Виїхати з Вінниці на поїзді або автобусі без ковід-сертифіката — тепер зась. Репортаж з вокзалів

Виїхати з Вінниці на поїзді або автобусі без ковід-сертифіката — тепер зась. Репортаж з вокзалів
  • Від сьогодні, 21 жовтня, в Україні діють нові правила поїздок з однієї області в іншу. Для того, аби доїхати, тепер треба мати сертифікат вакцинації або негативний тест на ковід. 
  • Діють ці правила у потягах, автобусах та літаках. Навідалися на вінницький залізничний вокзал та Центральний автовокзал.
  • Показуємо, як відбувається перевірка та питаємо, що про ці нововведення думають пасажири. 

Четвер, 08.30 ранку. На вінницькому автовокзалі людно. Помічаємо кілька поліцейських, вони підходять від автобуса до автобуса і перевіряють документи. Бачимо, що не всі водії й пасажири надто вдоволені новими правилами поїздок. 

Підходимо до пари, що стоїть з валізами біля одного з автобусів. Питаємо, як ставляться до нових правил у транспорті та чи мають сертифікати вакцинації? 

Відео дня

— Ми їдемо в Польщу, тому маємо паспорти вакцинації. Ми зробили їх ще раніше. Думаю, це нормальна і правильна практика, — говорить пара вінничан Ігор та Світлана. — Бачили, що тут не всі люди адекватно сприймають ці нові правила, але з часом звикнуть. 

До автобуса підходять пасажири. Один з них Валерій. Він має сертифікат вакцинації, тож контролерка швиденько дивиться на довідку, і запрошує сідати в автобус. 

— Я спеціально перед поїздкою вакцинувався, адже щоразу робити тести не варіант. Не радий таким змінам, — каже Валерій.

Підходимо до поліцейських, яких на автовокзалі було понад п'ять осіб. Цікавимося, що і як перевіряють у пасажирів. 

— Ми перевіряємо ковід-сертифікати у водіїв транспортних засобів міжрегіонального та міжобласного сполучення. А також у пасажирів, чи вони зробили вакцину чи тест, — говорить лейтенант поліції Дмитро Гуменчук. — Порушень поки не виявили, проводимо бесіди. Розповідаємо про можливу адміністративну відповідальність за дане правопорушення. 

Додамо, складатимуть адміністративні протоколи за статтею, що передбачає відповідальність фізичних осіб та посадових осіб за порушення правил карантину.

Як пасажири, ми підійшли у довідкове бюро на автовокзалі та запитали, чи є області, де діє зелена зона і можна проїхати без сертифіката чи результату тесту? 

— Хто це має провіряти?, — чуємо у відповідь. — Я не маю визначати, де зелені зони, а де жовті. Вони написали, а не зрозуміло до кінця ні нам, ні вам. 

Далі відправляємося на залізничний вокзал. Там ще більш людно. О 09.11 має прибути «Інтерсіті». Раніше у цих потягах провідники перевіряли квитки вже після посадки. Подивимося, як тепер. 

Поки ми чекаємо на потяг, чуємо оголошення: «Пасажири, які не мають медичних документів для посадки у потяг, можуть зробити експрес-тест. Роблять їх у касовому залі. Вартість — 350 гривень». 

Ось «Інтерсіті» вже на місці, і люди починають поспіхом шукати свої вагони. Біля кожного з них стоїть провідник чи провідниця. Підходимо до одного з них.

— Маємо тепер перевіряти сертифікати та тести, які зроблені не пізніше, ніж 72 години до поїздки, — каже старший стюард Денис Фоменко. — Час стоянки не продовжений. Люди мають не затримувати потяг, підготовлювати разом з квитками документи. Ми маємо виконувати вимоги нашої держави, ставлюся до цього добре. 

За словами стюарта, у його вагоні всі мали сертифікати чи тести. Але, знає, що у колег сьогодні вже були випадки, коли в пасажира був відсутній тест. 

— Ми повинні цю людину впустити в потяг, але на наступній станції ми викликаємо поліцію, і його знімають з потяга. Ми не маємо права затримувати потяг. Якщо людина не буде реагувати на наші  звернення, то ми ж не маємо права його чіпати, — каже працівник потяга. 

Через десять хвилин прибуває ще один потяг «Лисичанськ-Хмельницький». Деякі люди разом з квитками тепер у руках тримають ще й довідки про негативний тест на ковід. 

— Ми їдемо у Хмельницький. Спеціально зробили вчора експрес-тести, щоб доїхати. До нових правил ставимося, щиро кажучи, не дуже, — каже вінничанка Настя. 

Коли потяг поїхав у Хмельницький, і на пероні залишилися лише провожаючі, ми йдемо дивитися, як роблять експрес-тести. Біля вікон у касовому залі бачимо білу ширму. Поруч з нею двоє людей очікують на свою чергу. 

— Ми тут працюємо з опівночі. Вже приблизно 20 вінничан зробили собі експрес-тести. Потрібно прийти за годину до посадки, тоді точно встигнемо зробити тест. Позитивних поки не виявили, — говорить працівниця медичної організації, що робить тести. 

Питаємо, чи мають вони медичну освіту і як їх звати, але представлятися вони відмовилися. Медичну освіту, кажуть, мають. Як виявилося, це не державна медична компанія, а приватна. 

Загальні настрої у людей різні. Хтось — вважає це правильним і логічним рішенням, а дехто — сприймає це, як лише зайву мороку. Ми ж нагадаємо, що єдиний вірний шлях побороти пандемію — вакцинація. 

Які документи потрібні

Як пишуть в МОЗ, у регіонах із жовтим та червоним рівнем епіднебезпеки потрібно буде мати один із вказаних документів:

  • Документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації або документ, що підтверджує отримання однієї дози дводозної вакцини;
  • Міжнародний, внутрішній або іноземний сертифікат, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини. 
  • Негативний результат тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2, який чинний 72 години.

Поширені запитання

У МОЗ опублікували відповіді на питання, що найчастіше цікавлять українців, які збираються їздити в інші області, але не зробили два щеплення. 

Де можна взяти довідку про отримання першої дози вакцини?

«Паперову довідку про отримання першої дози вакцини проти COVID-19 може видати лікар, який проводив щеплення. Йдеться про форму 063-О. Її також можна використати для поїздок міжрегіональним транспортом», — відповідають у Міністерстві. 

Якщо я маю протипоказання до щеплення, чи можу я показувати таку довідку для міжрегіональних поїздок?

«Наразі не існує затвердженої форми довідки про протипокази до вакцинації проти COVID-19. Водночас, наголошуємо, що осіб, які дійсно мають абсолютні протипоказання до щеплення в Україні менше 1%. Йдеться про тяжку алергічну реакцію на першу дозу вакцини (анафілактичний шок) або гіперчутливість до одного з компонентів вакцини.

Постанова №1236 не передбачає, що громадяни можуть пред’являти під час міжрегіональних поїздок документ про протипокази до вакцинації», — читаємо на сайті МОЗ. 

Чи можуть ті, хто перехворів використати в транспорті COVID-сертифікат про одужання?

«COVID-сертифікат на підставі одужання передбачений в додатку “Дія” та наразі перебуває на етапі тестування. Коли він стане доступним для користувачів “Дії”, тоді його можна буде використовувати для того, щоб скористатись громадським транспортом для поїздок між регіонами. Діяти такий COVID-сертифікат буде 180 днів», — кажуть в МОЗ. 

 

Читайте також:

Типові помилки, яких припускаються батьки при лікуванні грипу в дітей. Поради педіатра

Чи будемо робити третю дозу вакцини проти коронавірусу? Розбираємося у ситуації

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (59)
  • Валентина Протченко

    Вже такие ненормальные при Владе что нет слов
  • Елена Кондратюк

    Тест на залізничьному вокзалі 350 грн😳 без нього в потяг ніяк НЕ ПРОПУСТЯТ.ЦЕ Пііііііііі... .А завтра скажуть венищуйте родичів своїх близьких,сосідів тому що повітря на всіх не вистачить.

    Сергей Рудой reply Елена Кондратюк

    Елена Кондратюк 🤣
  • Наталья Мамалыга

    😡😡😡🤮🤮🤮уже достало😡😡
  • Галина Богинич

    .

keyboard_arrow_up