«Врятувати П'ятничанський парк»: вінничани просять підписати петицію

«Врятувати П'ятничанський парк»: вінничани просять підписати петицію
  • Авторка петиції Таїса Гайда просить врятувати П'ятничанський парк. Підпишіть звернення та допоможіть ініціювати повернення парку в комунальну власність міста з подальшим оформленням його меж.

«П’ятничанський парк колись був одним з найкращих європейських парків. Його проектував для родини власників маєтку на П’ятничанах — Грохольських відомий паркобудівничий Діонісій Макклер (інколи пишуть Мак-Клер або Міклер), який закінчив Лондонську школу паркобудування», —  йдеться у тесті петиції Таїсії Гайди.

Вінничанка пише, що зараз через десятки років безгосподарності парк перетворився на жалюгідні залишки минулої роскоші. Дбайливо вирощені дерева вмирають, ставок, на якому ще двадцять років тому плавали човнами, всихає.

— За паспортом парк є власністю Вінницької територіальної громади, але переданий Вінницькому обласному клінічному високоспеціалізованому ендокринологічному центру, який його майже знищив. Все, що робить керівництво закладу, це отримує гроші з обласної ради на знищення дерев, які зрізають. Парками мають займатись ті, хто розуміє, як доглядати за деревами, як розвивати парк та повернути мешканцям публічний простір для відпочинку. Тому важливо повернути парк громаді, зупинити знищення залишку дерев і розробити стратегію його відновлення, — зазначає авторка звернення. — І тільки Вінницька міська рада може повернути місту парк, якщо звернеться до балансоутримувача з вимогою повернути парк місту. Поки там є ще що рятувати. Бо з таким господарником, як зараз, за кілька років матимемо там пустир.

Відео дня

Вінничанка звертається до Вінницької міської ради з проханням ініціювати повернення парку у комунальну власність міста з подальшим оформленням його меж та винесенням їх в натуру.

Наразі петицію підписали вже понад 70 людей. До кінця збору підписів залишилось дні.

Звернення можна підтримати ТУТ.

Одна із перлинок Вінниці, нагадаємо, пам'ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення, П'ятничанський парк, нікому не належить. За останні десятиріччя область і місто й досі не визначили чий він. Опікується парком лише Вінницький обласний ендокринологічний диспансер. Читайте подробиці в публікації: П’ятничанський парк занедбаний: дерева гинуть, а місту та області він не потрібен?

 

Читайте також:

Робимо Вінницю чистішою: графік проведення весняних толок

«Загадки середньовічної Вінниці». Які екскурсії від Офісу туризму підготували на березень

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Александр Шмырев

    Его надо было спасать минимум как лет 10 назад

    Вся эта передача в мун. собственность закончится очередными высотками

keyboard_arrow_up