Вінницька земля росте у ціні: за тиждень — майже на 9 тисяч гривень

Вінницька земля росте у ціні: за тиждень — майже на 9 тисяч гривень
Законодавець встановив обмеження — до 2024 року можна придбати не більше 100 га й тільки фізособам / Фото ілюстративне, з pixabay.com
  • З 1 липня в Україні можна продавати і купувати сільгосп землю. І з того часу на Вінниччині провели понад пів тисячі земельних угод.
  • У Вінницькому інситуті землеустрою відзначають, що вінницька земля дорожчає: ціна за гектар зросла на майже дев`ять тисяч гривень усього за тиждень.
  • Що варто знати вінничанам, які вирішили купити чи продати земельний пай?

Майже два місяці в Україні можна продавати і купувати сільгосп землю. Масштабної хвилі земельних операцій поки не спостерігається, втім Вінниччина входить у четвірку регіонів-лідерів за кількістю земельних угод. Водночас вартість землі поступово зростає. Про це розказав директор Вінницького інституту землеустрою Ярослав Ярославський.

— За другий тиждень серпня гектар землі у області зріс в ціні майже на дев'ять тисяч гривень, — каже Ярославський. — Тобто, середня ціна зросла з 19,9 тисяч до 28,7 тисяч гривень за гектар. Отож, спостерігаємо планомірне зростання вартості землі. Чи прогнозуємо ріст і надалі? Однозначно, так.

На середину серпня в області провели більше пів тисячі земельних операцій — 516.

Відео дня

— Станом на сьогодні Вінницька область займає четверту позицію серед регіонів з найбільшою кількістю зареєстрованих операцій щодо продажу, відчуження та дарування земельних паїв. 795,2 гектарів — така площа ділянок Вінниччини, щодо яких наразі зафіксовано 516 правочинів. Це свідчить про поступову активізацію земельного ринку в регіоні, — сказав Ярослав Ярославський.

За даними Вінницького інституту землеустрою, в переліку лідерів за кількістю земельних операцій Вінницьку область випереджають Київщина, де наразі укладено 1009 угод, а також Полтавщина та Сумщина. Загалом в Україні зареєстрували 7897 земельних операцій.

У кого найбільше вінницької землі?

Раніше, нагадаємо, компанія «Вкурсі Агро» провела аудит земель Вінницької області. Вони встановили, що наш регіон має близько 1,5 мільйона гектарів сільгоспземлі. А ще те, що 27% з цієї площі обробляють десятьма найбільшими агрохолдінгами.

На першому місці — «Рошен Юроп Бі Ві», який обробляє 93 тисячі гектарів; на другому — «МХП», який використовує 85 тисяч га землі, третє місце за «Агропросперіс» в земельному банку якого є 72 тисячі с/г землі. 

— Загалом, десять найбільших землекористувачів обробляють 27% від усіх сільгоспземель Вінницької області. Окремо, на кожну компанію припадає від 1 до 6%. Тобто, наразі, немає якоїсь монополії агрохолдингів, — відзначив керівник «Вкурсі Агро» Роман Граб.

Хочу продати-купити пай. Що для цього треба?

Спочатку треба зібрати пакет документів:

  • паспорти та ідентифікаційні номери власника ділянки й покупця;
  • звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки; документи на право власності на ділянку (свідоцтво про право власності на земельну ділянку або ж витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, або державний акт); 
  • витяг з Державного земельного кадастру щодо земельної ділянки. 

Ціна визначається під час перемовин між покупцем і продавцем землі. Існує тільки мінімальний поріг, нижче якого вартість гектара не може бути. Для Вінниччини це: рілля — 27 тисяч 184 грн за га; земля під багаторічні насадження — 47 тисяч 53 грн за га, сіножаті — 3 140 грн за га, пасовища — 1 558 грн за га.

Закон забороняє розрахунок «кешем»: тільки через банківські рахунки. І треба сплатити податки. Експертка Яна Казьміна каже, що це державне мито — 1% від оцінки; військовий збір — 1,5% від оцінки.

— Але давайте не забувати, що з 1 липня земля стала майном, за яке Податковим кодексом України передбачена сплата податків. Наприклад, якщо ви володієте землею менше 3 років або в цьому році ви вже укладали договір купівлі-продажу нерухомого майна потрібно буде сплатити 5% від оцінки, — каже Казьміна. — Від оподаткування звільняється спадкування за законом для першої лінії споріднення — діти спадкоємця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Додаткова інформація 

Чи можна продати частину паю, як поділити землю між спадкоємцями та чи діятиме оренда після продажу паю? Відповіді на популярні питання земельної реформи можна отримати тут. Також безкоштовну правову допомогу, юридичні консультації землевласникам надає Мін’юст.

 

Читайте також:

Є час підготуватись. Які перевірки чекають на власників і орендарів вінницької сільгоспземлі

Хочу продати-купити пай. Що потрібно знати вінничанам?

У ТОП-10 агрохолдингів — «Рошен», «МХП», «Епіцентр». Що показав аудит вінницької землі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Аркадий Крысько

    Земли, хватит на всех.
    С паем, или без него, метр на два.
  • Galina Panasiuk

    Бо дебіли продають землю за копійки! Мінімальна вартість гектара земель України 100 тисяч гривень і не менше! А ідіоти безголові паї за тисячу баксів продають!

    Юрий Гаевский reply Galina Panasiuk

    Galina Panasiuk таки да.
  • Ols Kat

    прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк: Щодо ще одного тимчасового податку - це військовий збір у розмірі 1,5% як додатковий до податку на доходи фізичних осіб. Це тільки до кінця поточного року. Ці півтора відсотка будуть прямо йти на фінансування Збройних сил
    Посилання на джерело: https://ua.korrespondent.net/business/economics/3398331-kabmin-planuie-vvesty-tymchasovyi-viiskovyi-zbir-u-rozmiri-15

    Дюдюка Барбидокская reply Ols Kat

    І що, пішли бальбушки з калюжі?

keyboard_arrow_up