«Я у мами гондольєр». Історія підприємця, який робить «Венецію» у Вінниці

«Я у мами гондольєр». Історія підприємця, який робить «Венецію» у Вінниці
  • Нову туристичну родзинку втілює у життя Віталій Гуменюк.
  • Власник закладу на річці Буг відновив венеціанську гондолу, яку колись зробив його дід, щоб освідчитися бабусі.
  • Тепер він щодня перевдягається в гондольєра, возить людей під мостами та відтворює італійську романтику в нашому місті.

Навряд чи очікуєш зустріти у Вінниці гондолу — вузький човен, на якому пересуваються венеціанці по місту в Італії. Але така є та у нас. Човен щодня пропливає під трьома мостами, підпливає до фонтану «Рошен». Нею керує чоловік у смугастій сорочці з солом’яним капелюхом на голові.

Знайомтесь, це Віталій Гуменюк — підприємець, власник «Вінницької Реберні», який каже про себе «я у мами гондольєр». Він розказав, що гондола з ім’ям «Джульєтта», з’явилася у нього від діда.

— Колись давно мій дід освідчився бабусі та для цього зробив гондолу. От такий він був романтик, і цей човен є повністю «made in Ukraine». Потім у них народилася донька — моя мати. Дід залишив їй у спадок цей човен, — розповів Віталій. — Згадав про цю історію, приїхав до матері та здивувався — це реально гондола! У мене одразу виникла асоціація: Вінниця... Венеція... А я можу стати гондольєром.

Відео дня

Майже як італійська

Вінницький підприємець перевіз гондолу з Дніпра (колишній Дніпропетровськ - авт.) та витратив купу часу й грошей, аби спустити човен на воду Південного Бугу.

— Ремонтував та оздоблював кілька місяців. Коштів витратив... Ну я перестав рахувати після 100 тисяч гривень. Зробив підсвітку, музичну систему для романтичного вечора. І маленький столик, на який можна поставити пляшку шампанського та страви з «Реберні». Крім оздоблення вмонтував електромотор, бо постійно махати веслом не дуже легко, — розказав Гуменюк.

Гондола Віталія не є точною копією італійської. Параметри його човна: 9,5 метрів довжина, 1,5 метра ширина, 300 кілограмів вага. Венеціанська — довша на півтора метра, важча на 100 кілограмів та трохи вужча.

— Плавати легко, коли немає сильного вітру. Адже тоді піднімаються хвилі та гондолу трохи трясе. У мене були різні пасажири: є пари, які бажають романтики, замовляли люди для фотосесії. Часто катаються відвідувачі закладу, які напідпитку. Але в цьому не бачу нічого страшного, адже капітаном судна є я. І якщо люди п'яні та поводяться неадекватно, то возити на гондолі не буду.

Питаємо, а які є заходи безпеки?

— Дітям обов'язково даємо рятувальні жилети й дорослим за бажанням. Є рятувальне коле. Ще не було випадків, щоб хтось випав за борт. Цей човен непросто перевернути.

На доказ своїм словам Віталій Гуменюк став на край правого борту. Човен стрімко нахилився і залишався у перекошеному положенні поки чоловік стояв на краю борту. Але, дійсно, не перевернувся.

Повна гондола романтики

Віталій Гуменюк вважає, що цей плавзасіб має стати незвичною родзинкою міста. Адже, на його думку, більш романтичного місця, ніж гондола у Вінниці немає. Як розказав чоловік, він вже «вчинив так само як і дід» та освідчився своїй коханій на гондолі. До чого і закликає інші пари у нашому місті.

Гондола відбуває від причалу «Вінницької реберні» та курсує кожного дня за трьома напрямками.

— Перший маршрут проходить під трьома мостами. Є така традиція у Венеції, пропливаючи під мостом закохані повинні поцілуватися, — казав Віталій Гуменюк. — Другий — до фонтана «Рошен», який по-іншому виглядає, коли дивишся на нього з річки. Третій маршрут — куди покажуть. Плата 250 гривень за півгодини. І це за проїзд з усієї компанії. Усього можуть поміститися до шести людей.

У планах власника «Реберні» відкрити школу гондольєрів. А на далеку перспективу — розширити флотилію з «вінниціанських» гондол.

На чому можна ще поплавати?

Городянам і туристам у Вінниці пропонують покататися або на катамаранах, або на човнах.

У Парку Дружби народів орендувати катамарани та човни можна за однакову вартість: 20 гривень півгодини. Але у заставу треба залишити документи. Підійдуть студенський квиток, водійське посвідчення, паспорт. Залишають і гроші — 150 гривень.

На Набережній «Рошен» 30-хвилинна прогулянка на катамарані коштує 35 гривень з людини. Катамаранів сім, вони розраховані на двох та на чотирьох людей. Також є один прогулянковий човен, на якому можна вирушити до Сабарова і назад за 100 гривень з людини. Максимальна місткість — 10 людей.

Здійснити водну прогулянку Південним Бугом до Сабарова можна і на теплоходах, що стоять біля Центрального мосту на пристані «Вінниця». Квиток для дорослих — 60 гривень, студенти — 50 гривень, діти, віком до 10 років — 40 гривень.

Читайте також:

Фото у матеріалі: Михайло Курдюков

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читательница

    "Але у заставу треба залишити документи. Підійдуть студенський квиток, водійське посвідчення, паспорт." - ЭТО УГОЛОВНАЯ ОТВЕТСТВЕННОСТЬ
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up