Вінницькі науковці створили цукрову кукурудзу зі смаком яблука та кавуна

Вінницькі науковці створили цукрову кукурудзу зі смаком яблука та кавуна
  • Вінницька компанія з виробництва насіння вже майже 20 років радує споживачів унікальними сортами цукрової кукурудзи. 
  • Нещодавно наші науковці створили цукрову кукурудзу зі смаком яблука та кавуна.

Ще кілька десятиріч тому кукурудза в Україні була звичайна, кормова, згодом з’явилась і цукрова. Сьогодні вітчизняні селекціонери зробили величезний крок уперед, створивши цукрову кукурудзу, яка має різні фруктово-ягідні смаки.

Презентувати нові сорти кукурудзи зі смаком херсонського кавуна та подільського яблука вінницька компанія, що займається селекцією солодкої кукурудзи, готувалася ще рік тому. Але війна внесла свої корективи. Тому українці дізналися про дивовижні новинки тільки тепер.

Як з’явився новий сорт і що спонукало до його появи, SEEDS розповів директор компанії, Михайло Нагорняк.

Відео дня

— Кукурудза зі смаком херсонського кавуна, невже це реальність?

— А чому ж ні? М’якоть у кавуна на 93% складається з води та близько 4-6% цукрів: глюкози, фруктози і сахарози. У цукрової кукурудзи зерна в молочній стиглості мають близько 74-76% води.

Крім того, зерна наших глясе-сортів кукурудзи містять багато цукру легко розчинного у воді, до 22-23%. Цінні компоненти солодких кукурудзяних зерен включають також такі мікроелементи як селен, хром, цинк, мідь, нікель і залізо.

Завдяки поєднанню різних типів цукрів, на смак наша кукуруза глясе-типу буде багатша не лише за кавуни але й за багато інших овочів та фруктів. І, так, нашу нову кукурудзу, як кавун, можна їсти сирими, без термічної обробки.

— Які особливості нових сортів?

— Є така приказка, якщо людина талановита, то вона талановита у всьому. Так і сорти глясе-типу: Фіона, Джамала та Айова,  — це наша спроба створити нові унікальні сорти, із різними поєднаннями смаків.

Але і форма качана, і самого зерна дуже вдалі. Зерна придатні для консервування, самі вони довгі, зручні для ручної та машинної обрізки, їх можна заморозити як зерна окремо, так і цілі качани, навіть без бланшування. До того ж самі зерна доволі соковиті та ніжні.

В 2018 році ми посіяли понад 300 різноманітних сортів та ліній, та вперше показали наші новинки на всеукраїнському семінарі, зокрема і сорти нового глясе-типу, тоді їх було біля 20.

На наші дослідницькі поля ми запросили науковців з усієї України. Ми ходили, дегустували, обирали найкращі сорти. Найбільше сподобався зразок №5. Дехто навіть запропонував назвати його “Шанель №5”, тому що цей сорт постійно розкривається новими смаками.

Ми взяли за основу зразок №5 і створили з нього одразу три сорти: Фіона, Джамала та Айова. Тільки після багаторічних досліджень, зокрема в сучасній лабораторії Інституту кормів НААН, ми розібралися, чому цей сорт був таким смачним.

Він містив не лише багатшу суміш моно- та поліцукрів, в ньому були присутні різні ферменти, які власне і впливають на тип цукристості. Після того ми зрозуміли, куди нам рухатися, і почали створювати генетику нових сортів: задумали ранню, середню та середньо пізню солодку кукурудзу, для різних зон вирощування з різним вегетаційним періодом.

Так на світ з’явилися сорти цукрової кукурудзи з новими смаками, які можна їсти сирими:

  • Фіона — найсмачніша із ранніх сортів на ринку України. Достигає за 69-71 днів. Вибір №1 для раннього посіву — найкращий ранній смак на ринку;
  • Джамала — ближче до середньостиглого періоду вегетації сорт, добре запилюється навіть у складних умовах, відмінно підходить для ринку свіжої продукції, та консервації, качан 22-23 см;
  • Айова — завдяки співпраці із американським сортом вона має трішки довший вегетаційний період: 78-80 днів, та трішки інший фруктовий смак.

Нові сорти — це маленький крок, вінницьких селекціонерів, щоб змінити уявлення про українську цукрову кукурудзу.

 

Читайте також:

Ціни на цибулю у Вінниці б’ють рекорди. Наскільки ще здорожчає та чому, запитали експерта

Хто і як допомагав вінничанам відкосити від мобілізації: про схеми і розцінки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Вова Діловий

    Цікаво, а кукурудза зі смаком ковбаси є?
  • Инна Градусова

    А зачем?

keyboard_arrow_up