Вогонь Олімпійських Ігор-80 приніс у Вінницю Микола Явтушенко. Як це було...

Вогонь Олімпійських Ігор-80 приніс у Вінницю Микола Явтушенко. Як це було...
Микола Явтушенко один зі 160 учасників естафети Олімпійського вогню у нашій області. Але він перший приніс факел у Вінницю.
  • 40 років тому, 9-10 липня 1980, вулицями Вінниці пронесли Олімпійський вогонь.
  • 160 відомих спортсменів, а також знаних у місті представників інших сфер життя, по черзі бігли 1-кілометрову дистанцію.
  • Вінничани прийняли факел від хмельничан на кордоні областей і пронесли його до кордону з  Житомирською областю.
  • Естафета суворо контролювалася владою і всіма силовими структурами.
  • Як це відбувалося, 20minut.ua розповів Микола Явтушенко, він перший заніс Олімпійський вогонь у Вінницю.

Майстер спорту СРСР з бігу на 400 метрів, бронзовий призер Всесвітньої студентської олімпіади у Римі, 3-разовий чемпіон СРСР і 6-разовий України, його рекорд на 400-метровій дистанції  тримався протягом 30 років (1973-2003 рр).  Всі ці титули і досягнення належать Миколі Явтушенку, випускнику факультету фізвиховання Вінницького педінституту. Нині 66-річний чоловік продовжує працювати у ДСТ «Колос».

Спогадом про роки спортивної молодості є нагороди. Вони виставлені на стенді на стіні у квартирі Явтушенка на Вишеньці. Там також зберігаються атрибути, що нагадують про Московську олімпіаду-80. Це — факел, спортивна майка  і пов’язка. На них символііка XXII Олімпійських ігор.

Відео дня

 —У комплект входили ще кросівки, — каже Микола Явтушенко. — Вже зносив. У радянські часи кросівки були великим дефіцитом. Змагалися переважно у кедах. Для учасників естафети Олімпійського вогню замовили  комплект спортивної форми у Японії. Все було дуже гарної якості.

Після Вінниці естафета пройшла територією Житомирської, Київської, Полтавської, Харківської областей. Далі вогонь запалили на території тодішньої Російської Федерації і донесли його до Москви.

З 19 липня по 3 серпня там відбувалися Олімпійські ігри. У Києві, Ленінграді і Мінську відбувалися футбольні турніри олімпійців, а в Талліні проходила парусна регата.

У Вінницю Олімпійський вогонь прибув 9 липня 1980-го у другій половині дня.

Передав естафету біля свого будинку

У кожного учасника естафети був свій факел. Ним він запалював вогонь від учасника попередньої дистанції і пробігав один кілометр відстані, де передавав вогонь, а не факел, наступному факелоносцю.

Микола Явтушенко прийняв естафету на в’їзді до Вінниці зі сторони Якушинець. Він став першим, хто приніс вогонь Олімпіади-80 у наше місто.

—При вїзді у Вінницю, де нині Західний автовокзал, був пост ДАІ, — розповідає Микола Явтушенко. — Приблизно на тому місці я прийняв естафету і першим з усіх учасників заніс вогонь у Вінницю.

За словами співрозмовника, він пробіг відстань до місця, де на Космонавтів пам’ятник літаку. Там передав вогонь майстру спорту Ларисі Сатайкіній, вона представляла тодішній політехнічний інститут, нині це технічний університет.

Символічно, що естафету Явтушенко передавав біля того місця, де знаходиться будинок, в якому він проживає.

Кожного факелоносця супроводжували ще двоє учасників естафети. Вони бігли за крок по заду. Були одягнені в іншу форму, що відрізнялася від форми того, хто ніс вогонь.

Тиждень карантину у готелі «Південний Буг»

—Факел треба було нести  так, щоб рука, якою тримав його, перебувала на рівні голови, не вище і не нижче, — розповідає пан Микола. — І це ще не все. Всі троє учасників естафети мали бігти, як кажуть, нога в ногу. Таким вправам нас муштрували день у день протягом тижня.

Напередодні прибуття Олімпійського вогню до Вінниці, всіх учасників естафети зібрали у готелі «Південний Буг». Загалом вогонь несли по території області 160 людей. Крім них, були ще запасні учасники. Вони мали замінити головного на випадок непередбачених обставин.

—Ніхто не мав права за цей час відлучатися з готелю, — розповідає Явтушенко. — Додому на ніч нікого не відпускали. Все було під суворим контролем. По декілька разів на день відвозили на стадіон «Локомотив», де ми тренувалися у бігові. У готель до нас приходили якісь люди і застерігали від можливих провокацій.

Співрозмовник згадує, що у лісі вздовж Хмельницького щосе, де проходила естафета, виставили три ряди (!) охорони. Так тодішня влада і силові структури намагалася не допустити провокацій. Аби з лісу раптом хтось не вибіг і не перервав естафету. Позаду і попереду забігу проїжджали автомобілі з кедебістами і міліцією. Кожен метр був під контролем.

У Римі у місто дозволялося виходити утрьох

На той час Явтушенко уже не дивувався таким заходам. Він бував на міжнародних змаганнях. Перед поїздкою за кордон їх стільки інструктували кадебісти! У команді, що виїжджала на міжнародні змагання, кожен другий чи третій представляв не спортсменів, а працівників КДБ.

—Пригадую 1975 рік, перед поїздкою у Рим на Всесвітні студентські ігри, нам організували збори у Подольську під Москвою, — згадує Микола Явтушенко. — після тренувань з командою зустрічалися кадебісти і розповідали, який поганий капіталізм, і як там гноблять людей. Давали інструктаж, як кожен зі спортсменів має поводитися у чужій країні. Застерігали від контактів з місцевими жителями.

Під  час приїзду у Рим у місто дозволялося виходити тільки по троє. Один з такої трійки мав бути представник КДБ. Спецслужби супроводжували усі поїздки за кордон.

 —Коли нас запитували, чому саме по троє маємо йти у місто, відповідали так: раптом щось станеться, когось з вас схочуть заманити, чи забрати, то в такій ситуації один негайно спішить у готель повідомити про це керівнику групи, а другий супроводжує, щоб знати. Куди саме доставлять нашу людину, — каже Микола Явтушенко. — Нині це звучить смішно, але ж це правда, а не вигадка, таке з нами було.

Збірна студентів Союзу, в якій брав участь вінничанин Євтушенко, на всесвітніх іграх виборола бронзову медаль в естафеті 4х400 метрів.

Був кандидатом на Ігри в Монреалі

Микола Явтушенко виборов олімпійську ліцензію на поїздку на XXI літні Олімпійські ігри. Вони відбувалися у 1976 році в канадському Монреалі.

На той час 23-річний легкоатлет входив до складу збірної команди Союзу, мав бронзову медаль  Всесвітніх студентських Ігор.

—Завадив дурний випадок, — розповідає пан Микола. — пішов з хлопцями грати у футбол. Тпм, де нині новий корпус педуніверситету, тоді був спортивний майданчик. Ми там постійно ганяли у футбол.

Як так сталося, що отримав перелом руки? Адже неодноразово падав під час гри. Але та футбольна гра стала дуже нещасливою для нього. Хтось з гравців команди суперника штовхнув у спину, причому добре штовхнув. Падіння закінчилося  переломом кістки на руці.

Хто зі спортсменів не мтріє позмагатися на Олімпійських іграх? Навряд чи є такий. Мріяв про це і наш земляк. На жаль…

До речі, у педінститут він поступив у 1970 році. Закінчив – у 1976. На прохання уточнити, чи не помилився він датою, чоловік каже:»Ні, це не помилка». Пояснив, що в Союзі не було професійного спорту як такого. Щоб їздити на змагання, змушений був брати академвідпустки. Ось так і розтягнулося його навчання замість чотирьох на шість років. Студенти його факультету навчалися не п’ять, а чотири роки.

Всю ніч вогонь палав на «Локомотиві»

У той же день, 9 липня 1980-го, вогонь доставили на стадіон «Локомотив». Всі трибуни були переповнені.

—Потрапити не кожному вдалося, — говорить пан Микола. — Наприклад, моя дружина Антоніна, ми з нею навчалися на одному факультеті, не змогла цього зробити. Пропускали тільки по запорошеннях. А їх видавали за заздалегідь складеними списками. Хто і яким чином потрапляв у ті списки, мабуть, краще розпитати у тодішньої влади або у тих, хто все це охороняв.

На весь стадіон оголосили прізвище Миколи Явтушенка. При цьому зазначили, що саме він першим приніс у Вінницю вогонь Олімпіади-80.

Як пояснив співрозмовник, все відбувалося в дуже урочистій обстановці. У програмі були показові виступи спортсменів, підготовлена концертна програма.

У великій чаші, встановленій на стадіоні, всю ніч горів вогонь.

Наступного дня 10 липня 1980, естафету продовжили. З Вінниці спортсмени  вирушили у напрямку Стрижавки, а далі несли факели до кордону Житомирської області.

Факелоносця не стало у символічний день

Перед розмовою з Миколою Явтушенком журналіст спілкувався з ще одним учасником естафети — Володимиром Бродовським.

Його контакти підказав Сергій Татусяк. Сказав, що пан Володимир є його давнім другом.

Бродовський розповів про всіх представників «Колоса», хто ніс вогонь територією нашої області. Назвав Олександра Кулібабу, Івана Ковальчука, Миколу Тютріна, Миколу Явтушенка.

При цьому зауважив, що найбільш титулованим серед них був саме Явтушенко. Познайомив з ним журналіста.

Той день. 9 липня 1980-го, Володимир Бродовський згадував з неабияким інтересом. Для нього, тоді 25-річного, це була неабияка подія. На той час він працював в Іллінецькому радгоспі-технікумі.

Нести факел йому випало у селі Дяківці Літинського району.

Розмова з Володимиром Бродовським відбувалася у п’ятницю, 10 липня.

Мали намір продовжити її після роботи увечері. Надіслав йому смс-повідомленням  свою електронну адресу. Співрозмовник обіцяв поділитися знімками про свою участь в естафеті.

Однак увечері нічого не отримав від Бродовського. А на ранок Сергій Татусяк повідомив у ФБ про те, що у Бродовського не стало, напередодні зупинилося серце.

Щиро співчуваємо рідним, друзям, знайомим шанованої людини. У вересні Володимиру виповнилося б 65. З них 34 роки він присвятив спорту. Не стало факелоносця Бродовського у симвоічний день - 40 років тому 10 липня естафета проходила вулицями Вінниці.

Донька пана Володимира  Тетяна розмістила напередодні на батьковій сторінці у ФБ фотографію того далекого дня. На ній батько з факелом у руці проходить дистанцію у Дяківцях.

—40 років тому мій тато Володимир Бродовський ніс олімпійський вогонь по Вінницькій області, — написала пані Тетяна.  — 2-й кілометр. В нашій сім’ї завжди згадуємо цю подію з особливою гордістю.

Згадку про той день поширив у Фейсбуці ще один учасник естафети — Анатолій Паламарчук.

—У 1980 році я, випускник Вінницького медичного інститут імені Пирогова, вранці 10 липня 1980 року на перехресті вулиць Київської і Чекістів (нині Чорновола) приймав естафету Олімпійського вогню від тодішнього ректора Вінницького педагогічного інституту Никифора Шунди. Ніс вогонь до перехрестя Київської і Гонти, де передав естафету Недибалюку Віктору.  

Анатолій Паламарчук поширив фрагмент відео про подію 40-річної давнини.

Відповідальним  секретарем Олімпіади був наш земляк

Олександр Гресько відповідав за організацію Олімпіади у Москві. Він родом з Ямполя. Автор публікації у свій час зустрічався з Греськом, коли той приїздив у гості до мами на малу батьківщину.

Багато часу Гресько працював у Москві в Центральному комітеті комсомолу.

Саме він прокладав маршрут проходження естафети Олімпійського вогню, брав учсть у розробці символів Олімпіади, головним з них став ведмедик.

Пригадую, співрозмовник неабияк шкодував про те, що не вдалося вписати у маршрут свій рідний Ямпіль.

—Якби у місті був міст через Дністер, повірте, Ямпіль приймав би естафету, —пригадую слова пана Олександра, а так…

Гресько товаришував з нашим Григорієм Буртяком. Григорій Якович брав участь в урочистостях з нагоди закриття Олімпіади. На жаль, його уже нема серед нас.

До речі, Гресько причетний до ще однієї події. Він навчив москвичів, як кажуть, грати у «Спортлото», Саме наш земляк запровадив цю гру спочатку у Москві, а потім вона знайшла поширення на теренах Союзу.

Десятки країн бойкотували змагання

Оліміпіада-80 відома ще й тим, що у ній відмовилися брати участь десятки розвинутих країн. Найбільша серед них – США. Вони не прислали своїх спортсменів через те, що за рік до Олімпіади СРСР ввів свої війська на територію Афганістану.

Ціла низка країн закликала міжнародний Олімпійський комітет відібрати право в СРСР на проведення Ігор. Адже вони є символом Миру на землі. Однак МОК не змінив свого рішення.

Першими бойкотували Олімпіаду американці, слідом за ними зробили це багато інших країн. Участь у змаганнях брали переважно тодішні країни соціалістичного табору.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Petro Vasyliv

    Півсвіту тоді похєріло цю олімпіаду через агресивну політику ссср. Власне, процес розвалу совдепії був запущений тоді.
  • Ivan Tykhoniuk

    Бачив вогонь,памятаю як простий народ радів цьому історичному моменту,як нікого не пускали на стадіон,як його оцепила міліція , і нікого непідпускала,а советська нуменклатура секретарі, директора підїзжали намашинах і йшли на стадіон, а ми їм завідували, було повно якихось людей які всіх оглядали всім дивилися в лице,я тоді вперше побачив що не все так добре,як нам казали в країні РАД.
  • Daily

    цукерки в магаз завезли  шоколодні ось і вся радість тієї олімпіади

    Торон Туй reply Daily

    Это кому как.

    Petro Vasyliv reply Торон Туй

    І від цього комукака ти втік аж в Торонто)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up