П’ятничанський парк занедбаний: дерева гинуть, а місту та області він не потрібен?

П’ятничанський парк занедбаний: дерева гинуть, а місту та області він не потрібен?
  • Окраса Вінниці парк Грохольського на П’ятничанах «висить» в повітрі.

  • Місто і область не можуть його поділити.

  • А тим часом всихають віковічні дерева парку, він гине.

Одна із перлинок Вінниці, пам'ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення - П'ятничанський парк  - нікому не належить. За останні десятиріччя область і місто й досі не визначили чий він. Опікується парком лише  Вінницький обласний ендокринологічний диспансер.

Рятівники парку в білих халатах

—  Ми єдина організація, яка має природоохоронний договір на П’ятничанський парк, але він у нас не у власності, - розповідає головний лікар диспансеру Пилип Прудиус. — Сподіваємось, що крапку над «і» в цій справі нарешті поставить новий депутатський корпус Вінниці і області. 

Відео дня

Пилип Прудиус каже, що статус парку його особливо непокоїть. Бо в останні роки тут сильно всихають столітні ялини і модрини. Ендокринологічний диспансер замовив обстеження цих дерев лісопатологами і екологами. Ті дійшли висновку, що дерева ушкоджені короїдом, і щоб він не знищив решту живих дерева парку, ті, що всохли, потрібно терміново зрізати. На кошти екологічного фонду Диспансер розробив проєктний документацію, пройшов усі необхідні інстанції і сухі дерева зрізали в листопаді 2018 року. На їхньому місці насадили нові, листяні дерева: груші, яблуні, горіх, клен, горобину й інші породи, але небагато, всього кілька десятків. Голкові не садили, бо лісівники пояснили, що через посуху і пониження рівня грунтових вод вони не виживуть. 

 

Безхазяйний парк чекає на господаря

На цьому процес омолодження парку загальмувався через невизначеність його статусу.  

— Затягнувся процес виготовлення необхідної документації, — пояснює головний лікар диспансеру. — Організація, яка виготовляє проєкт, мала нам віддати його ще минулого року. Коли він буде узгоджений і затверджений нова обласна і міська Ради мають вирішити, хто буде власником парку. Він і буде далі підсаджувати нові дерева, зносити сухостій, який знову почав з’являтись. Ми заберемо тільки свою територію. Бо проєкт передбачає дві речі: перше, це визначення меж, які закріплені за установами, що знаходяться на землях П’ятничанського парку. А друге, це опіка парковою зоною. На сьогодні парк висить в повітрі, він нічийний: і не в міській, і не в обласній власності. 

В області не можуть визначитися чий парк

В управлінні спільної комунальної власності Вінницької області нам повідомили, що дійсно, питання про статус П’ятничанського парку не вирішене, і тягнеться уже не один десяток років. 

— На той момент, коли вивчалось це питання, було декілька користувачів і їх не можна було визначити. Тому парк не можна було оформити, — прокоментував ситуацію начальник відділу обліку та ефективного  використання комунального майна області Олександр Пахолюк. 

 

Не міський парк на міській території 

За словами директора департаменту комунального майна Вінницької міськради Ігоря Шутака, міських об’єктів на території парку немає.   

Щодо землі, на якій розташований парк, то в департаменті земельних ресурсів ВМР кажуть, що парк не оформлений як об’єкт цивільного права відповідно до земельного кодексу. 

— Територія П’ятничанського парку, де є зелені насадження, не оформлена, не сформована в розумінні сьогоднішнього законодавства, кадастровий номер під цю ділянку нікому не присвоювався. Вона нікому не передана в користування чи у власність, - пояснив директор департаменту Сергій Кушнірчук. — І хоча парк знаходиться на теренах Вінниці, сказати, що це міська комунальна власність - не можна. Бо є старі рішення, якими цей зелений масив закріплювався за іншими юрособами і передавався в користування, визначалася певна територія. За останні сто років відбулися певні зміни, на землях П’ятничанського парку з'явився ряд об'єктів, від так тієї території, що колись була під парком, немає. 

Парк-сироту можуть «усиновити» минулі власники

Сергій Кушнірчук каже, що у кого є бажання і прив'язка до тієї юридичної особи, якій колись парк передавався на баланс, до певної території, то та особа може оформляти цю земельну ділянку за собою. Але щоб це визначити необхідно аналізувати документи.

Що стосується території Ендокринологічного диспансеру, то за словами пана Кушнірчука, місто надавало дозвіл цьому закладу на формування земельної ділянки і буде затверджувати цю документацію виключно під об’єкти, які перебувають у Диспансеру на балансі. 

В цілому ж, решту території парку, де є зелені насадження, каже чиновник, може оформити за собою або Вінниця, якщо не буде заперечень з боку обласної Ради, або область, якщо місто не буде проти. 

Нічийний парк доїдає короїд

А тим часом, доки владники ніяк не можуть, чи не хочуть розібратися у законодавчій казуїстиці стосовно П’ятничанського парку - пам'ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення - ця окраса Вінниці продовжує вражатися шкідником, тут знову всихають дерева.

Зрізати сухі, рятуючи живі, поновлювати їх немає кому. Непосильну ношу у вигляді цілого парку тягне на своїх плечах лише Диспансер.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Asatiani Viktoriya

    Когда то этот парк преграждал моим прямым родственникам Грохольским, его отобрали и вот что с этого получилось
  • Yana Rubak

    Я живу не далеко от парка там так тихо, спокойно пахнет соснами и лесом! Это не передать словами, это надо ощущать! Это очень очень прикрасный уголок Винницы! Наша Гордость история. Страшно что в наше время из-за БАБЛА  Эту красоту могут так просто и ценнично уничтожить! Жаль  мне наших людей не умеют они ценить свое родное, нужно у себя на срать, а потом ездить на Мальдивы любоваться природой!
  • Юрий Бочков

    ТАМ  НЕ МОЖНА ЗАРОБИТИ БАБЛА

    Людмила Пастушенко reply Юрий Бочков

    Почему же,завладев територией -деревья спилят,а землю продадут под застройку.Так как сделано вдоль Гниваньского шоссе,напротив Сельхозакадемии.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up