Вінницькі суди винесли вироки 26 ухилянтам. Як і кого карають за неявку по повістці

Вінницькі суди винесли вироки 26 ухилянтам. Як і кого карають за неявку по повістці
До трьох років тюрми за ухилення від призову засудили 34-річного жмеринчанина. У апеляції вирок не змінили, хоча чоловік раніше був несудимий та виховує двох дітей
  • За ухилення від призову діє кримінальна відповідальність. Покаранням є в’язниця на термін від трьох до п’яти років. 
  • Проте ми дізналися, що на Вінниччині, з початку повномасштабного вторгнення, тільки одна людина з 26 засуджених потрапила за ґрати.
  • Які вироки приймали щодо решти обвинувачених? Що вони казали на свій захист?

Вінницький апеляційний суд 9 серпня залишив без змін вирок Жмеринського міськрайонного суду, яким «З.» визнано винуватим в ухиленні від призову за мобілізацією та призначено три роки позбавлення волі.

Про це повідомляють на сайті відомства.

Таке покарання 34-річний жмеринчанин отримав за те, що не прибув до призовного пункту в дату та час, які були вказаний в отриманій ним повістці. Відтак, за версією слідства, він ухилився від призову.

Відео дня

У апеляції обвинувачений просив послабити покарання. Замість трьох років ув’язнення — звільнити від відбування покарання, встановивши іспитовий строк — один рік.

На це, за словами адвоката, вказували такі підстави: жмеринчанин має позитивні характеристики, виховує двох дітей, раніше до кримінальної та адміністративної відповідальності не притягувався, кається у скоєному.

Однак колегія суддів Вінницького апеляційного суду вирішила залишити вирок першої інстанції без змін.

Скільки ще ухилянтів засудили на Вінниччині? Яке покарання вони отримують та які позиції обвинувачених і слідства? Щоб відповісти на ці питання ми переглянули вироки в судовому реєстрі.

Короткі висновки

Таких, на 21 серпня, нарахували 26 вироків. Після аналізу документів можна зробити декілька висновків:

  • Нікого з обвинувачених в ухиленні від мобілізації не виправдали — усі були визнані в скоєнні злочинів.
  • За ухилення від призову (стаття 336 Кримінального кодексу) передбачено ув’язнення на три-п’ять років. Але тільки одна людина сіла в тюрму, терміном на три роки. Усім іншим призначили іспитовий термін, на час якого звільняють від відбування покарання.
  • Найчастіше ухилянтами, яких засудили, є мешканці сіл та невеликих міст нашої області.

Про перший вирок за ухилення від призову

Ямпільський райсуд є першим, хто ухвалив на Вінниччині вирок за ухилення від мобілізації. 

14 жовтня 2022 року засудили молодшого лейтенанта запасу на три роки тюрми з позбавленням відбування покарання, встановивши однорічний іспитовий строк. У матеріалах справи йдеться, що 26-річний чоловік свого часу пройшов військову кафедру в Аграрному університеті, отримав спеціальність «Бойове застосування інженерно-саперних підрозділів» та був відправлений у запас.

У травні минулого року він пройшов медкомісію та був визнаний придатним до військової служби.

У серпні йому вручали повістку, від отримання якої він відмовився та не з’явився у військкомат. Суд це визнав ухиленням від призову. Але через щире каяття та відсутність попередніх судимостей призначив, що на час іспитового строку ухилянт звільняється від ув’язнення.

Пізніше на вирок Ямпільського райсуду подав апеляційну скаргу прокурор. Потребу в цьому він пояснив тим, що судді першої інстанції призначили менш слабке покарання за суспільно значущий злочин. Тож просив Вінницький апеляційний суд додати до строку ув’язнення 26-річного молодшого лейтенанта запасу ще шість місяців. Адвокат і сам обвинувачений погодилися із такою зміною.

Таким чином, замість трьох років жмеринчанин отримав покарання три роки та шість місяців зі звільненням від ув’язнення на іспитовий строк один рік.

Що на свій захист казали засуджені

Іспитові строки зі звільненням від ув’язнення на термін один-два роки присуджували також і переважній більшості інших ухилянтів. А що вони кажуть на свій захист та як пояснюють неявку до військкоматів?

Уродженець села Богдан (Закарпатська область) відмовився явитись по повістці у військкомат в Ямполі, адже «він раніше не служив, бойового досвіду немає, не готовий воювати. Вказав, що там лише буде заважати та може наробити лиха. Краще буде тут відновлювати країну. Не вважає себе воїном».

У іншій справі 32-річний ямпільчанин пояснив суду, що ухилився від призову, бо «не хоче залишати сім`ю без батька та чоловіка у такий важкий час, хоче бути з рідними». Зазначив, що він не підготовлений до війни.

А от уродженець села Сокіл Чернівецького району прийшов у військкомат по повістці. Його мали відправити на навчання до тренувального центру. Але під час зборів покинув територію ТЦК, переховувався в лісі, потім вдома, і зрештою сам прийшов до поліції, де повідомив про вчинений злочин. 

Попри це, від повторної повістки він відмовився. Заявив, що на «війну не хоче йти та боїться, що не справиться з покладеними на нього задачами».

Дві повістки вручали також мешканцю села Писарівка, Ямпільського району. Обидві повістки, за матеріалами судової справи, чоловік проігнорував. На суді він пояснював, що за висновком медкомісії має «задовільний стан здоров’я, однак, якщо щось важке носить, то болить живіт». А ухилився від призову тому, що немає військового вишколу.

Є ухилянти, які тепер готові воювати

Також є ухилянти, які на суді заявили, що тепер готові стати на захист України. Уродженець міста Торез, Донецької області, який на Вінниччині отримав повістку, не з’явився у визначену дату в військкоматі, бо «злякався можливого отримання поранення» на війні. Але в суді він щиро розкаявся у вчиненому злочині та заявив, що у випадку його мобілізації «піде захищати країну зі зброєю в руках».

Мешканець села Глухівці, Козятинського району, визнав свою вину в ухиленні від призову. На суді він пояснив це тим, що просив відстрочку від призову, бо якраз дооформлював документи на свою нерухомість. Оскільки «допускав усі можливі наслідки перебування на військовій службі та бажав, щоб його майно залишилося дітям». І наразі він готовий обороняти Україну.

Коли за неявку по повістці штраф, а коли тюрма?

Тетяна Козян, юристка практики військового права, ЮК «Приходько та партнери»

— Чинне законодавство передбачає, що військовозобов'язані, які не з'явилися у військкомат після вручення повістки несуть за це адміністративну відповідальність (штраф від 1700 до 3400 гривень - авт.). Іноді така відповідальність може бути навіть суворішою — кримінальною. 

У яких випадках діє адмінвідповідальність, а коли кримінальна? Усе залежить від того, про який тип повістки йдеться. Наприклад, якщо це документ, який зобов'язує з'явитись для уточнення даних, то неявка є адміністративним правопорушенням і веде до штрафу. Але якщо призовник ухиляється від військової служби після того, як пройшов медкомісію та отримав мобілізаційне розпорядження — то йому загрожує кримінальна відповідальність.

Проте на сьогодні взаємодія ТЦК із громадянами далеко не завжди відповідає нормам законодавства. Є випадки зловживань, недбалого ставлення до здоров'я військовозобов'язаних і необґрунтовані висновки про придатність призовників, які мають серйозні захворювання.

Тому небажання людей взаємодіяти із військкоматом часто пов'язане не зі спробою уникнути участі в захисті Батьківщині у війні, а побоюванням зловживань та порушенням своїх прав.

У такому випадку краще звернутися до юриста за консультацією, юридичним супроводом та навіть за представленням ваших інтересів у суді (Джерело коментаря: YouTube).

Раніше, нагадаємо, розповідали, що посадовці допомагали ухилянтам з Вінниччини з «поганим здоров'ям» втікати за кордон.

 

Читайте також:

«Повістки Роздаємо повістки». Як журналістка разом з хлопцями з військкомату шукали по місту чоловіків

Керує мобілізацією у Вінниці і ловить ухилянтів: розказуємо про підполковника Оксану Янчак

ДБР викрила банду, що сприяла ухилянтам у Вінницькому військкоматі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Римский Александр

    Не все хотят и могут убивать людей, подвергая себя риску быть убитым или покалеченным. И судить за это незаконно.
  • Наталия Найчук

    По вулицях ловлять і всім дають повістки
  • Kudryk Rostik

    Як можна судити людину за те що вона нехоче помирати ви що богами себе возомнили
  • Sergey Belozor

    Треба бути вкрай обережним, що не потрапити під суд зараз

keyboard_arrow_up