У лісах Вінниччини збільшилася кількість кота лісового. Що відомо про цю рідкісну тварину?

У лісах Вінниччини збільшилася кількість кота лісового. Що відомо про цю рідкісну тварину?
  • Лісівники Вінниччини, Кіровоградщини, Черкащини разом з працівниками Центрально-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства на початку 2024 року проведуть облік диких тварин у мисливських угіддях трьох областей.
  • Це вже буде другий облік диких тварин в умовах воєнного стану.
  • Які червонокнижні тварини проживають в лісах цих трьох областей, читайте в матеріалі.

Зважаючи на воєнний стан, у 2023 році облік тварин проводився методами шумового прогону та опитування. Традиційно такі обліки завершуються до 10-15 лютого.

Результати обліку мисливських тварин допомагають звернути увагу на ті види, які потребують підвищеної уваги, зафіксувати кількісне зменшення чи збільшення популяцій, а в мирний час ці дані дозоляли оптимізувати ліміти на полювання на наступний сезон. Саме за результатами обліку фахівці підтвердили значне зростання кількості кота лісового, зафіксували появу фазана звичайного у лісах. Вже кілька років поспіль фіксують збільшення чисельності лисиць, вовків. Про це повідомляють у Центрально-Західному міжрегіональному управлінні лісового та мисливського господарства. 

Тож які саме червонокнижні тварини зараз проживають на Вінниччині, Кіровоградщині, Черкащині?

Відео дня
  • Зубр — 117 голів,
  • Лось — 126,
  • Видра річкова — 1992,
  • Кіт лісовий — 70,
  • Тхір лісовий — 3027.

Нагадаємо, що Центрально-Західному міжрегіональному управлінню лісового і мисливського господарства підпорядковується три області: Вінницька, Черкаська і Кіровоградська. У жодній з трьох областей не зафіксували горностая. На Кіровоградщині немає лосів. А от у Вінницькій області водяться зубри і кіт лісовий. 

Кіт лісовий — хижий ссавець, який є пращуром сучасної домашньої кішки. Він з’явився ще 650 тисяч років тому, проте як окремий вид був виявлений та класифікований лише у XVIII ст. В Україні кіт лісовий є досить рідкісною твариною, яка має статус «вразливої» та охороняється законом.

Найбільша популяція червонокнижного смугастого хижака у Карпатах. Проте кількість рідкісного кота збільшується і в інших регіонах України. Зокрема, реєструють його в лісах Вінниччини. Ще п’ять років тому офіційно було лише 20 котів лісових.

Фахівці мисливського господарства вважають, що збільшенню популяції рідкісного виду сприяє ряд факторів: захист лісових угідь єгерською службою та державною лісовою охороною, зміни клімату. Збільшенню кількості смугастого хижака сприяє потепління. Ласує кіт лісовий дрібними гризунами, птахами, комахами, маленькими зайчатами і навіть зміями. За добу може з'їдати 10 і більше гризунів. 

Кіт веде потаємний спосіб життя, ховається у своїх лісових володіннях і уникає людей. Розміри кота лісового набагато перевищують розміри домашніх котів. Довжина тіла — до 90 см, а хвіст — коротший і притуплений, покільцьований кількома темними смугами. Очі має блакитні, сірі або жовто-зелені.

Чому цей вид є зникаючим? Ймовірні причин — схрещення лісового кота зі свійським (гібридизація виду), негативна антропогенна діяльність, меліорація земель, активна сільськогосподарська діяльність людини, густота населених пунктів.

Деякі країни впроваджують різноманітні програми збереження виду. У Німеччині, наприклад, діє програма розведення та реінтродукції європейського лісового кота. У Шотландії програми спрямовані на інформування місцевого населення щодо захисту тварин, виведення у неволі чистих ліній із подальшим поверненням їх у дику природу, запобігання небажаному схрещуванню.

 

Читайте також:

Кожна дитина здатна творити дива: «Укрпошта» запустила ініціативу «Диводій»

«Середньовічна подорож до святого Миколая»: стартувала програма для дітей з інвалідністю

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Igor Glushko

    Коти круті.
  • Женя Кальніченкр

    Я виросла зкотикпми. Тому дуже їх любдю. Дивлюсь всі відео про  котиків.
  • Валентин Прудкий

    Дуже люблю котів,

keyboard_arrow_up