Як вінницька інклюзивна пекарня Good Bread стала фіналісткою ресторанної премії «Сіль»

Як вінницька інклюзивна пекарня Good Bread стала фіналісткою ресторанної премії «Сіль»
Фото: з фб-сторінки пекарні
  • Пекарня стала єдиним вінницьким закладом, що він цьогоріч потрапив до списку фіналістів премії. Що це за заклад? І за що його люблять вінничани?

На сайті Національної премії «Сіль» з’явився перелік цьогорічних фіналістів. У ній 17 номінацій і понад сто закладів з різних українських міст. Серед них лише один вінницький, — інклюзивна пекарня Good Bread. 

Про пекарню ми неодноразово розповідали. Більша частина її працівників — це люди з ментальними вадами, яких завдяки соціалізації навчили випікати хліб, тістечка, пиріжки, кекси та інші смаколики. 

Власницею пекарні є Інга Гончарук. Проблема соціалізації людей з розумовими вадами завжди була для неї близькою, бо у її сестри Олі — аутизм. Під час однієї з наших зустрічей, Інга розповідала, що в дитинстві сестричка була у «системі»: навчалася з однолітками, закінчила технікум. Тепер Оля доросла. Їй, як і багатьом іншим, необхідна соціалізація.

Відео дня

Сьогодні у вінницькій інклюзивній пекарні працюють троє помічників пекарів з різними проявами інтелектуального розладу. Це ЗПР (затримка психічного розвитку) та аутизм. Вони замішують тісто, печуть пиріжки, продають їх і, що найголовніше, постійно комунікують з іншими.

— Знаєте, сама від себе не очікувала, але мені з ними так добре, — півтора роки тому розповідала нам тодішня шеф-пекарка Уляна. — Я завжди розуміла, що вони є, але боялася дивитися в їхню сторону. У них же інший світ, у якому вони ніби заховані. Їх немає у магазинах і школах. Більшість не знає, як поводитися з ними при зустрічі. Виходить, що між нами кордон.

Фото: з фб-сторінки пекарні

На думку власниці пекарні Інги, наше місто чудово підходить для втілення інклюзивних проектів. Вінничани добре реагують на незвичайних працівників пекарні та легко пробачають, якщо, наприклад, їх довго обслуговують або дають не той пиріжок.  

— Хтось міг би відмовитися від роботи з такими людьми, а я не уявляю пекарні без них, — під час нашої останньої зустрічі розповідала Інга. — Я б могла працювати і в інших галузях, але саме тут ми хочемо створити мікросоціум та умови для їхнього розвитку.

Коли пекарня тільки відкрилася, то працівники з ментальними вадами виконували лише елементарні функції — миття посуду, викладка випічки на вітрину, і навіть це робили під наглядом супроводжуючих. Тепер вони настільки до цього призвичаїлися та соціалізувалися, що їх нерідко залишають у закладі самих. 

— Якщо у людини щось падає, а ти постійно за нею це підіймаєш — прогресу не буде. Дійсно, залишитися наодинці — для них є певним стресом. Але тільки таким чином вони можуть вчитися, — пояснювала Інга.

Закладу вже понад два роки. За цей час його полюбило багато вінничан та гостей з інших міст. І зробили вони це не тому, що їм хотілося пожаліти особливих працівників, які там є. Але через те, що випічка в пекарні справді одна з найсмачніших в усьому місті у тому, що це єдиний подібний заклад у місті, що сприяє соціалізації людей, які цього потребують. Вочевидь, ці та інші фактори вплинули на те, що вінницький Good Bread опинився серед фіналістів премії у номінації «Найкраща кафе-пекарня».

— Честно — нічого про це ми не знали. Ми не самі себе номіновували. Поки що наша реакція на це все — здивування, — розповіла про премію Інга Гончарук.

На наступному етапі премії, що він триватиме до середини жовтня, члени журі відвідуватимуть заклади, щоб визначити серед них найкращі. Переможців у всіх номінаціях оголосять на церемонії 29 листопада.


Примітка

«Національна ресторанна премія «Сіль» — це головна професійна подія ресторанної індустрії України. Премія заснована в 2013 році компанією Hoteliero з метою відзначення кращих ресторанів країни, а також розвитку галузі гостинності в цілому. Вона об'єднує українських рестораторів, структурує ринок, а також інформує гостей про якість закладів», — йдеться на сайті премії. 





Читайте також:

«Наша пекарня — це соціальне перехрестя». Як у Вінниці працює інклюзивний бізнес

Хліба та інклюзії: особлива пекарня та її не менш особливі працівники

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 29 квітня до 6 травня, які ви могли пропустити play_circle_filled 20:23 Учні сьомого ліцею на благодійному ярмарку зібрали 140 тисяч гривень на безпілотники для ЗСУ 19:42 ІТ-компанія допомагатиме Подільському зоопарку піклуватися про оленів, коней та орланів photo_camera 19:03 У Вінниці відзначатимуть 160-річчя Михайла Коцюбинського. Що саме запланували? Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 18:15 Субсидії на неопалювальний період: хто отримає автоматично, а кому треба переоформити 17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби 15:10 Можливі зміни: дати останніх дзвоників та екзаменів у 2024 році 14:30 «Найголовніше, за що ми молимося — за нашу Перемогу». У храмах Вінниці відзначають Великдень play_circle_filled photo_camera 14:25 Українські майстри розписали 800 писанок і встановили рекорд photo_camera 13:13 Нові сектори з пенсійних питань для МВС у трьох областях: де їх знайти 12:34 Суд виніс вирок драгдилеру, який постачав наркотики до колонії 12:05 Вінниця чудотворна: розповідаємо про місця сили, де трапляються дива 11:17 Скасування ‎статусу обмежено придатний. Що потрібно знати призовникам 10:25 «Пироговський пікнік» у Вінниці буде з благодійністю, майстер-класами, фудкортом (ПРОГРАМА) photo_camera 10:11 Вигідно відкласти пенсію. Як українське законодавство стимулює працювати довше? 09:48 рф завдала 5 ракетних, 69 авіаударів і 74 обстріли з систем залпового вогню. Є жертви серед цивільних 09:34 Першокласники 15-го вінницького ліцею завітали до рятувальників photo_camera 09:07 Діти-переселенці отримали тисячу ортопедичних рюкзаків з канцтоварами
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up