Вінниця будує десять потужних бомбосховищ. Чи будуть вони готові до нового навчального року?

Вінниця будує десять потужних бомбосховищ. Чи будуть вони готові до нового навчального року?
Протирадіаційне укриття в ліцеї №30. Фото: TV News
  • Вінниця першою в Україні будує «з нуля» потужні бомбосховища для шкіл та дитсадків. Процес почався рік тому.
  • Чи будуть готові протирадіаційні укриття до нового навчального року? Ми дізнались.

У Вінниці в десяти навчальних закладах будують протирадіаційні укриття, що дасть можливість охопити школярам перейти на очне навчання. 

Про це у Фейсбуці повідомив вінницький міський голова.

«Щоб створити безпечне середовище для навчання дітей офлайн, ми першими в Україні почали будувати протирадіаційні укриття, і наразі в десяти навчальних закладах вже тривають роботи», — написав мер.

Відео дня

За його словами, сховища, облаштовані відповідно до вимог ДСНС, є у 81 із 116 освітніх закладів громади. Ще 23 підписали угоди про використання укриттів в сусідніх приміщеннях. Це дало можливість охопити більшість дітей міста очним навчанням.

Бомбосховища у школах

Протирадіаційні укриття — це герметичні споруди, які можуть витримувати силу ракетного удару до 10 тонн.

Всього в місті планується побудувати 12 протирадіаційних укриттів — шість у школах, ще стільки ж у дитсадках. Активні роботи над спорудженням десяти укриттів тривають.

Бомбосховища споруджують прямо у дворі шкіл. Їх глибина залежить від рівня залягання грунтових вод. В деяких ліцеях, де дозволяє глибина, бомбосховища будуть прямо під шкільним стадіоном.

Для будівництва укриттів обирали ті навчальні заклади, де немає можливості за технічними причинами обладнати найпростіші укриття. Там відсутні підвальні чи напівпідвальні приміщення.

Кошти на спорудження укриттів виділені з міського бюджету. Вартість одного укриття — від 40 до 60 млн грн. Все залежить від складності виконання робіт.

Чи будуть готові до вересня?

Роботи у всіх ліцеях планується завершити до 1 вересня. І тоді укриттями будуть обладнані всі школи Вінниці, що дозволить перейти школярам на очне навчання.

— До першого вересня всі протирадіаційні укриття у ліцеях, мають бути готові, — запевнив заступник міського голови Ігор Откидач. — Активно працюємо в цьому напрямку, адже розуміємо. що укриття дітей — пріоритет номер один, тому рухаємося. Все йде планово.

Протирадіаційні укриття, нагадаємо, будують ліцеях: №№ 11,12, 13, 23, 30, 33. Два з них будуть надземними, чотири — підземні.

— В деяких укриттях роботи йдуть швидше, десь повільніше. Коли будівництво буде завершуватись, наш департамент займатиметься облаштуванням сховищ, — зазначила директорка департаменту освіти міськради Оксана Яценко. — Кошти на облаштування теж будуть виділяти немаленькі, адже йдеться про величезні укриття на тисячі людей. Попередньо, йдеться про суму більше трьох мільйонів. За методичними показаннями ДСНС потрібні місця для сидіння і лежання, протипожежний інвентар, баки для технічної води, питна вода, певний запас їжі, ковдри, аптечки, мобільний зв'язок, радіо,яке сповіщатиме про тривогу. Буде кімната для прийняття їжі, вентиляція. Кожне укриття має власний проект.

Також Оксана Яценко повідомила, що кожне укриття — це будівля подвійного призначення. До прикладу, хтось може його використати як тир, хтось — як спортивну залу. Кожна школа визначить, що їй потрібно. Після війни приміщення бомбосховищ теж планують використовувати.

 

Читайте також:

Перший і єдиний католицький садочок Вінниці відчинив свої двері після масштабної реконструкції

Вінницький ліцей №27 провів найбільше ярмарків та зібрав рекордну суму для ЗСУ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anatolii

    Клондайк для збагачення
  • Olga

    А скільки грошиків спишуть......🥴
  • Dmytro_P.

    і на холєру писати де вони будуть розміщуватись,  що бля не зроблять - все потрібно опублікувати, де дрони виготовляють , де сховища , де військові ((((
  • Volodymyr

    Мрія, а не підряд.

keyboard_arrow_up