«Я не збираюсь обмежуватись. Я не в зоні ризику» — заявив вінничанин, який повернувся з Польщі

«Я не збираюсь обмежуватись. Я не в зоні ризику» — заявив вінничанин, який повернувся з Польщі
  • Вчора, 20 березня, з Польщі повернулися українці, яких евакуювали через коронавірус. Серед них були двоє вінничан. Євген заявив, що не збирається сильно себе обмежувати під час карантину.

Відео, яке вінничани дали журналістам телеканалів «Радіо Свобода» та «Zik», виклав вінничан Євген Лапчук.

«Ця людина повернулася сьогодні потягом в Україну з Польщі. Коли журналіст Радіо Свобода запитала чому ці люди без масок то у відповідь почула «Нe буду ceбe oбмeжувaти. Цe пpoблeмa бiльш для лiтнix людeй». Можливо хтось впізнає в ньому свого знайомого, друга, сусіда. Велике прохання проконтролювати його на предмет дотримання 2 тижневої обсервації!», — йдеться в дописі.

Пропонуємо переглянути відео інтерв’ю з евакуюваним.

Відео дня

— Чому ви без масок? — запитала журналістка у вінничанина.

— На мою думку, це хвороба більш для літніх людей. Якщо молода людина захворіє нею, то хвороба може протікати взагалі безсимптомно, — розповідає вінничанин, який повернувся з-кордону.

 

— Скажіть чесно, будете дотримуватися умов карантину? — запитала у вінничанина журналістка телеканалу «Зік».

— Я скажу вам так. Це проблема більш для літніх людей. Ми це всі знаємо. Тобто люди, які може навіть і хворі на коронавірус переносять без симптомів. Тому, я скажу чесно, що сильно не збираюсь себе чимось обмежувати, — відповів він.

Ми знайшли профіль вінничанина, який повернувся з Польщі та давав це інтерв’ю. Його звати Євген.

«Цинічний та не передбачуваний», — написав він в своєму статусі на ФБ.

 

Що кажуть у поліції?

Всі особи, які приїхали з країн, де зафіксували епідемію корона вірусу, будуть стояти на контролі у поліції.

— Євгена попередили про адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення самоізоляції та він буде на особливому контролі у правоохоронців, — розповідає журналістці «20 хвилин» керівник відділу комунікації вінницької обласної поліції  Анна Олійник.

За порушення правил карантину загрожує кримінальна відповідальність згідно статті 325 Кримінального Кодексу України.

Стаття 325. Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням

1. Порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, -

  • карається штрафом від 17 тисяч до 51 тисячі гривень або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

2. Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, -

  • караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років

20 березня, нагадаємо, у Гнівані біля амбулаторії сімейної медицини (поліклініки) люди побачили швидку допомогу та медиків в захисних костюмах. Як повідомляє наше джерело, спецекіпаж екстреної медичної допомоги викликали до хворого.

— Хлопець прийшов з матір’ю до сімейного лікаря та повідомив, що погано себе почуває. З’ясувалось, що він на днях приїхав з Польщі. Наші лікарі викликали бригаду з Вінниці та хворого з підозрою на коронавірус забрали, — розповідає наше джерело.

 

Одним із методів карантину є самоізоляція

Що таке самоізоляція?

Самоізоляція – це утримання від контакту з інфікованими для того, щоб зменшити ризики поширення хвороби. Вона передбачає уникнення тісних контактів з іншими людьми – слід перебувати поряд не менше, ніж за 2 метри та не більше 15 хвилин.

Кому потрібна самоізоляція:

  • якщо ви нещодавно повернулися з Китаю, Італії або з інших країн, де зафіксовано СOVID-19;
  • якщо ви близько контактували хворими на коронавірус;
  • якщо ви чекаєте результатів тесту на коронавірус СOVID-19.


Людям під час ізоляції потрібні: окреме приміщення, яке добре провітрюється; часте вологе прибирання та дезінфікуючі засоби; окремий посуд і рушники, маски.

Самоізоляція, якщо ви живете самі

Про ваше рішення про самоізоляцію мають знати родичі або ж знайомі. Треба тримати телефонний зв'язок із кимось, хто зможе у разі потреби до вас прийти. Подумайте про резерв їжі та води. У разі необхідності речі та продукти вам можуть залишати під дверима квартири родичі чи знайомі. Можна користуватися послугами кур'єрів з дистанційною оплатою.

Як самоізолюватися, якщо ви живете не самі?

Треба ізолюватися в окремій кімнаті, яка добре провітрюється. По можливості варто користуватися окремою ванною та туалетом, а також окремо харчуватися. Обов’язково треба стежити за гігієною: часто і правильно мити руки з милом, проводити вологе прибирання. Якщо у вас є симптоми застуди – використовувати одноразові серветки та хустинки. Якщо необхідно контактувати з людьми, обов'язково одягати медичну маску, не забувати її змінювати. Якщо у вас є домашні улюбленці, варто теж мінімізувати з ними контакт.

Як довго треба бути на самоізоляції?

Самоізоляція повинна тривати не менше ніж 14 днів відтоді, як виникла причина ізоляції, тобто подорож, контакт з хворими.

Коли слід говорити про госпіталізацію?

Якщо під час самоізоляції у вас з'явилися симптоми, а саме: сухий кашель, утруднене дихання, гарячка – терміново треба зателефонувати до сімейного лікаря. Обов’язково повідомте свою історію подорожей та контакти з людьми.

 

Читайте також:              

Головне про коронавірус за сьогодні, другий день карантину

Головне про коронавірус за сьогодні, третій день карантину

Головне про коронавірус за сьогодні, четвертий день карантину

Головне про коронавірус за сьогодні, п'ятий день карантину

Головне про коронавірус за сьогодні, шостий день карантину

Головне про коронавірус за сьогодні, сьомий день карантину

Головне про коронавірус за сьогодні, дев'ятий день карантину

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (584)
  • Александр Котляр

  • Анатолий Белоус

    Коментарі напевно вже зайві.

    Хіба що тільки переклад повідомлення від Поліції міста Франкфурт-на-Майні, в якому хлопець про якого йде мова в статті зробив фото під прапорами Німеччини і Польщі з певним жестом правою рукою:

    Дякую за підказку!  Факти передаємо у відповідне місце.

    Danke für den Hinweis! Wir geben den Sachverhalt an die entsprechende Stelle weiter.
  • Ольга Юрьевна

    Если у человека нет совести и ума,это его проблема! И не мы его судить будем! Он же сам сказал,что он эгоист! По крайней мере честно признался кто есть на самом деле...хоть и гордиться то нечем
  • Ольга Юрьевна

    Блин,как вы задолбали,нашли очередную жертву для битья! Ну сказал,ну не делает ему это чести и что?! Порвать теперь? А кто судьи? Все такие святые и всегда говорят истину и правду?!!!!!
    -

    Наташа Калинина reply Ольга Юрьевна

    Оленька, в правовых государствах нет циничных и непредсказуемых граждан. Для таких там работает система штрафов, а если не доходит - тюрьма. Жаль, что "истязуемый" и подобные ему товарищи, не усваивают это за время пребывания в европе (польше). А так как у нас закон не работает, то и народ действует на рефлекторно-интуитивном уровне. Кто во всем этом виноват, ну... Тут примерно половина отписавшихся не придерживается элементарных правил карантина, это точно. Не могут осознанные люди плотно сбиваться в толпу, как у нас это сейчас происходит, например, в продуктовых.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс Від читача 09:16 Вчитель з Вінниці став фіналістом премії «Ранкові зорі» 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? play_circle_filled photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up