«Я не кажу: всі на двір!» У школі села Баланівка парти винесли у яблуневий сад

«Я не кажу: всі на двір!» У школі села Баланівка парти винесли у яблуневий сад
На сонечку, під гіллям яблунь — у таких умовах навчаються учні Баланівської школи, більшість учнів двома руками голосують за уроки у садку
  • Уроки на свіжому повітрі у школі села Баланівка Бершадського району запровадили як один з методів протидії епідемії коронавірусу.
  • Якщо комусь під час уроку упаде на голову яблуко, у вчителя буде нагода ще раз згадати закон земного тяжіння.
  • Які плюси і мінуси навчання у шкільному садку? Як сприйняли нововведення учні, їхні батьки, вчителі?

У школі села Баланівка 260 учнів і 50 працівників. В деяких класах по 30 дітей. Дотриматися соціальної дистанції в таких умовах нереально. Зробити це неможливо навіть у тих класах, де учнів менше.

Пропозиція перенести частину уроків на вулицю належить директору школи Олександру Оструку.

Їхня школа знаходиться в оточенні двох садків. Один довжиною не менше ста метрів. У ньому дерева посаджені 10-15 років тому. Є ще старий сад.

Відео дня

— Заняття проводимо у молодому саду, — розповідає директор. — У деревах крона ще не зімкнулися між собою Тут багато світла. Дні стоять — як намолені. Тепло, як влітку. Бувають дні, коли  на небі не побачиш жодної хмарини.

А ми в цей час у приміщенні  вимагаємо від дітей дотримуватися соціальної дистанції. Це ж нереально зробити. Діти весь час у русі. От я і запропонував колегам спробувати перенести навчання у шкільний садок.Аби уникнути скупчення дітей, змінили розклад: для молодших класів уроки починаються о восьмій ранку, через півгодини до школи приходять учні п'ятих-восьмих класів, а на дев'яту ранку дзвоник скликає старшокласників. 

А як же ми без інтернету?

Пан Олександр наголошує: «Я не казав усім на двір!» тільки вніс пропозицію. Додав, що уроки географії, природознавства, біології цілком логічно проводити на природі. Бо оточуюче середовище може слугувати дидактичним матеріалом.

— Вчитель і учні мають вирішувати, де їм навчатися — у приміщенні, чи на вулиці — говорить  Олександр Острук. — Вчителі зважують, виходячи з предмету чи теми уроку.

Наприклад, вчителька математики повідомила директору, що її урок присвячений визначенню тому, як учні засвоїли матеріал. Тобто не потрібно використання інтерактивної дошки чи інших електронних засобів. Тому запропонувала дітям провести заняття у зеленій зоні.

Здебільшого учні, як мовиться, двома руками голосують за те, щоб не сидіти в класі. А тут раптом прозвучали голоси з сумними нотками: «А як же ми без Інтернету?»

— У приміщенні школи є Wi-Fi, — продовжує директор. — У садку мережа Інтернету вже недоступна. Ось і зажурилися ті, хто підглядає на уроці за правильною відповіддю. Більшість дітей, повторюю, з великим бажанням йдуть на уроки в сад.

Де взяли парти?

Запитую директора, як виходять з ситуації з партами? Їх виносять з класів, а потім назад заносять? Якщо так, хто це робить?

— У нас все набагато простіше, — каже він. — Коли перші класи забезпечували новими партами, згідно програми Нової української школи, ми зберегли старі парти. Тепер. Коли виникла ситуація, доручив завгоспу дістати їх і перенести в садок. Там вони знаходяться постійно. Але навіть якби довелося щодня виносити і заносити, не бачу в цьому нічого складного. Заради навчання на свіжому повітрі це варто було б робити.  

Молодші класи теж працюють на свіжому повітрі. Вони виходять зі своїми стільчиками.

Співрозмовник звертає увагу на іншу обставину. Погода змінюється. Осінь бере своє.

— Ранки вже прохолодніші, ніж раніше, — розповідає Олександр Острук. — Тому довелося скоротити години занять у зеленій зоні. Перші уроки, як і раніше, проводимо у приміщенні. Потім повітря прогрівається — і учні знову сідають за парти у саду.

Які плюси і мінуси такого навчання?

— Про плюси я вже згадував, — говорить Олександр Острук. — Найважливіше, діти перебувають на свіжому повітрі. Це те, що постійно радять робити лікарі. До речі, у нашій школі є у штатному розписі посада медсестри, маємо такого фахівця, вона постійно стежить за самопочуттям учнів. Те само роблять вчителі, перед початком уроку щоразу запитують, як хто почувається, чи нема скарг на самопочуття.

Другий позитивний фактор, що деякі теми уроків можна вивчати серед природи. Скажімо, показувати, як росте дерево, квітка, трава, не на картинці, а наяву.

Батьки схвально поставилися до зміни місця занять. Про це вони особисто говорять під час зустрічей. Наголошують, що діти стали бадьоріші. У них поліпшився настрій.

— Дивитися на осіннє сонечко через вікно класу і в саду — дві великі різниці, — такими словами відгукнулася на нвое місце занять мати одного з учнів.

Недоліки? Треба було пройти період адаптації. Все-таки зовнішні фактори відволікають дітей. То пташка прилетить, то яблуко впаде з дерева, або якийсь шум долетить з вулиці. Це тільки попервах діти реагували на таке. Надалі більше зосереджують свою увагу на матеріалі, що його подає вчитель.

Якщо комусь з учнів під час уроку упаде на голову яблуко, у вчителя буде нагода ще раз нагадати про закон земного тяжіння. Адже саме після такого випадку його відкрив Ньютон.

До речі, про яблука. Учням дозволено їсти їх досхочу. Єдине, що просять дітей вчителі, брати стільки, скільки можна з’їсти. Крім того, частину плодів переробляють на сушеню або заморожують. Взимку з них роблять компоти чи узвари.

Ця користь уже від шкільного саду, який учні також доглядають разом з учителями.

У Баланівській школі, на щастя, не було випадків захворювання на коронавірус — ні серед учителів, ні серед учнів. Так стверджує керівник колективу Олександр Острук.

Отримали шкільний автобус

Директор школи поділився ще однією новиною — недавно їхній навчальний заклад отримав новий шкільний автобус.

— До цього часу ми мали такий транспорт, — говорить пан Олександр. — Але той автобус вже відслужив своє давним-давно. Старий, у салоні холодно. Новий автобус обладнаний кондиціонером. Влітку даватиме прохолоду, взимку салон обігріватиметься.

Шестеро учнів довозять до Баланівки з сусіднього села Бирлівка. Але не тільки їх.

— Протяжність території нашого села становить вісім кілометрів, — уточнює директор. — Вимоги Міносвіти такі, що учні, які добираються до школи на відстань понад три кілометри, мають користуватися Шкільним автобусом. На заняття дітей підвозять з чотирьох місць. Так само автобусом діти добираються після уроків додому.

Загалом протягом дня водій долає 64 кілометри шляху.


Читайте також:

Посипав зерном пшениці і танцював вальс з випускницями. Не стало Олександра Сухомовського 

Триває марафон «Біг добра 100 км» заради порятунку дітей. Чому б не відзначити вінничан за людяну акцію?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Людмила Глущенко

    А коли дощ, вітер?
  • Sasha Grigorenkl

    Зазвичай всі директори сліпо підкоряються указам районних відділів освіти, хоч би їм якогось зауваження не було, а тут дійсно Директор! Людина на своєму місці.
    Для будь кого корисно проводити час на свіжому повітрі, а тут ще й сад, супер
  • Clava Kondratuk

    Все життя мріяв так вчитись.
    Підтримую!
  • Виктория Постовая

    А скоро похолоднішпє😢
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera Від читача 18:58 смс для Анечки 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up