Всеукраїнські змагання з усного математичного рахунку відбулися у Вінниці

Всеукраїнські змагання з усного математичного рахунку відбулися у Вінниці
  • Взяти участь у національному етапі змагань з усного математичного рахунку приїхали 79 найкращих дітей і дорослих з усієї України
  • 2 березня відібрали 28 фіналістів, що поїдуть на міжнародні змагання у Львів, шестеро з них — із Вінниці та області

 

П’ятикласник Павло Таксер навчається у гімназії № 17 і займається у Центрі Євроінтеграції. Він один із переможців національного етапу і його чекають міжнародні змагання. Хлопець почав цікавитися усним математичним рахунком три роки тому завдяки вчителю математики Ігорю Кривошеї.

Павло Таксер з головним координатором змагань Маргаритою Носковою

— Такі змагання мене розвивають і допомагають у школі і навіть у побуті, — сказав Павло. — Кожен може навчитися швидко рахувати, тільки треба старатися, довго тренуватися, мати силу волю і не падати духом.

Координатор змагань у Вінницькій області Сергій Пойда організовував прийом гостей, змагалися у гімназії № 17 та комп’ютерній академії «Шаг». А ще координатору потрібно було потурбуватися про харчування учасників та забезпечити їх грамотами-медалями, гаджетами та солодкитми подарунками.

Відео дня
Сергій Пойда координував змагання у Віінницькій області
На змагання приїхали 79 учасників з різних областей України. Актова зала гімназії № 17

Змагання з усного рахунку «Прангліміне» з’явилися в континентальній Україні у 2014 році і мали бути тільки у Львові. Але проект поширився на всю Україну, два роки Національний фінал проводили у Львові, потім вирішили, що фінал має мандрували Україною. Минулого року фінал відбувся у Дніпрі, а цього року — у Вінниці.

Під час змагань

— В онлайн-етапі змагалося понад 32 тисячі дітей і дорослих, потім кращі потрапили у 10 обласних фіналів і одинадцятий віртуальний фінал, в яких взяло участь 547 учасників, — розповіла головний координатор змагань львівянка Маргарита Носкова. — З них 79 кращих приїхали у Вінницю. Кращі з кращих, 28 учасників, поїдуть на Міжнародні змагання у Львів. Із них шестеро учасників із Вінниці і області, що дуже тішить.

Призи переможцям

Проект дуже демократичний, у ньому не має вказівки зверху про те,  хто має змагатися, як повинен поширюватися проект. Це йде від бажання учителів, батьків і дітей.

— Прангліміне це не тільки усний математичний рахунок, а ще логіка, вміння зосередитися, нестандартно і швидко мислити, — пояснила пані Маргарита. — Цим може займатися будь-хто, ключова позиція — має бути бажання, щоб це подобалося і давало результат, а рахунок заради просто рахунку не має жодного сенсу.

За словами координатора дитина, що  починає рахувати, після цього стає більш впевненою, краще мислить, дітей не потрібно заставляти, вони самі це роблять.

Солодкі подарунки тим, хто вміє швидко рахувати

— Наше гасло — це «задоволення від навчання». У нашій «міксіканській родині»  безліч прикладів, де починали учні, потім приєдналися тата, мами, а далі і бабусі-дідусі, — сказаа Маргарита Носкова. — Нас 152 тисячі по всій Україні, зібраних не за наказом, а за власним покликанням. Три роки  була підтримка Міністерства закордонних справ Естонії, цього року проект вже не фінансується, як правило, проекти на цьому етапі вмирають, а ми навпаки ростемо.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up