Впродовж останніх днів вода з-під крана у Вінниці має неприємний запах. У чому проблема?

Впродовж останніх днів вода з-під крана у Вінниці має неприємний запах. У чому проблема?
фото з архіву редакції
  • Містяни останніми днями скаржилися, що вода з-під крана має неприємний запах. У водоканалі пояснили причину. 

Вінничанин Валерій, що проживає у районі другої лікарні розповідає, що у них орієнтовно з кінця травня - на початку червня холодна вода стала смердіти хлором. 

— Вона і раніше мала такий неприємний запах, але зараз він набагато сильніший. Втім, ми її й раніше не пили. Вже кілька років надаємо перевагу покупній, з аквамату, — каже містянин. 

У Facebook вінничани теж активно пишуть про неприємний запах води. Більшість — скаржаться на водоканал. Ми запитали у наших читачів на своїй сторінці у Facebook, чи відчувають вони якийсь запах у воді з-під крана. Люди майже одноголосно говорять, що помічають неприємний запах вже не перший день. 

Відео дня

Вінничанка ж Оксана Поліщук написала допис про те, що не варто забувати, що у нас не все ще так погано. 

«Все пропало. Вода смердить, газ погано горить, тепло не гріє, світло теж якесь не те!!! Сіла на ніч за фейсбук, називається… Вінничани, що вам все не то? Чи війна іще не навчила цінувати, що маємо? Що є та вода, той газ і те світло. Кажіть дякую, що об‘єкти критичної інфраструктури у нашому місті працюють, ще й іншим регіонам після бомбардувань допомагають відновлюватися. Перецвітуть ті водорості за пару днів-тиждень, зникне той запах (якого я особисто й не чую), і ви й думати про те забудете», — написала вона. 

У коментарях до цього допису люди почали висловлювати свої думки. Хтось вважає, що рівнятися на гірше теж не варіант. А дехто каже, що зараз не на часі нити, потрібно згуртуватись і рухатись уперед до перемоги!

Містянка Галина Дідковська, до прикладу, пише: «Вода не повинна мати такого запаху, кажу, як людина з освітою еколога. Нам втюхують за наші ж гроші лайно і просять ще й потерпіти, досить вже в українців виховувати ту «терпілочку». Вже давно мала б відбутися реконструкція й очисних, й водоканалу, а вони тягнуть і кожне літо доводять нам, що з водою все ок. Тут не про ниття, а про базові потреби людини, які мають бути на високому рівні, особливо за власний кошт». 

У водоканалі дали пояснення

Про причини явища і чому вінничанам не варто хвилюватися у відеокоментарі розповіла начальниця служби лабораторного контролю «Вінницяоблводоканал» Аліна Кравчук. За її словами вода неприємно пахне, але не шкодить здоров‘ю. 

Чому виник неприємний запах?

— Основною проблемою джерела нашого водопостачання є цвітіння води, тобто дуже високий рівень водоростей у нашій воді. Ви можете подивитися на нашу річку, побачити, що водичка зелена, густа, бо у ній багато водоростей. 

Зараз настав той момент, коли ті водорослі, які наростали весною, відмерли та впали на дно нашої річки. Почався процес їхнього розкладання. Саме це призводить до того, що у річці фактично вичерпується кисень в районі водозабору, бо він використовується на розкладення водоростей.

В процесі розкладення утворюється дуже багато органічних та неорганічних речовин, які псують смакові якості нашої води. Але всі ці речовини не впливають на наше здоров'я. Найбільш забруднювальні речовини з води ми забрали, залишаються лише сліди деяких речовин. 

Що робить «Вінницяоблводоканал»?

— Ми аеруємо воду в районі водозабору. Оскільки кисень в річці закінчився, то ми його додаємо штучно. Це пришвидшить процес розкладання водоростей, і покращаться смакові якості нашої води. По-друге, ми розпиляємо в нашу воду активоване вугілля, яке працює, як адсорбент і забирає більшість речовин, які псують показники води. 

Скільки ще вода матиме неприємний запах?

— З досвіду попередніх років можемо сказати, що триває цей процес від кількох днів до кількох тижнів. Але щоденний моніторинг показує, що пік забруднення ми пройшли. Ситуація стабілізується, і ми сподіваємося, що скоро ми з вами забудемо про цю проблему. 

Читайте також:

«Не пийте крижану воду і не відчиняйте вікна»: поради лікарки, як поводитись під час спеки

Порівнювати ціни та дивитися розклад транспорту: ТОП-5 корисних додатків для вінничан

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Читач51

  • Читач51

    Літинська водичка з-під крануі! Волосся після неї тверде, як сіно, руки-рижі. Чи можна вживати таку воду? Чи можна її використовувати, як технічну? Можливо, є способи її очистити не за рахунок споживачів ? Наших фільтрів для води, вистачає на 5 хвилин.
  • Саша Еврохим

    за что мы платим бешеные деньги
  • Читач78

    Іноді думаєш чи варто митися тою смердючою водою, чи ти після городу меньше смердиш потняком. А про те щоб на ній готувати мова взагалі не йде.

    І чому я маю бігати з пляшками до найближчого автомата купляти питну воду якщо в мене "з крана тече питна вода"??? (як запевняє водоканал?). І сказати що в цьому винен теплоенерго, не можу, тому що міського теплопостачання у мене немає.🤔

keyboard_arrow_up