН України. Лісівники Вінниччини давно чекали на такий документ, адже з 1979 року успішно розводять у лісах Вінницької області червонокнижного зубра.

Виконання плану дій зі збереження цієї тварини допоможе збільшити його чисельність на території України. Адже попри надання зубру у 1980 році охоронного статусу та включення до Червоної книги України, ця тварина потребує збереження та відтворення.

Зубр також включений у Додаток III Бернської конвенції, до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи, Європейського червоного списку, а також є одним з важливих видів для класифікації територій, пропонованих Євросоюзом у рамках мережі NATURA 2000.

 

Читайте також:

У лісах Вінниччини збільшилася кількість кота лісового. Що відомо про цю рідкісну тварину?

Що ви знаєте про вінницьких тварин? Тест від «20хвилин»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Антоніна Кошлай

    Ще не вибили? Адже мажори і чиновники полюбляють полювання.

    Михаил Иванович reply Антоніна Кошлай

    Антоніна Кошлай останній раз до масової загибелі зубрів були причетні не мажори і не чиновники , а звичайні середньостатистичні дебіли ....
  • Римский Александр

    О людях думать надо, а не о зубрах...люди скоро закончатся у нас. Ловля и утилизация идёт второй год полным ходом

    Михаил Иванович reply Римский Александр

    Октавиан Август а де люди закінчуються ? На Урожаї он повно мужиків , цілком здорових . І на центральному ринку купа . Он тільки на валютчиків погляньте , які бугаї стоять . А по кабаках, ресторанах скільки ?

    Олег Каськов reply Римский Александр

    Октавиан Август нічого,дуп...депутатів вистачає. Вони теж згодяться.

    Mari Marinovna reply Римский Александр

    Октавиан Август Тварини ні в чому не винні.
  • Valentyn Malovanyy

    Нічого, модні з рушницями заженуть зимою на ставок і потоплять…😡

    Олег Каськов reply Valentyn Malovanyy

    Antonina Besarab а просто так. Щоб похвалитися...

    Людмила Лебедь reply Valentyn Malovanyy

    Mari Marinovna Виродки

    Antonina Besarab reply Valentyn Malovanyy

    Mari Marinovna не має слів ...

    Mari Marinovna reply Valentyn Malovanyy

    Antonina Besarab Бісяться з жиру людішки пару років тому загнали ціле стадо на водойму тоді загинуло до 20 зубрів.

    Antonina Besarab reply Valentyn Malovanyy

    Valentyn Malovanyy навіщо  ?

keyboard_arrow_up