Взвод чотирилапих гвардійців. Як у Калинівському полку 14 собак служать поряд з військовими

Взвод чотирилапих гвардійців. Як у Калинівському полку 14 собак служать поряд з військовими
Дмитро Довгалюк з вівчаркою Арлана виборов перше місце у Західному оперативному обєднанні і став третім на змаганнях серед кінологів Нацгвардії
  • Сьогодні у гвардійців свято — День Національної гвардії.
  • Разом з бійцями у Калинівському полку оперативного призначення служать 14 чотирилапих.
  • Всі собаки виконували завдання у зоні АТО/ООС.
  • Що треба для того, аби стати кінологом-гвардійцем?

Новий, дещо незвичний підрозділ, створили у восьмому полку оперативного призначення імені Івана Богуна у зв’язку з розширення штату вірних помічників гвардійців. Якщо раніше у штаті були собаки, треновані на виявлення порушників, зброї та боєприпасів, то тепер додалася ще одна група, яка виявляє вибухівку і міни. Через збільшення чотирилапих гвардійців, розширили підрозділ. Група кінологів стала взводом. У ньому 14 бійців і стільки ж їхніх помічників.

Про це 20minut.ua розповів керівник кінологічної служби полку майор Олександр Джурабаєв. Познайомив з кінологом — прес-офіцер полку старший лейтенант Микола Коваль.

У майора Джурабаєва солідний стаж кінолога — 22 роки служить разом з вірним другом. Точніше, друзями. За цей час поруч з ним були три собаки. Вісім років — найдовший час перебування собаки на службі. Джурабаєв найбільше у порівнянні з іншими кінологами виїжджав на завдання у район проведення операції АТО/ООС.

Відео дня

Під час розмови майор згадав про окремі епізоди, як проявили себе чотирилапі помічники на Донбасі.

Снаряд сховали під обшивкою

Найчастіше собак використовують для несення служби на блокпостах. Як стверджує досвідчений кінолог, собака майже ніколи не помиляється під час пошуку небезпечних предметів.  

— Був випадок, коли собака вказала на наявність зброї у салоні авто, але під час огляду її не було встановлено, — розповідає майор. — Тоді долучили ще одного чотирилапого. І він вказав на підозру. Нарешті доставили до місця третього собаку. Той самий результат. Дійшли висновку, що небезпечний предмет у салоні був недавно. Собаки по запаху це встановили.

Кінолог не вважає це помилкою свого помічника. Це чи не єдиний випадок під час служби на Донбасі, коли не було встановленого підозрілого предмету, на який вказала собака. У всіх інших — підозри виправдалися.  

Як, наприклад, з автомобілем ВАЗ-2109. Вартові зупинили водія на блокпосту. Чотирилапий після огляду присів на задні лапи — і ні з місця. Як пояснює військовий, це означає, що вівчарка на нюх встановила небезпечний предмет.

— Перед початком огляду щоразу запитуємо водія автомобіля, чи нема у транспортному засобі зброї, вибухівки, наркотиків, — розповідає Олександр Джурабаєв. — Так було і того разу. Водій відповів, що нічого забороненого не перевозить. Якщо собака вказав на можливість перевезення небезпечного предмета, маємо право розібрати авто, як кажуть, до гвинтика.

У «дев’ятці» за обшивкою салона був схований 30-міліметровий снаряд. Гвардійці одразу викликали оперативну групу поліції. Саме так роблять щоразу, коли знаходять щось заборонене.

Інший водій почувався надто упевненим, опустивши дверне скло свого джипу. Дивно, що чоловік навіть не мав намір ховати заборонений вантаж. Три магазини до автомата АКМ лежали між сидіннями. Всі три «рожки» були заповнені набоями. Можливо, не сподівався, що перевірятимуть. Собака одразу вказав на заборонену знахідку.

У ще одній автівці собака виявив приховані чотири боєприпаси, в салоні іншого знайшли 25 набоїв до автомата.

— Вівчарки по-різному реагують на знахідку, — продовжує співрозмовник. — Одні сідають поруч — і ні руш з місця, інші прилягають і залишаються доти, поки не заохотиш тим, на що собака навчена. Тільки тоді залишають місце огляду. Треті подають сигнал голосом, починають гавкати. 

Коли був малим, спав з вівчаркою

У районі проведення ООС зустрічає нинішнє професійне свято гвардійців кінолог Богдан зі своєю вівчаркою на кличку Армана. Вчора журналіст спілкувався з ним по телефону.

— Чергуємо з Арманою на мобільних блокпостах, — каже військовий. — У зв’язку з карантином транспорту менше, але все одно їдуть щодня. Зброю вівчарка виявила тільки один раз. Як тільки дізнаються, що чергують собаки, остерігаються перевозити. Спрацьовує сарафанне радіо. Чули про це від декого з місцевих. Моя собака навчена виявляти зброю і боєприпаси.

На пістолет ПМ Армана вказала в салоні автівки, в якій знаходилися четверо у цивільному.

— Пацани, все нормально, — одразу зреагували на це пасажири. — І почали діставати з кишень документи. Ми з поліції.

Богдан змалку полюбив собак. Каже, вони відчувають його ставлення і відповідають взаємністю. Коли був зовсім малим, бабуся принесла додому двоє маленьких цуценят. Вона працювала на залізниці у Жмеринці. Знайшла їх у коробці в  одному з пасажирських вагонів. Хтось залишив, чи забув. Цуцика подарували знайомим, а Ельзу, так назвали друге цуценя, залишили у себе. Один з випадків у їхній сім’ї запам’ятали на все життя.

Богдан тільки навчився ходити. Дріботів ніжками по подвір’ю, у них приватний будинок. Раптом дитини не стало. Де тільки не шукали! Знайти нікому з рідних не вдавалося. Хлопчик тим часом мирно спав у собачій буді. Забрався туди. Ельза пригріла його і боялася поворухнутися до того часу, поки дитина не проснулася.

Під час строкової служби в одній з частин Нацгвардії Богдан виявив бажання навчатися на кінолога. Чотири місяці провів у навчальному центрі на Львівщині. Після демобілізації повернувся додому і прийшов у в/ч 3028 у Калинівку. Уже рік служить кінологом.

Спочатку нагодуй собаку, потім сам обідай

Досвідчений кінолог майор Джурабаєв першим проводить співбесіду з охочими йти служити кінологами. Каже, по людині одразу видно, може вона займатися цією справою, чи ні.

— Якщо кажу, виведи собаку, а мені відповідають, мовляв, вона ж покусає, далі можна не проводити співбесіду з таким претендентом, — говорить керівник кінологічної служби. — Нема в такої людини тями, як підходити до собаки. На іншого дивишся, він уже починає причісувати шерсть, оглядає, чи нема кліщів, видно, що відчуває тварину. З такого буде толк. Такий точно спершу нагодує собаку, тільки тоді сам сяде до столу. Саме так воно має бути.

Тренують за трьома видами пошуку

На службу можна приходити з власною собакою. Її здібності перевірять. Якщо справді тренована, зарахують у штат разом з господарем. Якщо своєї собаки нема, її дадуть у частині.

За словами співрозмовника, переважно у них служать чотирилапі таких порід як німецька, бельгійська вівчарки, лабрадори.

Собак тренують за трьома видами пошуку: вибухівки і мін; зброї та боєприпасів; пошуку злочинців.

Дві вагомі перемоги кінолога

Кінолог в/ч 3028 Дмитро Довгалюк разом зі своєю собакою на кличку Арлана завоював торік дві високі нагороди на змаганнях з багатоборства кінологів.

Спершу виборов перше місце серед учасників з семи команд Західного оперативного територіального об’єднання. Вони відбувалися у Тернополі. На змагання з’їхалися учасники з семи команд.

Отримавши нагороду, Дмитро зізнався, що не вірив в те, що здобуде зі своїм вірним другом перше місце.

— Припускав, що можливо стану третім, — говорить військовий. — Про перше місце навіть не мріяв. Арлана не підвела. Це більше, мабуть, її заслуга.

Ще одну почесну нагороду Дмитро Довгалюк привіз у частину привіз зі Львівщини. На базі навчального центру кінологів Нацгвардії у місті Золочів став третім серед гвардійців-кінологів з усіх підрозділів НГУ.

Нині Довгалюк найтитулованіший серед кінологів полку за кількістю здобутих вагомих нагород.

Фото надані прес-офіцером в/ч 3028 старшим лейтенантом Миколою Ковалем


Читайте також:

Чи змінив карантин життя собачника? Історії вінничан і поради експерта-кінолога

Пережити пандемію та залишитися людьми. Як можна робити добро під час карантину

Для тих, кого дістали новини про коронавірус. Склали добірку цікавих статей 
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 15:03 У Вінниці суд відправив під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 14:43 Пам'ять Дениса Бабія «Трейна» вшанували чемпіонатом України і юнацьким турніром photo_camera 14:40 Куди вступити після 9 класу: огляд навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 14:04 Вінниця передала військовим дрони та тепловізори
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up